Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για το Μεταναστευτικό στις "Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης", Βρυξέλλες 15/6/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
15 Ιουν 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα σε αυτήν την σημαντική ευρωπαϊκή συνάντηση για την αναπτυξιακή συνεργασία.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω υπενθυμίζοντας ότι περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν εκτοπιστεί δια της βίας. Μερικοί από αυτούς έφυγαν από τους τόπους τους, λόγω πολεμικών συγκρούσεων ή εξαιτίας τρομοκρατικών απειλών. Κάποιοι πάλι δεν έχουν γνωρίσει άλλη ζωή από εκείνη της μετανάστευσης.

Είμαστε μάρτυρες των μεγαλύτερων μετακινήσεων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση πρωτοφανούς κλίμακας, μια παγκόσμια κρίση.

Όλοι βρισκόμαστε μπροστά  στις ίδιες προκλήσεις, να σώζουμε ζωές και να παρέχουμε προστασία, να σταματήσουμε τους  λαθρεμπόρους και τους διακινητές, να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης. Αυτό δεν είναι, όπως συνηθίζεται να λέγεται "business as usual".

Η ανάγκη για μια άμεση, ολοκληρωμένη και συντονισμένη απάντηση είναι επιτακτική. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, η  Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη περιλαμβάνει πλέον τη μετανάστευση. Ούτε είναι τυχαίο ότι παγκοσμίως η μετανάστευση είναι κορυφαία προτεραιότητα: τον περασμένο Νοέμβριο στη Βαλέτα, πριν από ένα μήνα στην Κωνσταντινούπολη, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Όλοι μαζί, η ΕΕ, ο ΟΗΕ, οι ηγέτες του κόσμου, η κοινωνία των πολιτών και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πρέπει να εκμεταλλευθούμε την πολιτική αυτή ώθηση και να αγωνιστούμε ώστε να γίνει η μεταναστευτική κρίση ευκαιρία για ανάπτυξη.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλα θανατηφόρα ταξίδια ανθρώπων που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος, και για να συμβεί αυτό, πρέπει οι χώρες που φιλοξενούν μεγάλους προσφυγικούς πληθυσμούς, οι χώρες προέλευσης και οι χώρες διέλευσης να εργασθούν από κοινού.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο πλαίσιο εταιρικής σχέσης υπό την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Πρόκειται για συμφωνίες προσαρμοσμένες στις ειδικές συνθήκες τρίτων χωρών εταίρων μας. Η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει να υπάρξουν απτά οφέλη για τους ίδιους τους πρόσφυγες και για τη συνοχή των κοινωνιών μας.

Η αντιμετώπιση των βασικών αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης είναι μια μεγάλη πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσω της αναπτυξιακής συνεργασίας. Πέρσι η Ευρώπη αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη πρόκληση, όπως αντιμετώπισαν κατά το παρελθόν άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, που φιλοξενούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη προστασίας. Σήμερα, κάνω έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας μας. Μπορούμε να μάθουμε πολλά ο ένας από τον άλλο. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον!

Από την πλευρά μας, πέρσι αυξήσαμε σημαντικά τη χρηματοδότηση που διατίθεται για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Προτείνουμε να αυξηθεί η χρηματοδότηση περαιτέρω, ξεκινώντας με μια ενίσχυση € 500 εκατομμυρίων για το Ταμείο της Αφρικής, ενός καινοτόμου εργαλείου που ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βαλέτα. Ζητούμε από τα κράτη μέλη μας να συνεισφέρουν για να φθάσει το € 1 δις. Στην πραγματικότητα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, και μιλώ για την ΕΕ και τα κράτη μέλη μας, μπορούν να διατεθούν € 8 δις συνολικά για την υποστήριξη αυτών των συμφωνιών τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρέπει να υποστηρίξουμε τις χώρες προέλευσης, για να μην  αναγκάζονται οι πολίτες τους να φεύγουν από αυτές.

