Ολοκλήρωση επίσημης επίσκεψης Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Αυστρία, 7/9/2015

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
8 Σεπ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αυστρία. Ο Επίτροπος επισκέφτηκε την Βιέννη και το απόγευμα την πόλη Τράισκιρχεν που φιλοξενεί το κέντρο πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, παρουσία της Υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας κα Johanna Mikl-Leitner, ο κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

"Η προσφυγική κρίση δεν είναι κάπου μακριά. Συμβαίνει εδώ, μπροστά στα μάτια μας. Χτυπά την πόρτα ενός κράτους μέλους της ΕΕ μετά το άλλο.

Για να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση πρέπει να δράσουμε ως μια πραγματική Ένωση. Να δράσουμε με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα γυρίσει την πλάτη της στα κράτη μέλη που έχουν ανάγκη στήριξης ή στα άτομα που χρειάζονται προστασία. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν ανάξιο των αρχών και των αξιών στις οποίο οικοδομήθηκε η Ευρώπη.

Θέλω εξ' αρχής να είμαι σαφής: Η Ευρώπη έχει καθήκον να προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη.

Η απόδοση ασύλου δεν είναι μια απλή χειρονομία. Είναι ευθύνη που απορρέει όχι μόνο από τις διεθνείς μας δεσμεύσεις αλλά, πάνω απ 'όλα, από τις ανθρωπιστικές αξίες και αρχές της Ευρώπης.

Η γενναιόδωρη χειρονομία της Αυστρίας και της Γερμανίας να υποδεχθεί πρόσφυγες, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ουγγαρία, αλλά και η αγάπη και υποστήριξη από πολίτες, εθελοντές και ΜΚΟ, είναι παράδειγμα Ευρωπαϊκής ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Η κρίση αυτή δεν είναι στιγμιαία, η οποία κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί. Η προσφυγική κρίση είναι σοβαρή και θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι και συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αλλά τα τραγικά αυτά γεγονότα και οι φρικτές εικόνες που βλέπουμε, θα πρέπει να είναι μια σκληρή υπενθύμιση για εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί ή δεν πρέπει να τους αφορά.

Η Αυστρία έχει επηρεαστεί άμεσα από την κρίση, με την κατάσταση να κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Θέλω να ευχαριστήσω την χώρα σας για τις ακούραστες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και θέλω επίσης, να ευχαριστήσω όλες τις αρμόδιες αρχές - τοπικές, περιφερειακές και εθνικές - για την αποτελεσματική διαχείριση και, φυσικά, τον εξαιρετικό συντονισμό της Υπουργού Johanna Mikl-Leitner.

Σήμερα, η επίσκεψη με βοήθησε να διαμορφώσω μια σαφέστερη εικόνα για τις κακουχίες των ανθρώπων αυτών και για τις προκλήσεις που η Αυστρία αντιμετωπίζει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ για να στηρίξει την Αυστρία με κάθε δυνατό τρόπο.

Για παράδειγμα, έχουμε ήδη αποφασίσει να δώσουμε στην χώρα σας πάνω από €5 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια έκτακτης ανάγκης από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη (AMIF).

Η επείγουσα αυτή βοήθεια προστίθεται στα €97 εκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί στην Αυστρία για την περίοδο 2014-2020, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και του ασύλου.

Παράλληλα, εργαζόμαστε σε πολιτικό επίπεδο ώστε να εκτονωθεί η πίεση από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Για το σκοπό αυτό, θα οργανώσουμε τον Οκτώβριο ένα συνέδριο με σκοπό την αύξηση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η Επιτροπή έχει ήδη δρομολογήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης της μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, ύψους €8.000.000.

Η στήριξη των κρατών μελών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην Αυστρία. Γι 'αυτό προτείναμε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ώστε οι χώρες αυτές να ανακουφιστούν από τις πιέσεις.

Έχουμε επίσης διαθέσει κονδύλια και πόρους για τη δημιουργία «hotspots» στις δύο αυτές χώρες ώστε να βοηθήσουν στην άμεση δακτυλοσκόπηση και ταυτοποίηση των εισερχόμενων μεταναστών.

Έχουμε προσφέρει στην Ουγγαρία πολύπλευρη στήριξη και ελπίζουμε ότι οι ουγγρικές αρχές θα την αποδεχτούν σε πνεύμα συνεργασίας.

Είναι επίσης προφανές ότι το σημερινό σύστημα του Δουβλίνου θα πρέπει να προσεχτικά να επαναξιολογηθεί. Σε λίγους μήνες, η Επιτροπή θα ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης για να εντοπίσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Και όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, είμαι έτοιμος να προβώ στις αναγκαίες βελτιώσεις.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά των διακινητών. Αλλά για να κερδίσουμε, πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Πρέπει να συνενώσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους μας και να ενισχύσουμε την πανευρωπαϊκή μας συνεργασία. Πριν από λίγα λεπτά, οι ειδικοί σας μοιράστηκαν μαζί μου τις βέλτιστες πρακτικές σας για την καταπολέμηση των διακινητών. Το παράδειγμα αυτό υπογραμμίζει την έμπρακτη στήριξη της Αυστρίας στο Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής για την καταπολέμηση των διακινητών."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15