Επίσημη επίσκεψη Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Αλβανία, Τίρανα 12/2/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
12 Φεβ 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε στα Τίρανα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Fatmir Xhafaj. Στο επίκεντρο των συναντήσεών του κ. Αβραμόπουλου βρέθηκαν η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Xhafaj προχώρησαν στη μονογραφή σχεδίου συμφωνίας για την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας. Μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει υποστήριξη στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, ενώ οι ομάδες του Οργανισμού θα μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα στην αλβανική επικράτεια σε περίπτωση ξαφνικής μετατόπισης των μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος και ο Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης σύμφωνα με το οποίο η Αλβανία θα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στον τομέα της πολιτικής κατά των ναρκωτικών. Τέλος ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο. 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Xhafaj, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: 

"Εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας που επικρατεί σήμερα, αντιμετωπίζουμε όλοι τις ίδιες προκλήσεις, και, συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους τομείς της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των συνόρων μας και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. 

Μοιραζόμαστε ένα κοινό παρελθόν και το μέλλον μας μπορεί να είναι μόνο κοινό και ευρωπαϊκό. Την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάσαμε τη Στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία περιλαμβάνει μια φιλόδοξη ατζέντα για την Αλβανία και την ευρύτερη περιοχή. Η Αλβανία έχει, αυτή τη στιγμή, την ιστορική ευκαιρία να εξασφαλίσει για το μέλλον της μια σταθερή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αλβανικές αρχές επέδειξαν προσήλωση στην ταχεία επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.  Σήμερα προχωρούμε στη μονογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας που σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων και θα επιτρέψει την ανάπτυξη ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην Αλβανία. Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όταν ολοκληρωθούν και από τις δυο πλευρές οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, προς το κοινό συμφέρον τόσο της Αλβανίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί συμφωνία-πρότυπο και ελπίζουμε ότι σύντομα θα συνάψουμε ανάλογες συμφωνίες, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση, με τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Θα ήθελα να τονίσω ότι, σήμερα, υπογράφουμε, επίσης, ένα σημαντικό Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της πολιτικής κατά των ναρκωτικών. Η Αλβανία θα έχει, στο μέλλον, πρόσβαση σε χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. Στο εξής, θα μπορούμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες στον κοινό μας αγώνα κατά των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και της πρόληψης χρήσης τους. Γιατί, όπως η τρομοκρατία, έτσι και τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών δε γνωρίζουν σύνορα.

Τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με κοινή και συντονισμένη δράση. Η πρόληψη έχει καίρια σημασία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά, καθώς θύματα τους είναι κυρίως ευάλωτα άτομα ή νέοι. 

Θα ήθελα να ενθαρρύνω την Αλβανία να κάνει πλήρη χρήση της δυνατότητας αυτής, και να υποβάλλει αιτήσεις για χρηματοδοτική στήριξη των πρωτοβουλιών της στον τομέα αυτό. Με τον τρόπο αυτό, η Αλβανία θα μπορέσει να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της παραγωγής, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.

Όλες αυτές οι προσπάθειες δείχνουν τη θέλησή μας να έρθει η Αλβανία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενθαρρύνουμε την Αλβανία να εντείνει τις σημαντικές προσπάθειές της στην αντιμετώπιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών. 

Πρέπει να περιορισθεί ο αριθμός καταχρήσεων του καθεστώτος απαλλαγής θεώρησης. Όλοι θέλουμε να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε την κινητικότητα χωρίς υποχρέωση θεώρησης.

Προσβλέπω, επίσης, στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας, και ιδιαίτερα στην κοινή μας μάχη κατά της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης, του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων.

Η Αλβανία μπορεί να υπολογίζει στην στήριξή μας, και εμείς υπολογίζουμε στην συνεχή δέσμευσή της."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15