Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ελσίνκι 18/7/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
18 Ιουλ 2019

Video: https://youtu.be/-HwbKKUs6qc

Χθες το βράδυ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση. Αν και η προτεραιότητα μας είναι πρώτα να αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών και να σταματήσουμε τις παράτυπες αφίξεις και αναχωρήσεις, σήμερα θα καλέσω τα κράτη μέλη να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη και να υποστηρίξουν την πρότασή μας για προσωρινές ρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι στο μέλλον, αντιμετωπίζοντας μεμονωμένα την  κάθε κρίση στη Μεσόγειο. Μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις. Σήμερα το Συμβούλιο έχει αυτή τη δυνατότητα, να βρει λύσεις. Οι πολίτες μας θα μας κρίνουν. Έχουμε γνώση των προτεραιοτήτων μας: Καλύτερη διαχείριση των συνόρων  και αλληλεγγύη στο ζήτημα των αποβιβάσεων. Σήμερα θα συζητήσουμε, επίσης, για την ασφάλεια και θα συμμετάσχουμε με τους Υπουργούς σε μια άσκηση για τις υβριδικές απειλές, το σενάριο της οποίας δεν γνωρίζουμε από πριν. Θα αντιμετωπίσουμε μία επείγουσα κατάσταση ώστε εάν συμβεί κάτι, να μπορούμε να τη διαχειριστούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, θα συζητήσουμε και για το περίπλοκο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης. Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον Συμβούλιο σήμερα. Προσβλέπω σε αυτά που έχουν να πουν οι Υπουργοί, αλλά θα επιμείνω ώστε να βρεθούν λύσεις. Οι Υπουργοί έχουν αναλάβει σημαντικές ευθύνες και αυτό το θεσμικό όργανο, το Συμβούλιο, δεν αντιπροσωπεύει άμεσα τις εθνικές θέσεις αλλά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
(Ερώτηση σχετικά με την επιβολή της αλληλεγγύης στα Κράτη Μέλη)
Η αλληλεγγύη, δεν είναι ζήτημα επιβολής. Πρέπει να πείσουμε τα Κράτη Μέλη. Είτε σκεφτόμαστε και ενεργούμε με ευρωπαϊκό τρόπο είτε ακολουθούμε μεμονωμένες εθνικές λύσεις που οδηγούν σε σημαντικά προβλήματα.
 
(Ερώτηση εαν υπήρξε εχθές συμφωνία για τις προσωρινές ρυθμίσεις χθες το βράδυ)         
Χθες το βράδυ δεν πήραμε αποφάσεις. Ήταν μία συνάντηση όπου ανταλλάξαμε ιδέες. Σήμερα προσβλέπω σε αποτελέσματα. 
(Ερώτηση για την σχέση της Ρωσίας με το Ιταλικό κόμμα Λέγκα)
Αυτά είναι εσωτερικά θέματα των Κρατών Μελών. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε υπεύθυνους ηγέτες. 
 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15