Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος στο Euronews, Βρυξέλλες 19/12/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
20 Δεκ 2017

Αβραμόπουλος: Aνθεκτική η αυστριακή Δημοκρατία

http://gr.euronews.com/2017/12/19/avramopoulos-anthektiki-i-aystriaki-dimokratia

Η συμμετοχή της ακροδεξιάς και μάλιστα σε θέσεις κλειδιά στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας εξακολουθεί να απασχολεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παρόλο που ο νέος Καγκελάριος επισκέπτεται τις Βρυξέλλες με διαβεβαιώσεις για την φιλοευρωπαϊκή στάση της κυβέρνησής του, η άποψή του για το μεταναστευτικό ζήτημα είναι εδώ και καιρό σαφής και ξεκάθαρη.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε πρόσφατα δηλώσει ότι “οι αναγκαστικές ποσοστώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν λειτούργησαν”, ζητώντας την “αλλαγή της λανθασμένης μεταναστευτικής πολιτικής”.

Ο ίδιος ο Κουρτς υπερηφανεύεται άλλωστε ότι ήταν ένας από τους… πρωτεργάτες του κλεισίματος της διαδρομής των Βαλκανίων το 2016.

«Όταν έχουμε αυτού του είδους τις συμμαχίες, υπάρχει κάτι σαν διελκυστίνδα, ποιος δηλαδή θα επικρατήσει επί του άλλου. Αλλά οι βασικές αξίες στις οποίες είναι χτισμένη η αυστριακή δημοκρατία είναι πολύ ανθεκτικές», δήλωσε στο Euronews ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να θυμούνται ένα πράγμα. Ότι έρχονται και παρέρχονται. Τα κράτη και τα έθνη τους είναι εκεί, όπως και η Ευρώπη, θα βρίσκονται εκεί στο μέλλον. Πρέπει λοιπόν να λάβουν υπεύθυνες αποφάσεις, διότι ως ηγέτες του σήμερα θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην ιστορία και τις επόμενες γενιές».

Η στάση της νέας αυστριακής κυβέρνησης θα φανεί στα προσεχή συμβούλια της Ευρώπης.

Δ. Αβραμόπουλος στο euronews: «Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε»

http://gr.euronews.com/2017/12/19/d-avramopoulos-sto-euronews-to-douvlino-opos-to-xerame-pethane#

Για την αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τουσκ, την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα μίλησε στο euronews o Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Έφη Κουτσοκώστα. euronews: Θα ήθελα να ξεκινήσω τη συζήτησή μας με την αντιπαράθεση που είχατε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόνλαντ Τουσκ, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πολιτική των ποσοστώσεων. Και θέλω να σας ρωτήσω εάν επιμένετε σε αυτή την κριτική σας ότι η τοποθέτησή του είναι αντιευρωπαϊκή και διχαστική όπως εσείς είπατε.

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής: Εγώ είμαι πολιτικός. Και το λέω αυτό γιατί δεν ήρθα στις Βρυξέλλες για να ενταχθώ στην ομάδα των τεχνοκρατών. Έχω άποψη και αυτό είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επόμενη μέρα. Είπα και θα λέω πάντα την άποψή μου. Δε λησμονώ ότι η βασική μου αποστολή είναι να προστατεύω τις συνθήκες.

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Θεωρείτε ότι ο κύριος Τουσκ δεν το έκανε; Ότι πήρε θέση υπέρ συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων;

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής: Αυτή η τάση υπάρχει στην Ευρώπη, πολλοί να δίνουν προτεραιότητα στις εσωτερικές πολιτικές που δεν είναι απαραίτητα και εθνικές πολιτικές. Εγώ δεν αναφέρομαι στον κύριο Τουσκ. Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. Θέλω να πιστεύω ότι βγήκε ένα χρήσιμο συμπέρασμα και αποτέλεσμα.

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου θα πρέπει να αλλάξει.

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής: *Πρώτοι εμείς το είπαμε.*

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Και δεν ξέρουμε βέβαια κατά πού θα αλλάξει και ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την κυβέρνηση στην Αυστρία που από ότι φαίνεται προστίθεται στο μέτωπο του Βίσεγκραντ. Απλά θέλω να ρωτήσω για σας προς τα πού πρέπει να πάει αυτή η αλλαγή.

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής: *Το Δουβλίνο όπως το ξέραμε πέθανε. Πέθανε στην πράξη. Γιατί είναι άδικο το φορτίο το μεγαλύτερο να το παίρνουν στους ώμους τους οι χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.*

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Εδώ θέλω να σας ρωτήσω. Με την αναθεώρηση του Δουβλίνου θα σταματήσει αυτό;

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής: *Ναι θα σταματήσει.*

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews: Μπορείτε να μου πείτε πώς μπορεί να λειτουργεί αυτό πρακτικά; Και στην Ελλάδα που μας παρακολουθούν αυτό θέλουν να ξέρουν. Δηλαδή όταν έρχονται οι αιτούντες άσυλο θα υπάρχει κάποιο όριο στον αριθμό αυτών;

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής: *Το Δουβλίνο όπως το γνωρίζαμε, τι προέβλεπε; Από όπου μπαίνεις εκεί θα επιστρέφεις. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα θα έπρεπε να γυρίσουν στην Ελλάδα και την Ιταλία 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Στο μέλλον εάν έχουμε ένα ακόμη προσφυγικό κύμα, βεβαίως θα είναι οι χώρες πρώτης υποδοχής που σήμερα είναι η Ελλάδα και η Ιταλία κυρίως. Θα μπορούσε όμως να είναι η Ισπανία ή ακόμα και η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τότε, με όλα τα σχήματα και τους μηχανισμούς που έχουμε προστρέχουμε σε βοήθεια των κρατών αυτών αλλά γνωρίζουμε και ποια είναι τα όρια αντοχής τους.*

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Αυτό και με έναν μόνιμο μηχανισμό ποσοστώσεων;

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής: Ακριβώς. Χρειαζόμαστε έναν μόνιμο μηχανισμό, ένα μόνιμο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και προς τα εκεί κατευθύνεται και η αναθεώρηση του Δουβλίνου.

