Κοινό δελτίο τύπου Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας μετά την συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Christophe Castaner, Παρίσι 5/11/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
6 Νοε 2018
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/Fa7Qu8okoWs

Συνάντηση στο Παρίσι είχε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας κ. Christophe Castaner. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα της διαχείρισης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και της ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για μία ολοκληρωμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση, που θα δώσει απαντήσεις στις τρέχουσες προκλήσεις τόσο σε διεθνές επίπεδο, ενισχύοντας την συνεργασία με χώρες προέλευσης και διέλευσης εκτός ΕΕ, όσο και στο εσωτερικό της.

Σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης και 19ης Οκτώβριου, ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Castaner επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της στήριξης προς τις χώρες στα νότια παράλια της Μεσογείου σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών ώστε να μειωθούν οι παράτυπες αφίξεις, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα των επανεισδοχών. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της Γαλλίας αναφορικά με τη συνεργασία με τις χώρες του Μαγκρέπ.

Επίσης, κατά τη συνάντηση, συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία και με άλλα Κράτη Μέλη ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό το σύστημα των επανεισδοχών με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον Επίτροπο για την στήριξη της Γαλλίας σχετικά με την πρόταση του Επιτρόπου για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών. 

Επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ιδιαίτερα του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να αποτρέπονται οι δευτερογενείς  μεταναστευτικές ροές εντός της ΕΕ και επιπλέον να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αλληλεγγύη ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά την υποδοχή των μεταναστών που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Όπως έχει τονίσει και ο Πρόεδρος Μακρόν, είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος της τρέχουσας ευρωπαϊκής θητείας. Ο Γάλλος Υπουργός υπογράμμισε ότι θα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του πάνω στο θέμα αυτό εν όψει και του επικείμενου Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Castaner  επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης υιοθέτησης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στην αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο. Σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γαλλία, συνεργάζονται στενά για τη διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Σένγκεν, καθώς και για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15