Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου μετά την συνάντησή του με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αθήνα 9/10/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
9 Οκτ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Συναντήθηκα σήμερα με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο των θεσμικών μου συναντήσεων για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, τη διαχείριση των συνόρων, τη Σένγκεν και τα ζητήματα ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο. Είναι η ώρα να περάσουμε σε μια ομαλή διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που απομένουν. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασα πριν από δυο εβδομάδες μια δέσμη προτάσεων για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας λειτουργεί. Παρακολουθούμε τις αυξομειώσεις στις ροές.  Η μόνη λύση είναι η ταχύτερη εφαρμογή της Δήλωσης, ώστε τα νησιά να ανακουφισθούν, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών, αλλά και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους διακινητές. 

Έρχεται χειμώνας και πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι θετικό το γεγονός ότι ξεκίνησε η μεταφορά μεταναστών από τη Μόρια –που δεν είχε επαρκή χωρητικότητα- προς το Καρατεπέ, ταυτόχρονα με τις εργασίες προετοιμασίας για τις χειμερινές συνθήκες. Προς τούτο εργάζονται ο Δήμος της Λέσβου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων: Κυβέρνησης, τοπικών αρχών, κοινωνίας πολιτών – μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και όλων των Κρατών-Μελών. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν θα αφεθούν μόνες.

Η μετεγκατάσταση για όσους είναι επιλέξιμοι συνεχίζεται.

Ακόμα, κρίσιμη είναι η ένταξη όσων θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μεγαλύτερο διάστημα. Το σύστημα ενοικίασης κατοικιών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συνεργασία των Δημάρχων, αποδίδει πολλαπλά οφέλη προς όλους -και τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης, πρέπει να ενταθεί ο ρυθμός των επιστροφών παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, μέσω της συνεργασίας των χωρών αυτών με την ΕΕ. Όλα τα Κράτη-Μέλη, και η Ελλάδα, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής.

Σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν, πρότεινα τροπολογία που λαμβάνει υπόψη τις νέες απειλές για την ασφάλεια και ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι η επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα παραμένει εξαίρεση ως μέτρο και μόνο προσωρινή λύση, ενώ ενισχύει τις διαδικασίες συντονισμού των Κρατών-Μελών μεταξύ τους για να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στη ελεύθερη μετακίνηση. Η σημασία της Σένγκεν είναι οικονομική αλλά κυρίως και συμβολική.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, όπως μας δείχνουν άλλωστε και οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις. Θα παρουσιάσω δέσμη μέτρων την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών. Η συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών και η εμπιστοσύνη αποτελούν κλειδί για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων ασφαλείας.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15