Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου σε Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) στο Δουβλίνο

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
23 Μαρ 2013

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Συριακό. Έκδηλη ήταν η ανησυχία για την συνεχιζόμενη αιματοχυσία και την απουσία άμεσων προοπτικών διεξόδου από την κρίση.

Ως Ελλάδα, εκφράζουμε σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες του Κοινού Απεσταλμένου κ. Brahimi, για την δρομολόγηση μίας πολιτικής διαδικασίας μετάβασης.

Στηρίζουμε, επίσης, τις μετριοπαθείς δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης στην προσπάθεια για οικοδόμηση μίας νέας, δημοκρατικής Συρίας.

Κύριο μήνυμά μας προς όλους είναι ότι, στο νέο αυτό περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων – συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς των Χριστιανών – θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένα και σεβαστά.

Επεσήμανα, τέλος, ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο όπλων. Και τούτο διότι, οι εμπειρίες από την πρόσφατη ιστορία σε χώρες της Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής είναι εξόχως διδακτικές. Όταν τα όπλα καταλήγουν σε χέρια που δεν πρέπει, δημιουργούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις και μεγαλύτερη αιματοχυσία, τόσο κατά την διάρκεια της εξέγερσης όσο και μετά την αλλαγή του καθεστώτος.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15