Κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ μετά την Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ στην Μάλτα, Βαλέτα 16/6/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
16 Ιουν 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Στις 16 Ιουνίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ. Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς της συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και τη δέσμευση να συνεχιστεί η στενή συνεργασία στους τομείς των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Δικαιοσύνης.
 
Η ΕΕ εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, την Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων κα Věra Jourová, τον Επίτροπο για την  Ένωση Ασφάλειας κ. Julian King, καθώς και από τον Υπουργό Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας, κ. Michael Farrugia και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Owen Bonnici, εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ κ. Jeff Sessions και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας κα Εlaine Duke.
 
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ υπογράμμισαν την καθοριστικής σημασίας συνεργασία τους στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, καθώς και την ανάγκη να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων για την ασφάλεια, προς όφελος των πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
 
Η ΕΈ και οι ΗΠΑ συζήτησαν σχετικά με τις κοινές τους προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνεργασία για την αντιμετώπιση των ξένων μαχητών-τρομοκρατών μέσω της ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών, και της αντιμετώπισης της ριζοσπαστικοποίησης, ιδίως στο διαδίκτυο, καθώς και στη συμβολή της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος χρήματος σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις και αναφέρθηκαν στις πρόσφατες δράσεις της ΕΕ στους τομείς της μετανάστευσης, της διαχείρισης των συνόρων και της εσωτερικής ασφάλειας.
 
Συζητήθηκε επίσης η εφαρμογή της Συνθήκης Αμοιβαίας Νομικής Υποστήριξης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ (EU-US Mutual Legal Assistance Treaty) και το ζήτημα της πρόσβασης των αρχών επιβολής του νόμου στα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία (e-evidence).
 
Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας «Umbrella» μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ για την προστασία των δεδομένων και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την πλήρη εφαρμογή της.
 
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συζήτησαν επίσης σχετικά με τις τρομοκρατικές απειλές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των αερομεταφορών και την εφαρμογή μέτρων για την προστασία των επιβατών.
 
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν, επιπλέον, σχετικά με τη σημασία της προόδου σε ό,τι αφορά την αμοιβαιότητα των ταξιδιών χωρίς θεωρήσεις. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν για την υποστήριξη της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας με σκοπό την ταχύτερη εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξής τους στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ.
 
Εξάλλου, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ανάγκη για εντατικοποίηση των κοινών προσπαθειών στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και του κυβερνοεγκλήματος σε όλες τις πτυχές, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα. Συμφώνησαν επίσης να συνεχιστεί η συνεργασία για την καταπολέμηση των παράνομων ναρκωτικών ουσιών και την εξεύρεση κοινών λύσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης και της εμπορίας μεταναστών.
 
Στη βάση της μέχρι σήμερα προόδου και της ανάγκης από κοινού αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να συναντηθούν εκ νέου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 στην Ουάσιγκτον.
Συναντήσεις Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο περιθώριο της Συνόδου 
 
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Αβραμόπουλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ κ. Jeff Sessions, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως. 
Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Carmelo Abela. Κύριο αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15