Επίσκεψη ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου & ΥΔΤΠΤΠ Β. Κικίλια στην 355 ΜΤΜ

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
11 Ιουλ 2014
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos
 • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε κοινή επίσκεψη με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, στην Ελευσίνα.

Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από το διοικητή της Μοίρας για την προετοιμασία, την κατάσταση και το διαθέσιμο τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό που θα διατεθεί για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του θέρους.

Τους δύο Υπουργούς συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης, οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Κικίλιας παρακολούθησαν επίδειξη πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-415. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό προς το προσωπικό της 355 ΜΤΜ και της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης (ΜΕΕΑ).

Μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί δήλωσαν:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα από κοινού με το συνάδελφό μου, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη βρεθήκαμε εδώ και για να ενημερωθούμε, αλλά και για να σας στείλουμε ένα μήνυμα και απευθύνομαι κυρίως στη Διοίκηση και τα πληρώματα των Πυροσβεστικών μας αεροσκαφών, που κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη προστασία των Ελλήνων πολιτών, τις περιουσίες τους και του περιβάλλοντος της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αντιληφθήκαμε για μία ακόμα φορά ότι παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία, σε αγαστή συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν καταφέρει το τελευταίο καιρό να οργανώσουν έναν μηχανισμό ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών οι οποίες απειλούν κάθε χρόνο την Πατρίδα μας.

Η συνεργασία των δύο Υπουργείων είναι ιδιαίτερα σημαντική και από κοινού έχουμε αποφασίσει να προωθήσουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε και το υπάρχον υλικό, τα πτητικά μέσα να τύχουν της απαραίτητης συντήρησης, να είναι όλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και στο μέλλον η χώρα μας να έχει περισσότερο θωρακιστεί με καινούρια αεροπλάνα, που θα ανταποκρίνονται με πληρότητα και αποτελεσματικότητα στην αποστολή τους.

Αυτή είναι η δουλειά του Κράτους: Να προνοεί, να προβλέπει, να προετοιμάζεται. Από την άλλη πλευρά όμως, πολύ σημαντικότερη είναι η συμβολή των χειριστών, αλλά και των μηχανικών στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, ώστε τα πτητικά μέσα να είναι πάντοτε σε διαθεσιμότητα και να είναι αποτελεσματικά.

Λέω καμιά φορά και αυτό ισχύει γενικότερα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ότι πίσω από τα μηχανήματα, από τα οπλικά συστήματα, από τα αεροπλάνα, η πραγματική δύναμη είναι η ψυχή και το φρόνημα των Ελλήνων πιλότων και όλων εκείνων που καθημερινά με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, με υψηλό δείκτη επαγγελματισμού και με άριστη εκπαίδευση, συνιστούν τη μεγάλη εγγύηση για την επιτυχία της αποστολής. (…)

Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ συνάδελφε και φίλε, κύριε Κικίλια, σε καλωσορίζω στον χώρο αυτό. Είμαι βέβαιος ότι από την ενημέρωση που προηγήθηκε, έγινε αντιληπτό κάτι που ούτως ή άλλως γνώριζες και από πριν, ότι οι συνέργιες που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, ανάμεσα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πυροσβεστικό Σώμα, αποδίδουν.

Όλο και περισσότερο σφυρηλατούνται σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη γενικότερη λειτουργία και της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά και των εποπτευόμενων θεσμών.

Επιστρέφοντας σήμερα στο Υπουργείο σου, θέλω να μεταφέρεις προς το Πυροσβεστικό Σώμα και προς τα στελέχη, έναν εγκάρδιο χαιρετισμό και επίσης την αναγνώριση και το σεβασμό για το σπουδαίο έργο που επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια στη προάσπιση της Πατρίδας, του περιβάλλοντος, των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών τους.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Αρχηγέ, κύριοι, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία που μας δίνετε να επισκεφτούμε τον εξαιρετικό αυτό χώρο και να δούμε από κοντά και εμείς τη προσπάθεια η οποία γίνεται, τις συνέργιες οι οποίες έχουν συμφωνηθεί και στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εκτιμούμε βαθύτατα τη συμβολή σας στο έργο μας. Είναι ένα έργο δύσκολο. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, όμως τολμώ να πω και μετά τη σημερινή επίσκεψη, ότι η ψυχή του Έλληνα υπάρχει στα Σώματα Ασφαλείας, υπάρχει στους μηχανικούς, τους χειριστές, τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και υπάρχει επίσης εξίσου στο Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο είναι πλήρες ανεπτυγμένο σε όλη την Ελλάδα και έτοιμο να αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν όλες τις προκλήσεις μιας αντιπυρικής περιόδου.

Ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο ΥΔΤΠτΠ Βασίλης Κικίλιας προέβησαν και σε ακόλουθες δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, στις οποίες, μεταξύ άλλων, επισήμαναν:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τούτη την ώρα το έργο που συντελείται εδώ είναι τιτάνιο διότι γίνεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες δεδομένων των προβλημάτων, που λίγο πολύ γνωρίζετε, και που μας έχουν κληροδοτηθεί.

Είμαστε όμως, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς και τα δύο Υπουργεία ώστε συντομότατα ο υπάρχων εξοπλισμός, οι υποδομές και τα αεροσκάφη να είναι όλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Συγχρόνως, όμως, ανοίγουμε και ένα κεφάλαιο που έχει να κάνει με την προμήθεια, σε κάποια στιγμή, νέων σύγχρονων πυροσβεστικών αεροπλάνων που θα τεθούν στην υπηρεσία της αποστολής τους από κοινού με το υπάρχον υλικό.

Σε ό,τι αφορά στην υπάρχουσα υποδομή, θα ήθελα να εξάρω το σπουδαίο έργο που επιτελούν βεβαίως οι χειριστές που με αυτοθυσία ασκούν την αποστολή τους. Αλλά από την άλλη πλευρά και οι μηχανικοί που καθημερινά δίνουν μάχη για να κρατούν αυτά τα αεροπλάνα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Και πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό. (…)

Φέτος η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα αντιπυρικό μέτωπο, ήδη αυτή τη στιγμή επιχειρούν κοντά στα 14 αεροπλάνα και μέσα σε μία βδομάδα θα τα έχουμε φτάσει στα 16.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι προφανές και αυταπόδεικτο και το γνωρίζετε καλύτερα ίσως ότι προβλήματα υπάρχουν κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό και τα πτητικά, παρόλα αυτά θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στο έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και τους εθελοντές, βέβαια, όπως και τους ανθρώπους που ασχολούνται από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την πλήρη ανάπτυξη που υπάρχει σε όλη τη χώρα, στα νησιά μας, στις μεγάλες πόλεις έτσι ώστε να προσπαθούμε πρώτα από όλα να προλαμβάνουμε και μετά να αντιμετωπίζουμε.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης γιατί εμπράκτως δείχνει τη στήριξη και την αλληλεγγύη. Και βέβαια θα μελετηθεί από τα δύο Υπουργεία η δυνατότητα να ανανεωθεί ο στόλος έτσι ώστε να παρουσιαστούμε και σε αυτό το κομμάτι πιο δυνατοί στο μέλλον.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15