Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Λουξεμβούργο 12/10/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
12 Οκτ 2018

https://youtu.be/kIC0t1woI6g

Όπως γνωρίζετε, τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αφενός την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής για την καλύτερη διαχείριση των κοινών μας Ευρωπαϊκών συνόρων και αφετέρου μία πιο αποτελεσματική πολιτική στο τομέα των επιστροφών. Το πλέον σημαντικό ζήτημα, βέβαια, είναι η αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς τις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε ανάγκη από ένα κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

Σήμερα, προσβλέπω σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Υπουργούς και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος τα Κράτη Μελών να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε το χρέος της. Πρέπει τώρα να ολοκληρώσουμε την πολιτική μας για τη μετανάστευση πάνω στις βάσεις που έχουμε ήδη θέσει. Πρέπει ωστόσο να επισημάνω ότι σήμερα δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις. Πιστεύω πάντως ότι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα προόδου. Το σημερινό Συμβούλιο θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα. Προσβλέπω, επομένως, στην συνεργασία μας με τους Υπουργούς.

Καθώς βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, και ιδιαιτέρως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θεσμικά όργανα, θα αφήσουν πίσω τους μία πολύ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη μελλοντικά με σημαντικές προκλήσεις και πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να τις αντιμετωπίσουμε. Για αυτόν τον λόγο, έχουμε προτείνει μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση, που θα είναι ανθεκτική στο μέλλον, καθώς δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει αυτό. Η Ευρώπη έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις με αυτές που βιώσαμε το 2015. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει σημειωθεί πολύ σημαντική πρόοδος και σε κάθε περίπτωση δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν τρία χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και να διαφυλάξουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει χτιστεί το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Σε ό, τι αφορά το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, η Γερμανία και η Αυστρία εφαρμόζουν συνοριακούς ελέγχους. Πως το αξιολογείτε;

Έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να το σταματήσουμε τους συνοριακούς ελέγχους. Καταλαβαίνω τις διάφορες ανησυχίες, κάποιες αυτές είναι δικαιολογημένες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε εξασφαλίσει περισσότερη ασφάλεια για τους πολίτες μας, συνεργαζόμαστε με όλα τα Κράτη-Μέλη και για μένα είναι κομβικής σημασίας να διατηρήσουμε ζωντανή τη Σενγκεν. Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, η Σένγκεν αποτελεί το πιο απτό παράδειγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εάν λοιπόν, παρατείνουμε τους ελέγχους και τους επαναφέρουμε στα εσωτερικά σύνορα θέτουμε σε κίνδυνο τη Σένγκεν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες  πρέπει να συνεχίσουν να αισθάνονται ελεύθεροι να ταξιδεύουν. Βεβαίως πρέπει να αντικαταστήσουμε τους συνοριακούς ελέγχους με ενισχυμένους αστυνομικούς ελέγχους. Είναι κάτι που ενθαρρύνω τα Κράτη Μέλη να υλοποιήσουν. Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Επομένως λέτε ότι η επιβολή συνοριακών ελέγχων δεν είναι δικαιολογημένη;

Λέω ότι υπάρχουν κάποια εύλογα επιχειρήματα αλλά δεν γίνεται να προχωρήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο μελλοντικά. Στο μεταξύ έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο αποτρέποντας τους δράστες και προλαμβάνοντας τις επιθέσεις. Και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό, να εμβαθύνουμε το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Κρατών Μελών, ενώ πετύχαμε την όλο και στενότερη συνεργασία μεταξύ τους μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών, κάτι που δεν συνέβαινε προηγουμένως. Έχω εργασθεί πολύ εντατικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Έτσι, τόσο στη μετανάστευση όσο και στην ασφάλεια πετύχαμε μεγάλη πρόοδο. Αλλά αυτή η βελτίωση πρέπει να γίνει αντιληπτή και από τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών μας, οι οποίοι παράλληλα πρέπει, όπως είπα, να αισθάνονται ελεύθεροι να ταξιδεύουν. Δεν μπορώ να φανταστώ μία Ευρώπη με κλειστά εσωτερικά σύνορα. Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε στην Ευρώπη να επιστρέψει στο παρελθόν της. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15