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Ενώ όλοι συμφωνούν ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας είχε θετικό αποτέλεσμα τουλάχιστον ως προς τη ροή των προσφύγων στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι υπάρχει μια αύξηση αυτών των ροών. Φοβάστε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι αρνητικό ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας; Πρόσφατα είχατε και μια συνάντηση με τον Ερντογάν στην Ελλάδα. Συζητήσατε αν υπάρχουν κάποια κενά;

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής:  *Η συνεννόηση αυτή, η δήλωση λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Θυμίζω ότι πριν από ενάμιση χρόνο, την ημέρα, πέρναγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Ευρώπη πάνω από 14.000 άτομα την ημέρα. Τώρα ο αριθμός αυτός έχει πέσει κατά μέσο όρο στα 70 άτομα την ημέρα. Υπήρξαν και κάποιες στιγμές που ανέβηκε αλλά δεν έφτασε στο επίπεδο το προηγούμενο. Που σημαίνει ότι η Τουρκία τηρεί τη συνεννόηση.*

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Και πάλι υπάρχει η εικόνα ότι τα νησιά της Ελλάδας έχουν βουλιάξει από πρόσφυγες τους οποίους μάλιστα δυσκολέυεται και να διαχειριστεί. Οι συνθήκες είναι πολύ κακές, υπάρχουν ΜΚΟ που επανειλημμένως κάνουν καταγγελίες ότι οι συνθήκες κράτησης αυτών των ανθρώπων είναι πραγματικά άθλιες, δεν ξέρω αν έχετε πάει και αν έχετε εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίενι εκεί. Έχει αφεθεί τελικά η Ευρώπη μόνη της με ένα τεράστιο πρόβλημα;

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής: Όχι αυτό θα ήταν αναληθές. Η Ελλάδα έχει μεγάλη στήριξη και οικονομική και πρακτικά. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει στα όριά της. Γιατί; Γιατί πάρα πολύ απλά δεν έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι αιτήσεις ασύλου έτσι ώστε όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να την έχουν και να πάρουν το δρόμο προς την Ευρώπη, οι υπόλοιποι να επιστραφούν στην Τουρκία. Και πρέπει να σας πω ότι η Τουρκία έχει επισημάνει πως είναι έτοιμη να δεχθεί αυτούς που θα επιστραφούν. Στην αρχή παρατηρήθηκε κάποια αργοπορία στους ρυθμούς διεκπεραίωσης αυτών των αιτήσεων από τις υπηρεσίες που είχαν στηθεί εκεί. Τώρα θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα επιταχυνθεί και με μια σειρά από άλλες συνεννοήσεις θα ανακουφιστούν τα νησιά. Γιατί πράγματι η κατάσταση δεν είναι καλή.

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Και θέλω τώρα μια τελευταία ερώτηση πιο προσωπική αυτή τη φορά. Προφανώς βαίνει προς το τέλος της, υπάρχει βέβαια ενάμισης χρόνος ακόμη, η θητεία σας ως επιτρόπου μεταναστευτικής πολιτικής. Τα επόμενα βήματά σας ποια θα είναι; Η επιστροφή σας στην Ελλάδα; Τώρα μάλιστα που και από τα μνημόνια θα βγούμε σύντομα και εκλογές θα έχουμε σύντομα, πώς βλέπετε το δικό σας πολιτικό μέλλον;

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής: Είναι λοιπόν θέμα συνέπειας να μείνω σε αυτή τη θέση μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου. Τα προβλήματα που διαχειρίζομαι και αντιμετωπίζω δεν πρόκειται να τελειώσουν με το τέλος της θητείας μου. Αλλά σίγουρα θα έχουμε βάλει γερά θεμέλια ώστε να συνεχίσουν οι επόμενοι μετά από μας και αυτό οριοθετείται χρονικά στην ημερομηνία που λήγει η θητεία της κυβέρνησης της Ευρώπης, δηλαδή της Επιτροπής. Άρα είναι ξεκάθαρο μένουμε εδώ μέχρι την τελευταία ημέρα. Πάντα βέβαια το μυαλό και η καρδιά μας είναι στην Ελλάδα.

Έφη Κουτσοκώστα, euronews: Το μετά δεν το έχετε αποφασίσει ακόμα;

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής:  Κάποτε με είχε ρωτήσει ένα συνάδελφός σας στην Ελλάδα πριν από καιρό για κάτι σε μια παρόμοια συγκυρία. Είχα απαντήσει με μια από τις αγαπημένες φράσεις μου του Ταλεϋράνδου. Είχε πει κάποτε ο μεγάλος αυτός Γάλλος διπλωμάτης «Je me met a la disposition des evenements - Τίθεμαι στη διάθεση των γεγονότων». 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15