Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Σόφια 25/1/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
25 Ιαν 2018

Σήμερα, εδώ στη Σόφια, θα πραγματοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών. Πρέπει να βρούμε τρόπο να συμφωνήσουμε για τη δημιουργία και την υιοθέτηση ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Σήμερα δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο προσβλέπω στην εποικοδομητική συμβολή των Υπουργών για την επίτευξη λύσης.

Επίσης, θα συζητήσουμε σχετικά με τη βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών μας συνόρων, καθώς και για τις επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη, τομέας στον οποίο θα πρέπει να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί. Προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση, με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης με τους συναδέλφους μου Υπουργούς Εσωτερικών όλων των Κρατών Μελών.

Ερ: Πιστεύετε ότι οι ποσοστώσεις για τις μετεγκαταστάσεις θα αποτελέσουν μέρος αυτής της νέας πολιτικής;

Μπορώ να σας πω, ότι, δυόμιση χρόνια μετά, οι μετεγκαταστάσεις λειτουργούν με επιτυχία. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν ήδη μετεγκατασταθεί. Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις έχουν μειωθεί. Λαμβάνουμε λιγότερες αιτήσεις, αλλά, από την άλλη πλευρά, το σύστημα λειτουργεί. Οι επανεγκαταστάσεις, επίσης, λειτουργούν και έχουμε τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα. Σίγουρα, δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο με την υποστήριξη και τη συμβολή των κρατών μελών. Πρέπει, όμως, να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, καθώς δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συστήματα, μηχανισμούς και μια πολιτική που θα παρέχει στα Κράτη Μέλη και στην ΕΕ όλα τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Ερ: Αλλά οι ανατολικές χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες;

Καταρχάς, θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους ανατολικές και δυτικές χώρες. Αυτή η περίοδος ανήκει στο παρελθόν. Πιστεύω ότι όλοι εμπνέονται από το ευρωπαϊκό πνεύμα που πρέπει να επικρατεί παντού. Ανήκουμε όλοι στην ίδια οικογένεια. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτή είναι η Ευρώπη και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον μας.

Ερ: Είστε αισιόδοξος ότι το ζήτημα της αναθεώρησης των ποσοστώσεων μπορεί να επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο;

Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό πνεύμα και το πνεύμα της αλληλεγγύης θα επικρατήσουν. Έχω επισημάνει επανειλημμένα ότι ο όρος αλληλεγγύη δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά.Εάν ρίξετε μια ματιά στα λεξικά όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών, θα δείτε ότι ο όρος αλληλεγγύη έχει παντού την ίδια ερμηνεία και την ίδια έννοια. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο το οποίο, κατά γνώμη μου, δεν είναι πραγματικό. Το ζήτημα αφορά στον τρόπο με τον οποίο κάποιοι, ορισμένες φορές, απευθύνονται στο εσωτερικό τους ακροατήριο.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15