Ολοκλήρωση επίσημης επίσκεψης Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
5 Μάιος 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El-Sisi, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Sameh Hassan Shoukry, και την Υπουργό Εργασίας και Μετανάστευσης κα. Nahed El-Ashry. Κατά τις συναντήσεις του, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Αιγύπτου στη περιοχή και πρότεινε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου στα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου είναι διαχρονικές και για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις θα πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασίας μας.

Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι κρίσεις στη Συρία και τη Λιβύη εξακολουθούν να υφίστανται και οι προοπτικές βελτίωσης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Η αστάθεια στη περιοχή έχει συνέπειες στη μετανάστευση και στα θέματα ασφάλειας, τόσο για την Αίγυπτο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να εγκύψουμε στις δραματικές συνθήκες των ανθρώπων αυτών, είτε επειδή θέλουν να ξεφύγουν από πολέμους, είτε επειδή χρειάζονται διεθνή προστασία ή είτε επειδή αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης, όπως είναι  η φτώχεια, οι συγκρούσεις και η έλλειψη πόρων.

Στις 23 Απριλίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της συνεργασίας με γειτονικές χώρες. Επιπλέον, η συνεργασία της ΕΕ με γειτονικές χώρες θα αποτελέσει ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες.

Επομένως, θα πρέπει να αναπτύξουμε με την Αίγυπτο μια κοινή στρατηγική προσέγγιση. Η έναρξη ενός νέου Διαλόγου για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα θα βοηθήσει τόσο την Αίγυπτο όσο και την ΕΕ ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο, προσδιορίζοντας τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και αναζητώντας λύσεις με πνεύμα κοινής ευθύνης.

Η Αίγυπτος είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας. Γι' αυτό και θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, που αποτελεί σοβαρή διασυνοριακή πρόκληση.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15