Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την Ημέρα της Ευρώπης, 9/5/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
9 Μάιος 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
Η 9η Μαΐου δεν είναι μόνο η ημέρα εορτασμού της 68ης επετείου της Διακήρυξης Schuman. Eίναι μια ημέρα που ενώνει τους Ευρωπαίους και μας υπενθυμίζει τις κοινές μας ρίζες. 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θυμόμαστε, σήμερα, το όνειρο και το όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Oυσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 1950 και μέχρι σήμερα, ήταν και είναι η ειρήνη. Πάνω σε αυτή οικοδομήθηκε η ευημερία, η κινητικότητα, η ελευθερία και το ανοιχτό πνεύμα.

Ωστόσο, σήμερα τίθενται υπό αμφισβήτηση οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ένωση μας. Οι πολυάριθμες κρίσεις που περάσαμε πρόσφατα - οι μεταναστευτικές ροές, η οικονομική κρίση και οι τρομοκρατικές επιθέσεις - έχουν επιδράσει στον κοινωνικό ιστό των κοινωνιών μας, έχουν προκαλέσει ρωγμές στη μεταξύ μας εμπιστοσύνη και αμφισβητούν τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ένωσή μας.

Σε δύσκολες εποχές όπως αυτές, οι λαϊκιστικές και εθνικιστικές φωνές προσπαθούν να μας πείσουν να κλειστούμε στους εαυτούς μας, να απομονωθούμε για να προστατευθούμε ή να μην χάσουμε τις εθνικές μας ταυτότητες. Αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από κοινού. Μαζί καταφέραμε να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τη μετανάστευση, να περιορίσουμε τις παράτυπες ροές, να ενισχύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα αλλά και να μοιραστούμε πληροφορίες, να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών και να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία σε επιχειρησιακό, νομοθετικό και οικονομικό επίπεδο, όπως και στο διαδίκτυο. Όλα αυτά τα κάναμε μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, προς όφελος των πολιτών μας.

Οι πολίτες μας θέλουν μια Ευρώπη που να προστατεύει και να ενισχύει, να παρέχει οικονομικές ευκαιρίες, να εγγυάται το ανοικτό πνεύμα, την ανοχή και την ελευθερία. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε μια ευημερούσα και δυναμική Ευρώπη, η οποία θα παρέχει προστιθέμενη αξία για όλους τους πολίτες μας. Μόλις πριν από μία εβδομάδα προτείναμε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό για μια Ευρώπη που προστατεύει, ενισχύει και υπερασπίζεται τους πολίτες της. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του προϋπολογισμού και επενδύουμε περισσότερο στην εκπαίδευση, την ασφάλεια, την κινητικότητα και τις νέες τεχνολογίες.

Την ημέρα της Ευρώπης, πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα Ευρωπαίοι και πατριώτες. Γιατί αυτό είναι η Ευρώπη: ενωμένη στην πολυμορφία της.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15