Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, Βρυξέλλες 7/12/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
7 Δεκ 2017

Video: https://youtu.be/3WSYWrv7vBk

Πρόκειται για το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης υπό την Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σήμερα θα ενημερώσω τους υπουργούς σχετικά με τα αποτελέσματα της 3ης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε εχθές στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των σημαντικότερων εταιρειών του Διαδικτύου όπως το Twitter, το Facebook, η Microsoft και η Google. Συνεργαζόμαστε στενά και με πνεύμα εμπιστοσύνης, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στην εκπλήρωση των στόχων μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διαδίκτυο.

Θα παρουσιάσω, επίσης, στους Υπουργούς τον χάρτη πορείας για την μετανάστευση που αποτελεί τη συμβολή μας στη συζήτηση της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Με τη στενή αυτή συνεργασία, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση, έως το τέλος του Ιουνίου, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και να μεταβούν από την κατάσταση κρίσης σε ένα σταθερό, λειτουργικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης. Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στο μέλλον. Δεν είμαστε εκεί που βρισκόμασταν πριν από τρία χρόνια. Έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο, πρέπει, όμως, να γίνουν, ακόμη, πολλά περισσότερα. Η συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών έχει μεγάλη σημασία.

Σε ό, τι αφορά την Σένγκεν, ήρθε η στιγμή να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία της. Η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα πρέπει να σταματήσει. Εργαζόμαστε όλοι από κοινού για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του χώρου Σένγκεν.

Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητήσουμε σήμερα με τους υπουργούς και προσβλέπω στην επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Αληθεύει ότι θα κινήσετε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας;

Από την πρώτη στιγμή, έχω ταχθεί υπέρ του διαλόγου και έχω καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πείσω τα τρία αυτά κράτη μέλη να συμβάλλουν δείχνοντας αλληλεγγύη. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ως τώρα και, δυστυχώς, πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα περιθώριο και χρόνος για να αλλάξουν τα κράτη αυτά τη στάση τους και εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα σταματήσουμε τις διαδικασίες. Σε διαφορετική περίπτωση, το επόμενο βήμα θα είναι η παραπομπή τους στο Δικαστήριο.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15