Μια σπάνια στιγμή

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
10 Φεβ 2009

Του Geoffrey Lean/TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ 

Ίσως βρισκόμαστε κοντά σε μια από τις σπάνιες στιγμές, που μεταμορφώνουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Η κίνηση της κυβέρνησης Ομπάμα να συνεργαστεί με την Κίνα στο θέμα του κλίματος, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αποφύγουμε τη μεγαλύτερη κρίση, που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο πολιτισμός μας.

Η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον την ερχόμενη βδομάδα στην Κίνα, μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σημαντική από την «κινέζικη πρωτοβουλία» του Νίξον, η οποία ανέδειξε την τεράστια αυτή χώρα πριν από 40 χρόνια. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη χωρίς τις ΗΠΑ και την Κίνα, δύο χώρες, που εκλύουν το 50% του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη. Εάν επιτευχθεί η συμφωνία, τα δύο κράτη, αντί να αλληλοκατηγορούνται ως υπεύθυνα, μπορεί να προχωρήσουν σε μια ευγενή άμιλλα περικοπών - εν όψει της διεθνούς συνάντησης στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, που θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Ας μην ξεχνάμε πάντως, ότι προς το παρόν, παραμένουν τεράστια εμπόδια. Κάθε χώρα φοβάται ότι η άλλη θα χρησιμοποιήσει τα κλιματικά μέτρα για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και κάθε μια αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Έτσι η καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να σκεφτούν τα οικονομικά πλεονεκτήματα από την υιοθέτηση μιας νέας «πράσινης» συμφωνίας για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 
Ημ/νία Δημοσίευσης: Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009

Πηγή Φωτό: www.skai.gr

«Η ανάρτηση των άρθρων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν σημαίνει και απόλυτη ταύτιση με το περιεχόμενο των ιδεών του αρθρογράφου. Τα άρθρα αξιολογούνται ως ενδιαφέροντα για προβληματισμό.»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15