Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βρυξέλλες 6/12/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
6 Δεκ 2018

Video: https://youtu.be/HWuBeVapDOA

Γνωρίζετε ότι απομένουν μόνο μερικοί μήνες πριν τις Ευρωεκλογές. Πρέπει στο μεταξύ να συνεργαστούμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας σε κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα.

Προσβλέπω στην ετοιμότητα και στην πολιτική βούληση των Υπουργών για να προχωρήσουμε μπροστά. Το γνωρίζετε, έχουμε καταφέρει ήδη πολλά και έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο μέχρι σήμερα στο πεδίο της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης: βελτιώσαμε τη συνεργασία με τρίτες χώρες και ενισχύσαμε τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα. Ωστόσο, υστερούμε ακόμη στο πεδίο της εσωτερικής διάστασης της μετανάστευσης και αυτό ακριβώς εννοούσα όταν είπα προηγουμένως ότι πρέπει να προχωρήσουμε κάποιες πολύ σημαντικές προτάσεις.

Μία από τις προτεραιότητες μας είναι να συνεργαστούμε και να αποφασίσουμε για την μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενώ παράλληλα πρέπει να προχωρήσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τις επιστροφές και φυσικά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Στον τομέα της ασφάλειας και σε ό,τι αφορά την διαλειτουργικότητα, ελπίζουμε οι εξελίξεις να είναι θετικές το επόμενο διάστημα ώστε να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα. Όσον αφορά στο ζήτημα του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, χθες το απόγευμα είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση εδώ στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ και συζητήσαμε αυτό το ζήτημα. Ας ελπίσουμε ότι οι Υπουργοί σήμερα θα συμφωνήσουν στη διαπραγματευτική θέση ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Θέλω να σας επισημάνω κάτι. Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Ο πραγματικός παραγωγικός χρόνος είναι μόνο τέσσερις μήνες, επομένως σε αυτό το διάστημα πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα έχουν στενή συνεργασία όπως αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Είμαι αρκετά αισιόδοξος και προσβλέπω σε ένα πολύ ενδιαφέρον διάλογο.

Q 10.000 άτομα προσωπικό για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή (πρώην Frontex), είναι ακόμα ρεαλιστικό;

Είναι ρεαλιστικό, διότι αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια γνήσια ευρωπαϊκή αστυνομία φύλαξης συνόρων – που είναι φιλοδοξία μας -  χρειαζόμαστε προσωπικό, εξοπλισμό και χρήματα. Αυτά είναι τα συστατικά για την επίτευξή της. Έτσι, ένα μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, καθώς ζούμε σε ένα πολύ ασταθές διεθνές περιβάλλον. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τους κατάλληλους μηχανισμούς ώστε να ανταποκριθούμε στο μέλλον σε κάθε αίτημα Κράτους Μέλους της ΕΕ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα όσα ζήσαμε το 2015. Δουλέψαμε πολύ σκληρά τους τελευταίους μήνες για να έχουμε στο τραπέζι την πρόταση αυτή. Ναι, είναι ρεαλιστικό, αλλά εξαρτάται από την υπευθυνότητα με την οποία τα κράτη μέλη θα αξιολογήσουν την πρόταση αυτή. Νομίζω ότι είναι ακριβώς αυτό που θα χρειαστούμε στο μέλλον.

Q Αυτό είναι ρεαλιστικό να συμβεί έως το 2020;

Όλα είναι πιθανά. Εξαρτάται από την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητά μας. Αν θέλουμε να επιβραδύνουμε τις διαδικασίες, είναι πολύ εύκολο. Εάν θέλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, είναι πιο δύσκολο. Πιστεύω ότι είναι ζήτημα υπευθυνότητας και πιστεύω ότι είναι καθήκον μας να το πράξουμε.

Q Υπάρχει ενότητα για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση των Ηνωμένων Εθνών;

Αυτό είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα. Γνωρίζετε ότι θα εκπροσωπήσω την ΕΕ στο Μαρακές την επόμενη εβδομάδα. Θα επαναλάβω αυτό που είπα πριν από μερικές ημέρες: Αυτοί που αντιτίθενται στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Μετανάστευση το έχουν διαβάσει; Είναι ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλες τις χώρες, και για την Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό, διότι αποτελεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής. Επίσης, ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν είναι δεσμευτικό και δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία. Πιστεύω ότι αυτοί που αντιτίθενται σε αυτό, δεν έχουν ισχυρά επιχειρήματα. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ να εκφραστεί ομόφωνα. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15