Κοινή δήλωση του ΕυρωπαίουΕπιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Gérard Collomb, της Γερμανίας κ. Thomas de Maizière και της Ιταλίας κ. Marco Minniti, 3 /7/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
5 Ιουλ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Gérard Collomb, της Γερμανίας κ. Thomas de Maizière και της Ιταλίας κ. Marco Minniti  συναντήθηκανεχθές, Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017, στο Παρίσι για να συζητήσουν σχετικά με τις προκλήσειςπου δημιουργεί η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου. Εξέφρασαν την ισχυρήαλληλεγγύη τους προς την Ιταλία, η οποίαβρίσκεται αντιμέτωπη με τον αυξημένο αριθμόαφίξεων μεταναστών, και συμφώνησαν σχετικά με τα ακόλουθα μέτρα για την ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ιταλία και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών:

  • Επεξεργασία κώδικα δεοντολογίας για τις ΜΚΟ, τον οποίο θα αναλάβει να συντάξει και να παρουσιάσει η Ιταλία, με σκοπό τη βελτίωση του συντονισμού των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο Θάλασσα,
  • Ενίσχυση της στήριξης προς την ακτοφυλακή της Λιβύης, μέσω της εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων κατάρτισης και της παροχής πρόσθετης χρηματοδοτικής στήριξης, εξασφαλίζοντας,ταυτόχρονα, τη στενή παρακολούθηση όλων των δράσεων.
  • Παροχή πρόσθετης υποστήριξης προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR με σκοπό την εναρμόνιση των συνθηκών διαβίωσης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εγκαταστάσεις της Λιβύης με τα διεθνή πρότυπα.
  • Διερεύνηση πιθανών συγκεκριμένωνεπιλογών  για την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στα νότια σύνορα της Λιβύης, με σκοπό τον περιορισμότων παράτυπων μεταναστευτικών ροών, σε στενή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Λιβύης.
  • Ενίσχυση της στρατηγικής της ΕΕ σχετικά με τις επιστροφές, μέσω της πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή,καθώς και μέσω της συμφωνηθείσας συντονισμένης επανεξέτασης της πολιτικής θεωρήσεων έναντι τρίτων χωρών, προκειμένου να ενισχυθεί το ποσοστό επανεισδοχής, όπου αυτό απαιτείται.
  • Πλήρη αξιοποίηση και επιτάχυνσητης εφαρμογής του συμφωνηθέντος προγράμματος της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση, ώστε να ενισχυθεί η μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν προστασίας. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα τηςμετεγκατάστασης.

Με σκοπό την ταχεία πρόοδο σε ό,τι αφορά την παροχή υποστήριξης προς την Ιταλία, οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων καλούν όλους τους εταίρους της ΕΕ να εξετάσουν τις δράσειςαυτές κατά την προσεχή άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου στο Ταλίν στις 6 Ιουλίου.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15