Ήμουν και παραμένω πολέμιος του λαϊκισμού, των δύο άκρων - Συνέντευξη, στην εφημερίδα TA NEA | 19.12.2021

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
19 Δεκ 2021
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ήμουν και παραμένω πολέμιος του λαϊκισμού, των δύο άκρων -

Συνέντευξη, στην εφημερίδα TA NEA | 19.12.2021

«Στις Βρυξέλλες συναντήθηκα με πολλούς Ευρωπαίους Επιτρόπους και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ. Κοινή πεποίθηση όλων είναι, πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει καλύτερα και πιο δυναμικά από άλλες ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες» επισημαίνει σε συνέντευξή του στα Νέα ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Προσθέτει, απαντώντας σε ερώτημα για την πορεία της οικονομίας, ότι «δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον, που εκδήλωσαν διεθνείς επενδυτές για την Ελλάδα και μάλιστα στην καρδιά ενός περιβάλλοντος αστάθειας και αβεβαιότητας, που προκάλεσε η υγειονομική κρίση. Ούτε βέβαια τα εύσημα, που κατά καιρούς μας έχουν δώσει οι Διεθνείς Οργανισμοί και Οίκοι Αξιολόγησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανεβάζει τον δείκτη θετικών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, θέτει την Ελλάδα σε δυναμική κίνηση και προαναγγέλλει ένα καλύτερο μέλλον, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτιμά ότι «η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη σηματοδοτεί την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο των πολιτικών πραγμάτων» σημειώνοντας: «Εύχομαι η εκλογή του νέου Προέδρου να σημάνει την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή της κοινής προσπάθειας για πιο ισόρροπη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αναβάθμιση του δημοκρατικού πολιτισμού και εμπέδωση της αξίας της εθνικής συνεννόησης. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πολιτικός μας αντίπαλος, όχι εχθρός, αντίθετα δημοκρατικός συνομιλητής μας».

Απορρίπτει τους όρους «δεξιά και αριστερά» εξηγώντας ότι «η αντιπαράθεση υπάρχει ανάμεσα στους προοδευτικούς Δημοκράτες και στους λαϊκιστές και καθ΄ όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου πορείας, ήμουν και παραμένω πολέμιος του λαϊκισμού των δύο άκρων. Αντίθετα, είμαι υπέρμαχος της συναίνεσης, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για μια πιο υγιή και λειτουργική δημοκρατία».

Ερωτώμενος για τις εξελίξεις στην Τουρκία εκτίμησε ότι «όλα δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν εισέρχεται στην τελική φάση της πορείας του ως ηγέτη της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, δεν είναι από εκείνους που εύκολα παραδίδουν τα όπλα και είναι αφελές να πιστεύουν κάποιοι, ότι θα κλείσει εύκολα η εποχή του».

Σε ότι αφορά τις συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξηγεί ότι «η αποσταθεροποίηση της Κυβέρνησης Ερντογάν μπορεί να σημάνει την αφετηρία ενός νέου κύκλου τεταμένων σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της, και ιδιαίτερα με την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει σε αυτήν τη συγκυρία απειλή. Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι σε φάση έντασης δεν θα μπορούσε να πυροδοτηθεί, τυχαία ή σκόπιμα, κρίση. Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός. Ωστόσο, εκτιμώ ότι η σύγκρουση με την Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι στη στρατηγική του κ. Ερντογάν αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα είναι στην ατζέντα των διαδόχων του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν στους πάγιους σχεδιασμούς του «βαθέως κράτους» της Τουρκίας, το οποίο, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, ξεπερνάει την ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, μια σύγκρουση με την Ελλάδα θα είναι γενικότερα ζημιογόνος αλλά περισσότερο θα ζημιώσει την ίδια την Τουρκία. Για όλα αυτά τα ενδεχόμενα, η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας της, ενισχύοντας συγχρόνως το αμυντικό της σύστημα».

Επισημαίνει πως «τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία είναι χρήσιμο να παραμείνουν ανοιχτά. Και πολύ ορθά, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει συγχρόνως μηνύματα αποφασιστικότητας διαμηνύοντας παράλληλα, ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε».

Απαντώντας για τα δικά του πολιτικά σχέδια, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κράτησε τα χαρτιά του κλειστά. «Είμαι πλέον στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, διατηρώ στενή σχέση με Διεθνείς Οργανισμούς και πολιτικές ηγεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά μας. Παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στη χώρα μου και στην περιοχή, δηλώνοντας την παρουσία μου και κρατώντας ζωντανή τη σχέση με την κοινωνία και την Παράταξή μου» σημείωσε.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15