Πρέπει να επανεξετάσουμε τα παραδοσιακά μοντέλα της αναπτυξιακής συνεργασίας  μας, δίνοντας παράλληλα ένα πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε ιδιώτες επενδυτές. Εμείς θα προτείνουμε σύντομα ένα νέο Ταμείο Εξωτερικών Επενδύσεων, με στόχο να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις στις χώρες αυτές, ξεκινώντας με την Αφρική και τη γειτονιά της ΕΕ.

Αλλά η ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική στήριξη είναι μόνο μία διάσταση της απάντησής μας. Χρειαζόμαστε, επίσης, διαρθρωτικές, μακροπρόθεσμες λύσεις για τις χώρες που έχουν πληγεί από αστάθεια, καθώς και για τις χώρες διέλευσης και προορισμού. Πάνω απ 'όλα, χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις για εκείνα τα ευάλωτα άτομα που αναζητούν καταφύγιο.

Η σημερινή προσφυγική κρίση είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Η κοινή μας απάντηση απαιτεί επιμερισμένες ευθύνες μεταξύ όλων των εθνών σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένος τρόπος επιμερισμού των ευθυνών μας είναι η επανεγκατάσταση όσων το έχουν ανάγκη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη δεσμευτεί να επανεγκαταστήσουν χιλιάδες πρόσφυγες. Και πιστεύω ότι τα κράτη μέλη μας θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Αλλά, ελπίζω ότι σε ανάλογες δεσμεύσεις θα προχωρήσουν και άλλες χώρες, τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 

Το άνοιγμα νόμιμων διαδρομών για τους μετανάστες είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση. Αυτό ξεπερνά τη μετεγκατάσταση όσων έχουν ανάγκη προστασίας. Η Ευρώπη δεν κλείνει τα σύνορα της στους μετανάστες. Ποτέ δεν το έχει κάνει και δεν θα το κάνει ποτέ.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν άδεια παραμονής για εργασία, σπουδές,  οικογένεια ή για άλλους λόγους. Σχεδόν 15 εκατομμύρια λαμβάνουν θεωρήσεις μικρής διάρκειας. Με 1 εκατομμύριο φοιτητές υπηκόους τρίτων κρατών μελών, η ΕΕ είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Και θέλουμε να τον κάνουμε ακόμα πιο ελκυστικό.

Πριν από μία εβδομάδα, προτείναμε την αναθεώρηση της Οδηγίας για τη Μπλε Κάρτας της ΕΕ, για να γίνει πιο εύκολη και ελκυστική η εύρεση εργασίας στην ΕΕ για όσους εργαζόμενους-υπηκόους τρίτων κρατών διαθέτουν υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων. Η αναθεώρηση αυτή θα διευκολύνει την κινητικότητα τους εντός της ΕΕ, ενώ, επίσης, θα τους δώσει τη δυνατότητα να φεύγουν και να επιστρέφουν στην  ΕΕ, για ορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να στερούνται την Μπλε Κάρτα. Παράλληλα, λαμβάνεται ειδικότερη μέριμνα για την αποφυγή διαρροής εγκεφάλων (brain drain).

Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο η μετανάστευση μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία. Πρέπει όμως να στείλουμε ένα κοινό ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο, ότι η παράτυπη μετανάστευση δεν θα γίνει ανεκτή. Μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφής και επανεισδοχής είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αποτροπής των επικίνδυνων ταξιδιών των μεταναστών και των προσφύγων. 

Όλα τα παραπάνω είναι δομικά στοιχεία μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση. Και αυτήν την πολιτική πρέπει να την εφαρμόσουμε μαζί. 

--

Οι "Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης" είναι μια διήμερη εκδήλωση που διοργανώνεται στις 15-16 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με σκοπό τη διαμόρφωση νέων ιδεών, την ανάληψη δράσης και τη χάραξη της μελλοντικής μας πορείας. Στην εκδήλωση συμμετάσχουν ηγετικές μορφές στον χώρο τους, απ' όλον τον κόσμο. Οι "Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης 2016" ξεκίνησαν με αριθμό-ρεκόρ 6.000 συμμετεχόντων από τον χώρο της ανάπτυξης, οι οποίοι ήρθαν από 150 χώρες για να συμμετάσχουν στο σημαντικότερο φόρουμ της Ευρώπης σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης και συνεργασίας.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15