Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου με την ευκαιρία της δημοσίευσης της Έκθεσης της Europol για την Τρομοκρατία (TE-SAT 2019), Βρυξέλλες 27/6/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
28 Ιουν 2019

Η Έκθεση της Europol για την Κατάσταση και την Εξέλιξη της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη το 2019 (TE-SAT 2019) που δημοσιεύθηκε σήμερα, παρέχει μια συνοπτική επισκόπηση της φύσης της τρομοκρατικής απειλής που αντιμετώπισε η ΕΕ το 2018. Το 2018, η τρομοκρατία συνέχισε να αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια στα κράτη μέλη της ΕΕ. Τρομοκρατικές επιθέσεις στοίχισαν τη ζωή σε δεκατρείς ανθρώπους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Η σημαντική αύξηση του αριθμού των συλλήψεων που συνδέονται με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, αν και εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή, δείχνει ότι οι εξτρεμιστές θεωρούν όλο και περισσότερο τη βία ως δικαιολογημένο μέσο αντιπαράθεσης. Σε σύγκριση με το 2017, ο αριθμός των επιθέσεων και των θυμάτων στην ΕΕ μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, ο αριθμός των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών σχεδίων που παρεμποδίστηκαν αυξήθηκε σημαντικά. Συνεπώς, το επίπεδο απειλής από την τρομοκρατία δεν έχει μειωθεί. Αντιθέτως, έχει γίνει πιο περίπλοκο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, που είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος της Europol, δήλωσε: "Παρά το γεγονός ότι τα Κράτη Μέλη από κοινού με τη Europol γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη κατά τα τελευταία χρόνια, η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να υπάρχει. Η σημερινή έκθεση δείχνει ότι η απειλή του βίαιου εξτρεμισμού, από οποιαδήποτε ιδεολογία και αν προέρχεται, είναι ετερογενής και ευέλικτη και συνεχίζει να αναπτύσσεται στο διαδίκτυο. Περισσότερο από ποτέ, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία στον τομέα των αρχών επιβολής του νόμου με την καθοριστική συμβολή της Europol."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15