Ο Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε στη Λισαβόνα την νέα Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
4 Ιουν 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Την ετήσια Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά παρουσίασε σήμερα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός της ΕΕ για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), στην έδρα του οργανισμού στη Λισαβόνα. Στην Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2015: Τάσεις και Εξελίξεις εξετάζεται, μεταξύ άλλων, το διευρυνόμενο πρόβλημα της παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών.

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι «καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκοσμιοποιημένη αγορά ναρκωτικών η οποία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, η απάντησή μας στην απειλή των ναρκωτικών πρέπει να είναι ενιαία, άμεση και αποφασιστική. Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο ρόλος του διαδικτύου όσον αφορά την προμήθεια τόσο ελεγχόμενων όσο και μη ελεγχόμενων ψυχοδραστικών ουσιών».

Για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «απαιτεί μια σαφή, ισχυρή και συνεκτική απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πολιτική κατά των ναρκωτικών αποτελεί  αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες εβδομάδες. Η διακίνηση των ναρκωτικών συχνά συνδέεται με άλλα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, όπως τους διακινητές μεταναστών και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι  «η αντιμετώπιση των διακινητών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η συνεχής αλλαγή των διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών, που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ένοπλες συγκρούσεις, καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των διακινητών. Γι 'αυτό και θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη διαδραματίζει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του φαινομένου σε όλες τις εκφάνσεις του και με την εμφάνιση νέων ουσιών. Προσδοκώ ότι η επικείμενη νέα νομοθεσία της ΕΕ θα μας εφοδιάσει με βελτιωμένα μέσα που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση του φαινομένου με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει την επίσκεψή του στη Λισαβόνα με επαφές στο Πορτογαλικό κοινοβούλιο.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15