Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος αύριο στην Αλβανία για την έναρξη της πρώτης κοινής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε χώρα εκτός της ΕΕ, 20/5/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
20 Μάιος 2019

Αύριο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στα Τίρανα της Αλβανίας για να συμμετάσχει στην έναρξη της πρώτης κοινής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε γειτονική χώρα εκτός ΕΕ. Αυτή θα είναι η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους και θα σηματοδοτήσει μια νέα διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι κοινές αποσπάσεις των ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και των συνοριοφυλάκων της Αλβανίας θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής κ. Fabrice Leggeri, τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama και τον Υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας κ. Sandër Lleshaj, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιθεωρήσουν από κοινού το προσωπικό και τον εξοπλισμό που θα αναπτυχθούν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί στις 11:45 (τοπική ώρα) και θα προβληθεί ζωντανά στο ευρωπαϊκό δορυφορικό κανάλι EbS. 

Οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2018, τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαΐου 2019 και αποτελεί την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους ανάμεσα στην ΕΕ και σε γειτονική χώρα εκτός ΕΕ και χώρα-εταίρο της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15