Επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο, Κάιρο 16/12/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
16 Δεκ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/mmhOOEytg0A

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε εχθές στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi, με τον οποίον και συζήτησαν για τη συνεργασία ΕΕ και Αιγύπτου στο τομέα της μετανάστευσης, καθώς και για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.  Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Sameh Hassan Shoukry, με τον οποίο εγκαινίασαν τον Διάλογο ΕΕ-Αιγύπτου για την Μετανάστευση, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Maghdi Abdel Ghaffar, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ και Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας όπως και με την Υπουργό Μετανάστευσης κα Nabila Makram.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ σε πολλούς τομείς. Είναι προς το κοινό συμφέρον και των δυο πλευρών η διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφαλείας στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή, όπως και η συνεργασία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης.  

Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προόδου στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου για τα επόμενα χρόνια. 

Στόχος του Διαλόγου για τη Μετανάστευση μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου είναι να να αναζητηθούν και να ξεκινήσουν συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της μετανάστευσης, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο διάλογος και οι δράσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης και την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας, την αποτελεσματικότερη προστασία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και τη βελτίωση των επιστροφών, των επανεισδοχών και της επανένταξης.

Μια πιο στενή συνεργασία ΕΕ και Αιγύπτου σε όλους αυτούς τους τομείς, που θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει από κοινού τις προκλήσεις θα έχει αμοιβαίο όφελος και για τις δυο πλευρές.

Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη προσέγγιση, ώστε να εξασφαλισθεί ότι ο διάλογος αυτός θα είναι εξίσου επωφελής τόσο για την ΕΕ και την Αίγυπτο, όσο και για τους ίδιους τους μετανάστες.

Η Αίγυπτος έχει ήδη καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, οι οποίες έχουν αποφέρει αποτελέσματα σε ό, τι αφορά την πρόληψη παράτυπων αναχωρήσεων από τις ακτές της, την ενίσχυση νόμιμων οδών για τους μετανάστες, τη φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων στο έδαφός της και την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών.

Η ΕΕ εργάζεται εντατικά για να στηρίξει την Αίγυπτο και άλλες χώρες στην Αφρική στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και στην πιο αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της μετανάστευσης."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15