Επίσκεψη Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου στην Κροατία, Ζάγκρεμπ 23/10/19

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
23 Οκτ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/5-JHdVNqLXA

Σήμερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ της Κροατίας όπου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Andrej Plenković, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Davor Božinović και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Dražen Bošnjaković. Κύριο θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Κροατίας στην εκπλήρωση των κριτηρίων για την ένταξή της στον χώρο Σένγκεν.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Božinović, ο Ευρωπαίος Επίτροπος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

"Αυτή είναι μια σπουδαία στιγμή για την Κροατία. Εχθές επιβεβαίωσα πως οι αρχές της Κροατίας έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την ικανοποίηση των κριτηρίων που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του χώρου Σένγκεν.

Η Κροατία βρίσκεται τώρα στο δρόμο για την ένταξη της στη Σένγκεν. Αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα και θέλω να εξάρω την Κροατία για τις προσπάθειες και την επιμονή της τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Όπως σημείωσα εχθές στο Στρασβούργο, η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την υλοποίηση όλων των δράσεων στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα κριτήρια αυτά εξακολουθούν να πληρούνται. Η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει  την επιτήρηση των εξωτερικών της συνόρων, και ιδίως αυτών με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο και διαβεβαίωσα τον Πρωθυπουργό κ. Plenković και τον Υπουργό κ. Božinović ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Κροατία για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αποφέρουν αποτελέσματα.

Χτες επιβεβαίωσα επίσης πως η Κροατία συνεχίζει να πληροί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν εντάχθηκε στην ΕΕ, σε σχέση με τους κανόνες λειτουργίας του χώρου Σένγκεν.

Πλέον, εναπόκειται στο Συμβούλιο να αποφασίσει για την είσοδο της Κροατίας στη Σένγκεν. Προσβλέπω ότι όλα τα κράτη μέλη θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε η Κροατία να γίνει σύντομα μέλος του χώρου Σένγκεν και ελπίζω στο ίδιο για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο χώρος Σένγκεν είναι ο μεγαλύτερος χώρος ελεύθερης μετακίνησης στον κόσμο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ουσιαστικά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Χάρη στη Σένγκεν, σήμερα, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, χωρίς να χρειάζεται να υπόκεινται σε ελέγχους στα σύνορα. Ελπίζω ότι οι πολίτες της Κροατίας σύντομα θα μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα οφέλη αυτά.

Ο χώρος Σένγκεν όμως δεν αφορά αποκλειστικά σε ελευθερίες και προνόμια. Συνεπάγεται και ανάλογες ευθύνες για την αύξηση της συλλογικής μας ασφάλειας. Η προσχώρηση της Κροατίας - αλλά και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- κρίνεται ακόμη πιο αναγκαία σήμερα, δεδομένων των μεταναστευτικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε από κοινού.

Η ισχύς του χώρου Σένγκεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ένταξή των χωρών σε αυτόν. Με την ένταξη της Κροατίας στη Σένγκεν, θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις καθώς η Κροατία θα συμβάλει θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση της Σένγκεν και στην καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε έναν ισχυρότερο χώρο Σένγκεν και μια ασφαλέστερη Ευρώπη για τους πολίτες μας".

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15