Δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, Αθήνα 28/09/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
28 Σεπ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των επαφών του για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφαλείας. 

 Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά αναφέρθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις σχετικά με τη δέσμη μέτρων και προτάσεών του για τη μετανάστευση και τη Σένγκεν.

 Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Επίτροπος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σαφώς βελτιωθεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων: της Επιτροπής, των Κρατών-Μελών και φυσικά των Ελληνικών αρχών. Πρέπει όμως να παραμείνουμε σε επιφυλακή.

Οι συνθήκες υποδοχής μεταναστών πρέπει να τηρούν διαρκώς υψηλά στάνταρντ. Έρχεται χειμώνας και πρέπει έγκαιρα όλοι οι μετανάστες να φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες προστασίας από το κρύο. Η αποσυμφόρηση των νησιών θα συμβάλλει σε αυτό, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών στα νησιά, όπως προβλέπεται από τη Δήλωση, θα διασπάσει το επιχειρησιακό μοντέλο των διακινητών, που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές.

Κάλεσα, επίσης, χθες όλα τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη μετεγκατάσταση οικονομικά και επιχειρησιακά. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τακτικές εκθέσεις για τους ρυθμούς προόδου.

Τέλος, είναι η ώρα το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμφωνία πάνω στην πρότασή μου για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί τη μόνη λύση για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα που θα αντέξει και σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις.

Συνεπώς, χτίζοντας πάνω στις κοινές μας προσπάθειες, πρέπει να περάσουμε από τη φάση αντιμετώπισης μιας κρίσης σε μια κανονική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.  Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15