Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 8/9/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
8 Σεπ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

H φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό γεγονός που συμπίπτει με ένα νέο ξεκίνημα της Ελλάδας, η οποία πλέον ακολουθεί καθαρά αναπτυξιακή τροχιά μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης. Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση έχουν την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπης. Η Ελλάδα επανέρχεται στην κανονικότητά της και αναδεικνύεται ως ένας κεντρικός αναπτυξιακός παράγοντας για την ευρύτερη περιοχή. 

Από την άλλη μεριά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως γνωρίζετε, στηρίζει τα ελληνικά προϊόντα. Στηρίζει τους παραγωγούς μας και φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει τα ελληνικα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).  Στηρίζουμε λοιπόν και την ελληνική αγροτική παραγωγή και το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο. Σταδιακά λοιπόν η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη με αξιώσεις και με ποιότητα προϊόντων που μπορούν να ανταγωνιστούν τα καλύτερα ευρωπαικά. 

Η Θεσσαλονίκη με τη σειρά της, ως ένας κομβικός παράγοντας για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής καλείται πλεόν, με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί της επιτρέπουν να κυριαρχήσει, με συγκεκριμένες όμως πρωτοβουλίες και με στρατηγική, κάτι που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση που της έχει δώσει ένα προβάδισμα στα στρατηγικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για εμένα είναι ξεχωριστή η χαρά να είμαι και πάλι σε μία πόλη που ιδιαίτερα αγαπω με την ιδιότητα μου του Ευρωπαίου Επιτρόπου όπου είχα την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ να συζητήσω και με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και με ξένους επενδυτές  και συμμετέχοντες σε αυτή τη σημαντική φετινή Έκθεση. Σε λίγο καιρό επιστρέφω πλέον στην Ελλάδα, απομένει 1,5 μήνας κατά τη διάρκεια του οποίου έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε διότι όπως ξέρετε έχουν κορυφωθεί και πάλι τα ζητήματα της μετανάστευσης και τα θέματα ασφαλείας όπου και εκεί η Ευρωπαική Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδος. 

Παρακολουθούμε τι γίνεται στο Αιγαίο και στηρίζουμε οικονομικά, επιχειρησιακά και πολιτικά την Ελλάδα, η οποία εδώ καλείται να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο όχι μονάχα προασπίζοντας και ελέγχοντας καλύτερα τα δικά της σύνορα αλλά διαχειριζόμενη καλύτερα τα κοινά ευρωπαϊκά μας σύνορα. Είμαστε λοιπόν στο πλευρό της χώρας με ουσιαστική βοήθεια, οικονομική επιχειρησιακή και πολιτική.

Φιλοξενούμενη χώρα φέτος είναι η Ινδία. Η Ινδία είναι ένας βασικός εταίρος της ΕΕ και η Ευρώπη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε αυτή τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με την Ινδία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης, του οργανωμένου εγκλήματος και των υβριδικών απειλών. Επιπλέον, από το 2016 υλοποιούμε την Κοινή Ατζέντα Ινδίας-ΕΕ για την Μετανάστευση και την Κινητικότητα και είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15