Επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στη Ρουμανία, Βουκουρέστι 22/11/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
22 Νοε 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Ρουμανία. Ο Επίτροπος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο Βουκουρέστι με την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας  κα Viorica Dăncilă, την Υπουργό Εσωτερικών κα Carmen Dan και τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. George Ciamba για τις προτεραιότητες της χώρας στους τομείς της μετανάστευσης, της εσωτερικής ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων ενόψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ρουμανία. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Călin Popescu Tăriceanu και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Liviu Dragnea ενώ έλαβε μέρος και στις συνεδριάσεις των Κοινών Επιτροπών Κοινοβουλίου και Γερουσίας αρμόδιων για τις Ευρωπαϊκές και Εξωτερικές Υποθέσεις, καθώς και της Ειδικής Κοινής Επιτροπής Κοινοβουλίου και Γερουσίας αρμόδιας για το συντονισμό των αναγκαίων κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Υπουργό Εσωτερικών κα Carmen Dan, υπογράμμισέ μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί διαχρονικά ευκαιρία αλλά και ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ προσωπικά είμαστε εδώ για να παρέχουμε στήριξη στη Ρουμανία, ώστε η πρώτη της Προεδρία να στεφθεί με επιτυχία.

Η διαχείριση των συνόρων και η οικοδόμηση μιας Ευρώπης που προστατεύει είναι κορυφαίες προτεραιότητες τόσο για την Επιτροπή όσο και για τη Ρουμανία. Είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωση σημαντικών νομοθετικών προτάσεων πριν τις επικείμενες Ευρωεκλογές τον επόμενο χρόνο, και είμαι βέβαιος ότι η Ρουμανική Προεδρία θα κινηθεί γρήγορα.

Έχουμε σημειώσει ήδη μεγάλη πρόοδο τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε ο, τι αφορά την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η συμφωνία στα τελευταία επιμέρους στοιχεία για τη διασφάλιση της πλήρους αλληλεγγύης της ΕΕ στο μεταναστευτικό καθώς και της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.      

Θα συνεργαστούμε στενά με τη Ρουμανική Προεδρία για την προώθηση της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου που θα συμβάλλει στην αποτροπή καταχρήσεων,  στη μείωση των δευτερογενών μετακινήσεων και στην επιτάχυνση της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου.

Είναι προς το συμφέρον όλων να δημιουργήσουμε ισότιμες συνθήκες για όλους τους κανόνες ασύλου. Είναι εφικτή η τελική συμφωνία και η υιοθέτηση σχεδόν όλων των επιμέρους στοιχείων της συνολικής μεταρρύθμισης, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα.

Χρειαζόμαστε, επίσης, συμφωνία επί των αναθεωρημένων κανόνων για τις επιστροφές όπως προτάθηκαν από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών, στην αποτροπή παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων καθώς και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι η ενίσχυση της προστασίας των συνόρων αποτελεί κοινή προτεραιότητα. Προσβλέπω στη στήριξη της Ρουμανίας ώστε να εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι η πρόταση του Σεπτεμβρίου για μία αναβαθμισμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα υλοποιηθεί.

Η ενισχυμένη επιχειρησιακή της ικανότητα είναι αναγκαία για την αποτελεσματική υποστήριξη των Κρατών Μελών. Γνωρίζουμε όλοι ότι η καλύτερη προστασία των συνόρων θα μας επιτρέψει να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν χωρίς εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους.  Ελπίζω μάλιστα πως η Ρουμανία θα είναι σε θέση σύντομα να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. 

Τέλος, για να επιτύχουμε μία ισορροπημένη προσέγγιση στο μεταναστευτικό, πρέπει να δημιουργήσουμε και νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Προσβλέπω στη στήριξη της Ρουμανικής Προεδρίας για την προώθηση του συστήματος της νέας μπλε κάρτας όπως προτείναμε το 2016, που θα συμβάλλει στην καλύτερη προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης σύμφωνα με τις ανάγκες των οικονομιών μας.

Η οικοδόμηση μιας ασφαλούς Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες αποδεικνύει τι μπορεί να πετύχει η ΕΕ. Η επιχειρησιακή και ουσιαστική στήριξη προς τα Κράτη Μέλη για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων μας αφορά όλους ισότιμα.

Είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών και των εγκληματιών, είτε για τον περιορισμό της πρόσβασής τους σε χρήματα, όπλα και εκρηκτικά ώστε να διαπράξουν τα εγκλήματά τους, είτε για τη διαβεβαίωση ότι ο κυβερνοχώρος είναι ασφαλής, είναι οι τομείς όπου οι πολίτες μας απαιτούν από την ΕΕ να αναλάβει δράση και έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προσβλέπω ότι η Ρουμανική Προεδρία θα προχωρήσει γρήγορα τις εναπομείνασες προτάσεις με ζητήματα ασφάλειας που βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων. Συγκεκριμένα:

-        η αποτροπή και αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο,

-        η διαλειτουργικότητα όλων των βάσεων δεδομένων για τη μετανάστευση, την προστασία των συνόρων και την ασφάλεια,

-        ο περιορισμός των πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών και χημικών ουσιών.

Η ολοκλήρωση αυτών των στοιχείων είναι πολύ κρίσιμη για την επίτευξη μιας πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας.

Η Ρουμανική Προεδρία έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή διότι σε έξι μήνες οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες και να εκλέξουν τον νέο Ευρωκοινοβούλιο. Ενόψει αυτής της σημαντικής στιγμής είναι αναγκαίο το Κράτη Μέλη να αποδείξουν την ικανότητα τους στην κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Διότι η προστιθέμενη αξία που προσδίδει το έργο μας στο μεταναστευτικό, στην προστασία των συνόρων και στην ασφάλεια θα έχει διπλάσια αξία, όταν έρθει η στιγμή της απόφασης για τους Ευρωπαίους, τόσο για τον αν θα ψηφίσουν όσο και για το πώς θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές τον Μάιο.»

 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15