Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου από την πόλη της Σένγκεν του Λουξεμβούργου

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
17 Οκτ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: http://europa.eu/!Nc36kJ

YouTube: https://youtu.be/riIN_ut31Rs

Από την πόλη της Σένγκεν του Λουξεμβούργου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη διαφύλαξης, διατήρησης και ενίσχυσης του χώρου Σένγκεν. Ακολουθεί η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου:

«Βρίσκομαι σήμερα στη Σένγκεν, μια πόλη που συμβολίζει και ενσαρκώνει την ίδια την ουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σένγκεν δεν είναι μόνο μια μικρή, πολύ όμορφη πόλη του Λουξεμβούργου. Είναι ένα σύμβολο παγκοσμίως γνωστό, μια πόλη που ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους. Αντιπροσωπεύει την ελευθερία των Ευρωπαίων να ταξιδεύουν, να εργάζονται, και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Δεν είναι κάτι, απλά, εξόχως Ευρωπαϊκό, είναι μοναδικό σε όλον τον κόσμο.  

Για περισσότερα από 30 χρόνια διευκολύνονται τα ταξίδια, ο τουρισμός, η απασχόληση και η επικοινωνία μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Κάποιοι είναι πολύ νέοι για να θυμούνται την εποχή που χρειαζόμασταν διαβατήρια για να διασχίσουμε τα σύνορα. Ορισμένοι μάλιστα δεν είχαν γεννηθεί την εποχή εκείνη. Πολλοί από εμάς, όμως, θυμόμαστε τις εποχές των συνοριακών ελέγχων και των πολύωρων αναμονών. Ανάμεσά τους κι εγώ, ως νέος, δε θα ξεχάσω ποτέ τις εποχές εκείνες, όταν ταξίδευα στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη της κινητικότητας και της Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, είναι κάτι που δεν πρέπει ποτέ να θεωρήσουμε ως δεδομένο.

Αντιθέτως, αποτελεί ευθύνη μας η διαφύλαξη, η διατήρηση και η ενίσχυσή της, καθημερινά. Σε εποχές κατά τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αστάθεια, την ανασφάλεια, και το άγνωστο, είναι για κάποιους εύκολο να επιλέγουν την απομόνωση και την εσωστρέφεια, να χτίζουν τείχη. 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το ανοικτό πνεύμα και την ανεκτικότητα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία των πολιτών μας. Η ουσία της Σένγκεν είναι ένας ασφαλής, αλλά ταυτόχρονα, και ανοικτός χώρος, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. 

Ευρώπη δεν είναι μόνο η εσωτερική αγορά ή το ευρώ. Ευρώπη σημαίνει ελευθερία, εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη. Αυτές ακριβώς οι αξίες αποτελούν και τα θεμέλια της Σένγκεν.

Πρόσφατα συμπληρώσαμε περισσότερα από 60 χρόνια ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρώπη. Για 30 χρόνια ζούμε σε έναν σπουδαίο χώρο ελεύθερης μετακίνησης.

Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για το μέλλον μας, προς τα μπροστά, διαφυλάττοντας, ενισχύοντας και χτίζοντας πάνω τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας.     

Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της Σένγκεν σήμερα, και αυτή θα παραμείνει, καθημερινά, και στο μέλλον.»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15