Ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου στην Μάλτα, 8/11/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
8 Νοε 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Video: https://youtu.be/D3xIUSwtNSQ

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Μάλτα. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στην Βαλέτα με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. George Vella, καθώς και με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Carmelo Abela. Αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσαν το μεταναστευτικό, η διαχείριση των συνόρων και τα ζητήματα ασφάλειας, ενόψει και της επικείμενης ανάληψης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιανουάριο του 2017, από την Μάλτα. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Μάλτας, και συναντήθηκε  με τον επικεφαλής του κόμματος Partit Nazzjonalista κ. Simon Busuttil. Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του οργανισμού κ. Jose Carreira. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Abela, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

"Η Μάλτα έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική αποστολή. Θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο του 2017, σε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων και την ασφάλεια.

Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Προεδρίας της Μάλτας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθεί στενά μαζί της, όπως συνεργάζεται στενά και με την τρέχουσα Προεδρία της Σλοβακίας.

Η εμπειρία της Μάλτας στο τομέα της μετανάστευσης είναι σημαντική. Φιλοξενεί άλλωστε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), την οποία είχα εχθές την ευκαιρία να επισκεφθώ. Θα ήθελα να συγχαρώ το προσωπικό της EASO για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Η Μάλτα συμβάλλει καθοριστικά στις επιχειρήσεις της ΕΕ στη Μεσόγειο για την ταυτοποίηση όσων φθάνουν στην Ευρώπη αναζητώντας προστασία.

Έχουμε προτείνει την ενίσχυση του ρόλου της EASO και την μετατροπή της σε μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, που θα έχει ακόμη πιο κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.

Η Μάλτα επίσης αποτελεί τη χώρα όπου, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτα, τον Νοέμβριο του 2015, τέθηκαν οι βάσεις για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Αφρικής.

Η Μάλτα αποτελεί παράδειγμα προσήλωσης και  σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τη μετανάστευση, αλλά και για όλες τις προσπάθειες μας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των συνόρων και των πολιτικών μας σχετικά με την ασφάλεια.

Εκτός από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και την εφαρμογή των πολιτικών μας για τη μετεγκατάσταση, την επανεγκατάσταση, τις επαναπροωθήσεις και τις επιστροφές, αλλά και την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα είναι πλήρως λειτουργική μέχρι την ανάληψη της Προεδρίας από την Μάλτα, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας για να αποκτήσουμε μία πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις πτυχές της παραμένει άμεση προτεραιότητα για την ασφάλεια των πολιτών μας και τη συνοχή της ΕΕ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλα τα συστήματα και τα εργαλεία μας είναι διασυνδεδεμένα, και ανθεκτικά στον χρόνο.

Η ΕΕ  παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ενίσχυση των πολιτικών της στη μετανάστευση, την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, αλλά και τη συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της.

Είμαι βέβαιος ότι η Μάλτα όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά και θα ενισχύσει το έργο της ΕΕ σε όλους αυτούς τους τομείς κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της."

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:

"Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, παρακολουθούμε την κατάσταση με ιδιαίτερη προσοχή. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας λειτουργεί και τα αποτελέσματά της είναι θετικά. Ο αριθμός των αφίξεων έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Πέρσι, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες, διέσχιζαν το Αιγαίο σε μια μέρα. Τώρα έχουν μειωθεί στους 50 με 100. Η κατάσταση πλέον είναι διαχειρίσιμη. Προσβλέπουμε σε πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης στην Τουρκία για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και κινδύνους, όπως το ISIS και τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα η πολιτική κατάσταση εντός της χώρας παραμένει εύθραυστη. Δεδομένης της περίπλοκης και ασταθούς κατάστασης στην περιοχή που εκτείνεται από την Τυνησία έως την Ουκρανία, η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία στο πλευρό της. 

Προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκριση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει για τη εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας μας. Αποτελεί θετικό μήνυμα το γεγονός ότι η Τουρκία μέχρι τώρα έχει εκπληρώσει 65 από τα 72 κριτήρια που έθεσε πέρσι η ΕΕ, και αυτό αποδεικνύει τη θέληση της χώρας να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15