Εναρκτήρια ομιλία Ευρωπαίου Επίτροπου Δ. Αβραμόπουλου στο 4ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη Μετανάστευση, Βρυξέλλες 6/3/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
6 Μαρ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος κήρυξε εχθές την έναρξη των εργασιών του 4ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Μετανάστευση στις Βρυξέλλες, το οποίο συνδιοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EΟΚΕ). Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Με ιδιαίτερη χαρά κηρύσσω και φέτος την έναρξη του ετήσιου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Μετανάστευση μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και καλό μου φίλο κ. Γιώργο Ντάση.

Κύριο αντικείμενο του φετινού φόρουμ είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας. Η επιλογή του ζητήματος αυτού είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, καθώς η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση στα εξωτερικά μας σύνορα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, χάρη στις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια.

Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε πέρα από τη συζήτηση για τη μεταναστευτική κρίση, και να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την πρόκληση της μετανάστευσης σε πραγματική ευκαιρία προς όφελος όλων μας, σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε τώρα στην ένταξη στις κοινωνίες μας όσων έχουν αποκτήσει το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό και τις οικονομίες μας, και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο λαϊκισμός, με κίνδυνο την αποσταθεροποίηση και την περαιτέρω διαίρεση των κοινωνιών μας.

Η αποτελεσματική ένταξη όλων όσοι έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων, είναι επίσης επωφελής για τις γηράσκουσες κοινωνίες μας και για τις αγορές εργασίας, καθώς θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες που παρουσιάζονται σε πολλούς τομείς.

Σε ορισμένους έχει ίσως δημιουργηθεί η ανησυχία ότι δίνουμε προτεραιότητα στους μετανάστες σε βάρος όσων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο υφιστάμενο εργατικό δυναμικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλες οι προσπάθειες μας είναι αλληλένδετες και έχουν ως σκοπό  τη δημιουργία ισχυρότερων και πιο συνεκτικών κοινωνιών.

Για αυτόν τον λόγο η ένταξη αποτελεί, από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εμένα προσωπικά.

Τον Μάιο του 2017 εγκαινιάσαμε την πρωτοβουλία "Μαζί με τους εργοδότες για την ένταξη”, με σκοπό να αναδείξουμε τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ένταξης στην Ευρώπη, και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων.

Πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο του 2017, υπέγραψα, μαζί με τη συνάδελφό μου Επίτροπο κ. Marianne Thyssen, την πρωτοβουλία για μια "Ευρωπαϊκή Εταιρική σχέση για την Ένταξη" με τους Ευρωπαίους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους προκειμένου να ενθαρρύνουμε μια πραγματικά πολυμερή προσέγγιση.

Οι δημόσιες αρχές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οι κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι και, φυσικά, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της ένταξης, ξεκινώντας από την αγορά εργασίας. 

Στη σημερινή συζήτηση θα πρέπει να διερευνήσουμε, μεταξύ άλλων, τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας των ενδιαφερομένων φορέων, τη βελτίωση της αντιστοίχισης των δεξιοτήτων, και την προώθησης της κανονικής απασχόλησης, της αξιοπρεπούς εργασίας και της ποικιλομορφίας στην αγορά εργασίας.

Οι ικανότητες και οι δεξιότητες που διαθέτουν πολλοί από τους μετανάστες δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες. Επομένως, η ένταξη αφορά και σε μια πιο «έξυπνη» οικονομία. Έχει ήδη υπάρξει σημαντική συνεργασία σε διάφορα επίπεδα στην Ευρώπη, από κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Είναι σημαντικό να υπάρχει μεταξύ μας επικοινωνία και συνεργασία. Δεν μπορούμε να ενεργούμε μεμονωμένα σε αυτόν τον τομέα. Και το πιο σημαντικό είναι να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα κάνουν τη διαφορά στην πράξη.

Αυτός είναι ακριβώς και ο σκοπός του Φόρουμ. Όχι μόνο να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε ιδέες,  αλλά να μεταφέρονται οι ιδέες αυτές στα κράτη μέλη ώστε να αναπτύσσονται και να υλοποιούνται.

Είτε πρόκειται για την Αθήνα είτε τη Στοκχόλμη, οι μετανάστες επιθυμούν να εργάζονται και να συμμετέχουν. Πρέπει να ενώσουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση των εμποδίων που είναι κοινά, είτε αφορούν στην εκμάθηση της γλώσσας και την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, είτε την απόκτηση της πρώτης θέσης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Προσβλέπω σε εποικοδομητικές συζητήσεις, σήμερα και αύριο, και αναμένουμε τις ιδέες και τις προτάσεις σας για το μέλλον.

Η ένταξη δεν αποτελεί απλώς κοινή ευθύνη και στόχο. Έχει καθοριστική σημασία για τη συνοχή των κοινωνιών μας στο σύνολό τους, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε."

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της ομιλίας του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ. Γιώργος Ντάσης ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο και εξήρε το έργο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Ντάσης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής: 

"κ. Επίτροπε, η δουλειά που κάνετε στην Επιτροπή είναι πολύ σημαντική. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί είστε πάντα διαθέσιμος όταν υπάρχει ανάγκη και ιδιαιτέρως για την σημαντική συνεργασία μας και αυτό σας το αναγνωρίζουμε".

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15