Κοινή Δήλωση ΕΕ – ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της Υπουργικής Διάσκεψης Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ – ΗΠΑ, Σόφια 23/5/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
23 Μάιος 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Η Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξένησε την Υπουργική Διάσκεψη Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ – ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στις 22 και 23 Μαΐου 2018. Στη Διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η μακρόχρονη και παραγωγική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς των εσωτερικών υποθέσεων και της δικαιοσύνης, καθώς και η σημασία της κοινής αντιμετώπισης των κοινών απειλών για την ασφάλεια.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι Επίτροποι κα Vera Jourová και κ. Julian King, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας κ. Valentin Radev και κα. Tsetska Tsacheva, εκ μέρους της τρέχουσας Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και οι Αυστριακοί Ομοσπονδιακοί Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κ. Herbert Kickl και κ. Josef Moser, εκ μέρους της επερχόμενης Αυστριακής Προεδρίας. Τις ΗΠΑ εκπροσώπησαν ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Jeff Sessions, καθώς και η αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών κα Claire Grady.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για τις κοινές προσπάθειές τους στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, εστιάζοντας στην αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών, την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, τη χρήση του διαδικτύου για τρομοκρατικούς σκοπούς καθώς και για την ανάγκη εγρήγορσης όσον αφορά στην αεροπορική ασφάλεια και τις χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές, καθώς και στα εκρηκτικά, ιδίως σε σχέση με τις εξελισσόμενες χημικές απειλές για τις αερομεταφορές και τους δημόσιους χώρους. Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο πλαίσιο του PNR (Καταστάσεις Ονομάτων Επιβατών), οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη σχετική συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων εξελίξεων στις σχετικές συζητήσεις μεταξύ ΕΕ και Καναδά, στην επόμενη Υπουργική Διάσκεψη ΕΕ – ΗΠΑ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν, επίσης, για την ασφάλεια και τη συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου στον κυβερνοχώρο, επιβεβαιώνοντας ότι είναι σημαντικό να επιτρέπεται η ταχεία πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, προστατεύοντας συγχρόνως την προστασία της ιδιωτικότητας και των πολιτικών ελευθεριών. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη να παραμείνει το διαδίκτυο ασφαλές και ανοιχτό, συμβάλλοντας στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, ενώ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τους βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης της πρόκλησης αυτής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντάλλαξαν, επίσης, πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της μετανάστευσης, της διαχείρισης των συνόρων και των αντίστοιχων πολιτικών τους για τις θεωρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε τις ΗΠΑ σχετικά με τις μεταναστευτικές τάσεις στην Ευρώπη και τις τρέχουσες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να ενισχυθεί η διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν στη διαρκή πρόοδο και στις δυο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των πέντε Κρατών Μελών  σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (visa waiver program).Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρησιακής συνεργασίας για την αποτελεσματική πρόληψη και εξάλειψη της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, και συζήτησαν, επίσης, τη σημασία της ανάπτυξης ασφαλών και νόμιμων συστημάτων για τη μετανάστευση.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν τη σημασία της εξασφάλισης άμεσης ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας όσον αφορά στη διεξαγωγή χρηματοοικονομικών ερευνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς και τις κοινές βέλτιστες πρακτικές σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την κοινή καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτά τα ζητήματα ζωτικής σημασίας και κοινού ενδιαφέροντος, και τονίζοντας εκ νέου ότι οι κοινές λύσεις είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών για την ασφάλεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να συναντηθούν εκ νέου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 στην Ουάσιγκτον.

Μετάφραση από τα αγγλικά: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/05/23/joint-...

Συναντήσεις Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ – ΗΠΑ

Στο περιθώριο της  Υπουργικής Διάσκεψης ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Boyko Borissov με τον οποίο συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες της Βουλγαρικής Προεδρίας για την αναθεώρηση του Δουβλίνου καθώς και για το ζήτημα της ένταξης της Βουλγαρίας στην ζώνη Σένγκεν. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Valentin Radev και συζήτησαν σχετικά με τις προσπάθειες για συμφωνία σε ό,τι αφορά το Δουβλίνο, την αναθεώρηση της Σένγκεν και τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15