Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, Μαρακές 10/12/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
10 Δεκ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή την υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, προέβη από το Μαρακές, στην ακόλουθη δήλωση:

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που σήμερα, εδώ στο Μαρακές, υιοθετήθηκε το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, το οποίο καταδεικνύει την συναπόφασή μας να συνεργαστούμε για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών κοινών λύσεων ώστε να εξασφαλίσουμε έναν αξιοπρεπή, ασφαλή και ανθρώπινο μηχανισμό για τη διαχείριση της ανθρώπινης κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτό δεν ήταν εύκολο. Σε μια περίοδο ανόδου του εθνικισμού και της ξενοφοβίας σε όλο τον κόσμο, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες μας, αλλά και σε εκείνους που μεταναστεύουν.

Υπήρξαν πολλές παρεξηγήσεις για το κείμενο αυτό, ωστόσο στόχος αυτού του Συμφώνου είναι όχι να αυξήσει αλλά να μειώσει την παράτυπη μετανάστευση, καθώς και η δημιουργία νόμιμων διαύλων και η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών. Είναι μια έμπρακτη απάντηση στις φωνές που επιχειρούν να διχάσουν, να γεννήσουν τον φόβο, να δημιουργήσουν «φρούρια» και να κλονίσουν την ευημερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζει ήδη δράσεις που περιλαμβάνονται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο στο πλαίσιο μιας δίκαιης αλλά και αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής μέσα από μία σειρά συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών και προτάσεων που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια, στη βάση της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και της συλλογικότητας.

Η ουσία αυτού του Συμφώνου είναι η οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών με χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνδέονται με την μετανάστευση μόνη της, αλλά όλοι μαζί, ενωμένοι.

Ο μόνος τρόπος να το επιτύχουμε αυτό είναι η οργανωμένη διαχείριση της μετανάστευσης και της κινητικότητας επιδεικνύοντας ενότητα απέναντι σε όσους επιδιώκουν να δυναμιτίσουν τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ένωσής μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τις χώρες εταίρους μας τα επόμενα χρόνια, καθώς και με όλα τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, που αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλους μας.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15