Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος στη Γαλλία για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο E. Macron και τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, Παρίσι 22/7/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
22 Ιουλ 2019
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε σήμερα στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο, την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Emmanuel Macron και διοργάνωσαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Jean-Yves Le Drian και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Christophe Castaner. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων και οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτοφυλακή (EBCGA), η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Αφρικανική Ένωση. Τα θέματα συζήτησης συμπεριέλαβαν τις προσωρινές ρυθμίσεις μετά την αποβίβαση, τα μέτρα για την ενίσχυση των επιστροφών, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, την επανεγκατάσταση και την κατάσταση στη Λιβύη.

Στo πλαίσιo της υπουργικής συνάντησης ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Macron, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Filippo Grandi και τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Antònio Vitorino για την ενίσχυση της συνεργασίας για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αβραμοπουλος συμμετείχε σε κοινή συνέντευξη τύπου και προέβη στην ακόλουθη δήλωση (μετάφραση από τα γαλλικά):

Θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Macron να διοργανώσει σήμερα αυτή την υπουργική συνάντηση στο Παρίσι, προκειμένου να απαντήσουμε από κοινού στις μεταναστευτικές προκλήσεις.

Υποστηρίζω τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία που θέλει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη μέλη να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στα κράτη μέλη, στις ακτές των οποίων επιβιβάζονται οι μετανάστες που έχουν διασωθεί στη θάλασσα.

Για να είναι αποτελεσματική, η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας διεθνούς προσέγγισης που θα συμπεριλαμβάνει επίσης: την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών, τη στήριξη των μεταναστών σε τρίτες χώρες, τη διασφάλιση της επιστροφής όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη και τη διάνοιξη νόμιμων οδών όπως η επανεγκατάσταση.

Πρέπει να δράσουμε από κοινού, ως ΕΕ, αλλά και μαζί με τις τρίτες χώρες. Είμαι αισιόδοξος. Κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή κρίση το 2015. Τότε δεν ήμασταν ούτε προετοιμασμένοι ούτε συντονισμένοι. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Βασίζομαι στην πολιτική βούληση όλων των συναδέλφων μου."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15