Εναρκτήρια Ομιλία Δημήτρη Αβραμόπουλου στο 12ο FORUM της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ | 03.09.2021

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
7 Σεπ 2021
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι σήμερα στο 12ο FORUM της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ που διοργανώνει η Ένωση Δημάρχων Αττικής από κοινού με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.

Είμαι ευτυχής γιατί βρίσκομαι ξανά ανάμεσα στη μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια, σ' έναν χώρο γνώριμο, σ’ ένα χώρο του οποίου θα νιώθω για πάντα μέρος, σ’ ένα χώρο που σημάδεψε ανεξίτηλα την πολιτική μου σταδιοδρομία, αφού τον υπηρέτησα στην αρχή της πορείας μου, για οκτώ χρόνια, ως Δήμαρχος Αθηναίων αλλά κι ως Πρόεδρος της τότε ΚΕΔΚΕ.

 

Φίλες και Φίλοι,

Είναι γεγονός πως τον περασμένο μήνα, η πατρίδα μας ήρθε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή.

Μέσα σε μερικές εβδομάδες, ξέσπασαν πάνω από 600 πυρκαγιές σε κάθε γωνιά του τόπου, πυρκαγιές, που πλέον, λόγω του έντονου καύσωνα και της παρατεταμένης ξηρασίας, αποκτούν ανθεκτικότητα και δυσκολεύουν σημαντικά την κατάσβεση τους.

Κάποιοι πίστευαν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής θα φανεί σταδιακά, ότι οι συνέπειες της δεν θα μας επηρεάσουν παρά μόνο μακροπρόθεσμα.

Αποδεικνύεται όμως ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και ιδίως στην περιοχή μας, στη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία υπερθερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως η αυξημένη πιθανότητα αναφλέξεων, είναι εντονότερες.

Και ο τρόπος που όλοι εμείς απαντούμε σ’ αυτήν:

  • Κυβερνήσεις
  • Διεθνείς Οργανισμοί
  • Δήμοι
  • Περιφέρειες
  • Φορείς των τοπικών κοινωνιών

θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αποτελεσματική αναχαίτιση τους.

 

Κύριες και κύριοι,

Σε αντίθεση με άλλους τύπους φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές είναι πλέον ένα φαινόμενο προβλέψιμο.

Και μόνο το χαρακτηριστικό της προβλεψιμότητας, δίνει στις σύγχρονες κοινωνίες το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης.

Mας επιτρέπει να σχεδιάσουμε αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης κι αποφυγής.

Να διασφαλίζουμε ότι οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν το φαινόμενο,αν αυτό ξεσπάσει, κι όχι να συρθούν από πίσω του, προσπαθώντας να το καταστείλουν, όταν έχει ήδη λάβει διαστάσεις.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στις ΗΠΑ κατέδειξαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τα όρια των πολιτικών καταστολής.

Ακόμη και πολιτείες με οργανωμένους πυροσβεστικούς μηχανισμούς, ενισχυμένο κι έμπειρο έμψυχο δυναμικό, χρηματοδοτικούς πόρους καθώς κι επάρκεια σε επίγεια κι εναέρια μέσα, στάθηκαν αδύναμες να κατασβέσουν γρήγορα κι αποτελεσματικά φωτιές μεγάλης κλίμακας.

Η “επί τόπου περαιτέρω ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης με μέσα και προσωπικό είναι μια στρατηγική που έχει αποδεδειγμένα αποτύχει”.

H εμπειρία είναι σαφής: οι στρατηγικές καταστολής δεν μπορούν παρά να συντηρήσουν ένα φαύλο κύκλο αποτυχίας, καταστροφής κι οδύνης.

Η αποτροπή πυρκαγιών υψηλού κινδύνου απαιτεί μια οργανωμένη και συνεκτική στρατηγική πρόληψης κι αποτροπής, με έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση των δασών μας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μια τέτοια στρατηγική πρόληψης προϋποθέτει την ενεργοποίηση του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γιατί μια φωτιά που δεν σβήνει εν τη γενέσει της, καταλήγει να σβήσει μόνη της.

Η αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης διασφαλίζει ότι τα Κέντρα Επιχειρήσεων λαμβάνουν σωστά κι έγκαιρα μηνύματα από δομές και ανθρώπους, που γνωρίζουν καλά το πεδίο - τις ανάγκες και τις αδυναμίες του.

Η άμεση κατάσβεση μιας πυρκαγιάς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια πολύπλευρη και συντονισμένη πολιτική συνεργασίας μεταξύ των μηχανισμών που εμπλέκονται στη διαχείριση της κρίσης.

Ο ρόλος επομένως των Δήμων στη διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής όπως είναι οι πυρκαγιές είναι καθοριστικός.  Και πρέπει να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί.

Καμία επιτυχής εκστρατεία πυρόσβεσης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ενεργό και ενσυνείδητη συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ίδιων των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, των στελεχών αλλά και των φορέων των τοπικών κοινωνιών,

που γνωρίζουν  από πρώτο χέρι τις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες,

που μπορούν να διαχειριστούν στην πράξη τα όποια μεγάλα προβλήματα συνεχώς ανακύπτουν,

που γνωρίζουν προσωπικά τους κατοίκους και τους τοπικούς εθελοντές και μπορούν να τους κάνουν χρήσιμους συμμέτοχους στη διαχείριση της κατάστασης.

Η ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης θα κρίνει τη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα κι αποτελεσματικότητα τη μεγάλη πρόκληση των πυρκαγιών.              

Να δημιουργήσουμε βιώσιμα δάση. Να οικοδομήσουμε κοινωνίες ανθεκτικές απέναντι στους κινδύνους του μέλλοντος.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και παραγωγικά αποτελέσματα

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15