Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ, 7/3/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
7 Μαρ 2019

Video: https://youtu.be/kwHBykU4r68

Όπως γνωρίζετε, πρόκειται για το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ πριν από τις ευρωεκλογές. Παρόλο που είμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου ελπίζω ότι οι Υπουργοί σήμερα θα δείξουν πολιτική βούληση για την προώθηση των ακόλουθων προτάσεων μας: Την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, πρόκειται να συζητήσουμε την ανθεκτικότητα των εκλογικών μας συστημάτων. Επίσης, θα συζητήσουμε για ακόμη μια φορά πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και, όπως είπα στην αρχή, προσβλέπω ότι όλοι θα δείξουν πολιτική βούληση, γιατί τώρα είναι η στιγμή και αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς, να φέρουμε δηλαδή συγκεκριμένα αποτελέσματα πάνω σε αυτά τα τρία ζητήματα και όχι μόνο. 

Ερώτηση σχετικά με την στάση της Ιταλίας.

Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλουμε, είμαστε εδώ για να πείσουμε, να κάνουμε διάλογο. Προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συζήτηση με όλους τους συναδέλφους μας. Επιτρέψτε μου να κάνω μια πολιτική παρατήρηση. Αυτό που προτείνουμε είναι προς το συμφέρον όχι μόνο ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των Κρατών Μελών της. Γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση και έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γι' αυτό δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν στο παρελθόν. Πρέπει όμως να κάνουμε περισσότερα για να υιοθετήσουμε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη στρατηγική στη διαχείριση της μετανάστευσης. Το μεταναστευτικό, όπως το έχουμε ζήσει στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα παραμείνει για τις επόμενες δεκαετίες. Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε όλους τους τομείς και η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου έχει μεγάλη σημασία. Ανέφερα προηγουμένως ότι η συνεργασία μας με τρίτες χώρες είναι επίσης πολύ σημαντική. Έχουν γίνει πολλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα συνεχίσουν να γίνονται. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τρίτων χωρών. Στην αρχή όλοι πίστευαν ότι η μετανάστευση θα αποτελούσε περιφερειακό ζήτημα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το φαινόμενο αυτό έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Γι 'αυτό το λόγο πρέπει να εντείνουμε την συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. 

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια: Έχετε παρατηρήσει ότι χάρη σε όσα έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια εμβαθύνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των Κρατών Μελών, ανταλλάσσοντας πληροφορίες, παίρνοτας όλες αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες και υιοθετώντας αυτές τις πολιτικές, μετριάσαμε τον κίνδυνο. Πρέπει όμως να παραμένουμε σε εγρήγορση. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Ένωσης και ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών μας για περισσότερη ασφάλεια και αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης. 

Ερώτηση σχετικά με την επιχείρηση ΣΟΦΙΑ.

Εναπόκειται στην Ιταλία να αποφασίσει. Όπως γνωρίζετε, η Ιταλία είναι η χώρα που διαχειρίζεται αυτήν την επιχείρηση, η οποία έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη. Εάν υπάρχει κάποια πρόταση για τη βελτίωση της λειτουργίας της, είμαστε εδώ για να τη συζητήσουμε.

Ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη Γεωργία.

Η συνεργασία μας με τη Γεωργία είναι πολύ καλή. Οι αρχές της χώρας κάνουν καλή δουλειά. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη χώρα ώστε να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15