Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βουκουρέστι 7/2/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
7 Φεβ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/U8AQm5EdF9U

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμμετέχει σήμερα στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ που πραγματοποιείται στην Ρουμανία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σήμερα στο Βουκουρέστι για ένα πολύ σημαντικό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κατά την διάρκειά του οποίου θα μας απασχολήσουν τρία βασικά ζητήματα.  Πρώτον το ζήτημα της Σένγκεν. Πρέπει να ενισχύσουμε την Σένγκεν καθώς αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά επιτεύγματα και αποτελεί καθήκον μας η διαφύλαξή της. Δεύτερον, το ζήτημα της ασφάλειας. Πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφάλειας και κυρίως σε ό,τι αφορά το τρομοκρατικό περιεχόμενο εντός και εκτός του διαδικτύου. Πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για το ζήτημα αυτό καθώς απασχολεί ιδιαιτέρως και τους πολίτες μας. Το τρίτο έχει να κάνει με τις προσπάθειές μας να βρεθούν προσωρινές λύσεις στο ζήτημα των αποβιβάσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να εντείνουμε την συνεργασία μας ώστε να φτάσουμε σε μία συνολική και διαρθρωτική συμφωνία για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.
 
Έχουμε καταφέρει πολλά στο ζήτημα της μετανάστευσης. Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν τρία χρόνια πριν. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα διότι δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει και η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη ώστε να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Όπως ήδη ανέφερα έχουν γίνει πολλά αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα στο μέλλον και για να το πετύχουμε αυτό είναι αναγκαία η πολιτική βούληση όλων των Κρατών Μελών.
 
Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο κάποιες κυβερνήσεις δεν συμφωνούν με τις προτάσεις μας. Έχουμε χρέος να αφήσουμε μία παρακαταθήκη για το μέλλον. Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Ενόψει των Ευρωεκλογών, επιτρέψτε μου να σας επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό. Οι επερχόμενες εκλογές δεν πρέπει να μας αδρανοποιήσουν, αλλά αντίθετα, και αυτό σχετίζεται άμεσα με το σημερινό Συμβούλιο εδώ στο Βουκουρέστι, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δείξουμε ισχυρή πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε μπροστά. Όλες μας οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Εξαρτάται από το εάν όλες οι κυβερνήσεις εμπνέονται από το ίδιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ένωση μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιτελέσει τον ρόλο της και βρίσκεται εδώ για να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη. Προσβλέπω στην Ρουμανική Προεδρία για την επίτευξη συμφωνιών στα ζητήματα αυτά.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αυστριακή πρωτοβουλία για την ταχύτερη διαδικασία επιστροφής αιτούντων άσυλο που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές ενέργειες ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι: «Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο διότι αφορά δηλώσεις της αυστριακής κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει πάρα πολλές πρωτοβουλίες ώστε όλες οι προτάσεις να βρίσκονται στο τραπέζι. Ποια είναι η διαφορά; Επιδιώκουμε ευρωπαϊκές λύσεις. Αυτό είναι εξάλλου που ζητούν από εμάς οι ευρωπαίοι πολίτες. Το κάθε Κράτος-Μέλος έχει τη δική του πολιτική θέση, ωστόσο είναι καθήκον μας μέσα από την συζήτηση να βρούμε τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών μας και αυτός είναι ο ρόλος της Επιτροπής σε σχέση με το ζήτημα αυτό». 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αποβιβάσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε τα εξής: «Σε ό, τι αφορά τις αποβιβάσεις βρήκαμε λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν πρόσφατα. Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών συνέβαλε καθοριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιμένουμε σε ad-hoc λύσεις. Χρειαζόμαστε κάτι προσωρινό μέχρι να φτάσουμε σε μία τελική συμφωνία επί της πρότασής μας για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Ελπίζουμε ότι σήμερα θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και σε ό,τι αφορά την ερώτησή σας αν είμαι αισιόδοξος ή όχι. Εάν δεν ήμουν αισιόδοξος, δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ.»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15