Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Λουξεμβούργο 5/6/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
5 Ιουν 2018

Video: https://youtu.be/iDnxPCQHlG0

Πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο μια ακόμα πολύ σημαντική συνάντηση του Συμβουλίου. 
Θα συζητήσουμε με τους υπουργούς τόσο για τη μετανάστευση όσο και την ασφάλεια, ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Λιέγη. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο από κοινού για να σταματήσουμε αυτά τα φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας. 
Όσον αφορά στη μετανάστευση, θα κάνουμε απολογισμό των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων των προσπαθειών μας και θα συνεργαστούμε για να βρούμε νέους τρόπους διαχείρισής της στο μέλλον. Τα τελευταία τρια χρόνια έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Στην πραγματικότητα, όλα ξεκίνησαν από εδώ, στο Λουξεμβούργο, πριν από τρία χρόνια. Έκτοτε, είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα τη μετανάστευση. Έχουμε βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων μας, ωστόσο πρέπει, όντως, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο μέλλον. 
Το Δουβλίνο θα αποτελέσει, επίσης, αντικείμενο της συζήτησής μας σήμερα. Ωστόσο, θέλω να διευκρινίσω ότι το Δουβλίνο συνιστά μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου για τη μετανάστευση. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη υποβάλει επτά προτάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων μας, τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και, φυσικά, την  ενίσχυση και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Εμπιστοσύνη και συνεργασία είναι οι λέξεις κλειδιά για τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών. 
Η Επιτροπή πήρε την πρωτοβουλία, και μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει πολλά, αλλά δεν έχουμε, ακόμα, ολοκληρώσει το έργο μας. Η μετανάστευση θα είναι μέρος της ζωής μας για τα επόμενα χρόνια, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. 
Πρέπει τώρα να αναλάβουμε και να μοιραστούμε τις ευθύνες μας και να δείξουμε αλληλεγγύη, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και απέναντι σε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους. 
Προσβλέπω σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Θα καλέσω τα κράτη μέλη και τους υπουργούς να συμβάλλουν στον διάλογο για την επίτευξη του βασικού μας στόχου, να υιοθετήσουμε, εντέλει, και να καταστήσουμε λειτουργικό ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Περιμένετε συμφωνία τον Ιούνιο;
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δώσει εντολή στο Συμβούλιο να βρει λύση μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Προφανώς, υπάρχει η δυνατότητα να παρατείνουμε τις διαδικασίες για μερικές εβδομάδες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις θέσεις που θα εκφράσουν τα κράτη μέλη. Είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως γνωρίζετε, έχουμε επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου, δεν είμαστε εδώ για να υπαγορεύουμε αλλά για να χρησιμοποιούμε την πειθώ. Πιστεύω ότι όλα τα κράτη μέλη, όλες οι κυβερνήσεις θα κατανοήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειάς μας να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα με έναν κοινό τρόπο.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Αναμένετε να υπάρξει ομοφωνία σε αυτό το δύσκολο ζήτημα;
Σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ για να καταλήξουμε σε ομόφωνη θέση. Φυσικά, συνεχίζουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία και τον διάλογό μας. Έχουμε χρόνο μπροστά μας για να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία. Επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η εντολή που δόθηκε στους υπουργούς από τους ηγέτες τους και πιστεύω ότι οι υπουργοί θα ακούσουν την εντολή αυτή.
Ερώτηση Δημοσιογράφου: Σχετικά με την Ιταλία, τι πιστεύετε σχετικά με τη νέα κατάσταση και τη θέση της νέας κυβέρνησης σχετικά με τη μετανάστευση;
 Όπως γνωρίζετε, αποφεύγουμε την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις όλων των κρατών μελών. Για μένα προσωπικά, η Ιταλία είναι μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι Ιταλοί είναι από τους πιο ευρωπαίους πολίτες.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15