Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου μετά το πέρας της διυπουργικής συνάντησης με τις ελληνικές αρχές στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον συντονισμό της διαχείρισης της μετανάστευσης, Αθήνα 4/3/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
4 Μαρ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συμμετείχε σήμερα σε διυπουργική συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτριο Βίτσα, την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη και τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε ο συντονισμός της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αυτές οι τακτικές συναντήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς μας δίνουν την ευκαιρία να διαπιστώνουμε την πρόοδο και τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα.

 Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει μία σειρά μέτρων για την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, όπως η αύξηση του αριθμού των Επιτροπών Προσφυγών. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών πρέπει να επισπευσθεί ώστε να αυξηθούν οι  επιστροφές βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά. Γι’ αυτό, χρειάζεται από τις ελληνικές αρχές αποτελεσματικός συντονισμός και επιτάχυνση όλων των απαιτούμενων και εκκρεμών δράσεων.

Πρέπει η οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αξιοποιηθεί πλήρως, μεταξύ άλλων για την παροχή βοήθειας σε ευάλωτους μετανάστες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε χρηματοδότηση επιπλέον 289 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και για την προσαρμογή τον δομών στις χειμερινές συνθήκες, με αποτέλεσμα η συνολική χρηματοδοτική στήριξη να ανέλθει σε περισσότερα από 2 δισ. Ευρώ. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι η πλήρης αξιοποίηση από τις Ελληνικές Αρχές των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και προδιαγραφές.

Οι Ελληνικές Αρχές είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των απαραίτητων δράσεων για την διαχείριση του μεταναστευτικού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει από την πρώτη στιγμή στηρίξει την Ελλάδα οικονομικά, επιχειρησιακά και πολιτικά και στέκεται πάντα στο πλευρό της».

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15