Μία Ευρώπη που προστατεύει: Αυστηρότεροι κανόνες για την ποινικοποίηση αδικημάτων που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος τίθενται σε ισχύ. Δήλωση Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου, Βρυξέλλες 3/12/2018

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
3 Δεκ 2018

Από σήμερα τέθηκαν σε ισχύ στην ΕΕ τα νέα μέτρα καταπολέμησης αδικημάτων που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του ποινικού δικαίου. Οι νέοι αυτοί κανόνες διασφαλίζουν ότι επικίνδυνοι εγκληματίες και τρομοκράτες που κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα βρίσκονται αντιμέτωποι με εξίσου αυστηρές ποινικές κυρώσεις, τουλάχιστον 4 ετών φυλάκισης, όπου και αν βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι: ''Εάν θέλουμε να συλλάβουμε εγκληματίες και τρομοκράτες πρέπει να ακολουθήσουμε την διαδρομή του παράνομου χρήματος. Σήμερα ενισχύουμε την απάντηση της Ευρώπης ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος διασφαλίζοντας ότι οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες δεν θα διαφεύγουν πλέον με τα παράνομα κέρδη τους αλλά θα δικάζονται όπως τους αξίζει. Μία Ευρώπη που προστατεύει είναι μία Ευρώπη η οποία λειτουργεί αποτελεσματικά αποτρέποντας και διώκοντας κάθε είδους εγκληματίες''.

Η Επιτροπή πρότεινε το Δεκέμβριο του 2017 την εναρμόνιση του περιεχομένου των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε όλη την ΕΕ. Ενώ σε όλα τα Κράτη Μέλη αυτή τη στιγμή προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο ορισμός των ποινικών αδικημάτων αλλά και οι ποινικές κυρώσεις που σχετίζονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος διαφέρουν από χώρα σε χώρα στην ΕΕ, επιτρέποντας στους εγκληματίες ουσιαστικά να επιλέγουν τη χώρα άσκησης δίωξης εναντίον τους, ώστε να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους τις εκάστοτε διαφορές ανάμεσα στις εθνικές νομοθεσίες. Χάρη στους νέους κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ αυτό δεν θα είναι πλέον εφικτό. Τα Κράτη Μέλη έχουν στα διάθεση τους 24 μήνες να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στις εθνικές τους νομοθεσίες και να ειδοποιήσουν σχετικά την Επιτροπή.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15