Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την Μετανάστευση, την Ασφάλεια και το μέλλον της Ευρώπης, Γενεύη 6/3/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
7 Μαρ 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης που συνεχίζει να αποτελεί, και μεταπολεμικά, πυρήνα της παγκόσμιας διανόησης και της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Παραμένει προσηλωμένο στην ελευθερία δράσης, στο ανεξάρτητο και ανιδιοτελές πνεύμα της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον καλό μου φίλο, καθηγητή Sidjanski, για την πρόσκλησή του να απευθυνθώ στους φοιτητές του κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Dusan Sidjamski. 
Υπάρχει ακόμα ένας λόγος για τον οποίο χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Έζησα στη Γενεύη ως γενικός πρόξενος της Ελλάδας και διατηρώ πολύ καλές αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια. Το γεγονός ότι το ινστιτούτο αυτό βρίσκεται κοντά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μας υπενθυμίζει  ότι οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας είναι παγκόσμιες. Πράγματι, αυτά τα δυο ζητήματα, η μετανάστευση και η ασφάλεια, βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην δομή, την ενότητα και το μέλλον της Ευρώπης. 
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση. Μερικοί πίστευαν ότι ο καταλύτης ήταν η οικονομική κρίση. Είναι πια ξεκάθαρο ότι η είναι η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση που θέτουν σε αμφισβήτηση  τις θεμελιώδεις αξίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, η μετανάστευση και οι απειλές για την ασφάλεια αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες της εθνικιστικής, λαϊκιστικής και ξενοφοβικής επιχειρηματολογίας.
Αυτό συμβαίνει επειδή η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας συνιστούν τις δύο βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών. Οι πολίτες μας θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ωστόσο, είναι οι εθνικιστικές και οι λαϊκιστικές φωνές, συγκεκριμένα, που απειλούν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα και την ενότητά του.
Σε τέτοιες περιόδους, οφείλουμε να θυμόμαστε τον λόγο ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κάποιοι φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει. Φέτος γιορτάζουμε 60 χρόνια ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρώπη, όχι μόνο ως Ένωση, αλλά ως ήπειρος και ως περιοχή. Γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και να συνεχίσουμε την περαιτέρω οικοδόμηση της Ευρώπης. Η απάντηση σε αυτές τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα είναι, όχι λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλά καλύτερη Ευρώπη.
Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού και της ασφάλειας διαμορφώνουν ήδη, και θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης.
- Θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ανοικτά τα εσωτερικά σύνορα του χώρου  Σένγκεν;
- Θα υπερασπισθούμε την ηθική και νομική μας υποχρέωση να παρέχουμε προστασία σε αυτούς που την έχουν ανάγκη;
- Μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας απέναντι στις απειλές της τρομοκρατίας;
Είναι ξεκάθαρο ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις από μόνη της. Παρά τη δοκιμασία που περνά η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε ότι είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις. Για παράδειγμα, δημιουργήσαμε σε χρόνο ρεκόρ, την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή με στόχο την ενίσχυση των εξωτερικών μας συνόρων και την αποτελεσματικότερη προστασία των ελεύθερων εσωτερικών μετακινήσεων. 
Έχουμε επίσης προτείνει τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, με στόχο να το κάνουμε πιο δίκαιο και αποτελεσματικό. Επιπλέον, εκτός από τη συνεργασία μας με την Τουρκία, εντείνουμε τις προσπάθειές μας στην Κεντρική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη Λιβύη. Στις προκλήσεις της Μετανάστευσης και στον αντίκτυπο που έχουν για το μέλλον του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, προστέθηκαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις των δύο τελευταίων ετών, τις οποίες διέπραξαν, κυρίως, Ευρωπαίοι πολίτες.
Εκατοντάδες νεκροί, πολλοί περισσότεροι τραυματίες. Οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων έχουν αλλάξει ριζικά. Πρόκειται για επιθέσεις που έχουν ως στόχο όλους μας, σε όλα τα κράτη μέλη της  Ένωσης. Κάθε πτυχή των επιθέσεων αυτών – η προετοιμασία, τα μέσα και η εκτέλεση τους – είχε διασυνοριακή διάσταση. Οι τρομοκράτες δεν έχουν ως στόχο ένα συγκεκριμένο κράτος. Στοχεύουν τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας. 
Η τρομοκρατία απειλεί το ανοικτό πνεύμα και το μέλλον μας. Επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης. Μας κάνει να αντιληφθούμε ότι η εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους μέλους συνδέεται με την ασφάλεια όλων μας. Η ασφάλεια πάντα θα είναι πρωταρχική ευθύνη των κρατών μελών μας.
Αλλά ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους απειλές είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη και συνεργασία. Συγκέντρωση διαθέσιμων πόρων, ανταλλαγή και συσχετισμός πληροφοριών. Είναι ο κατακερματισμός που μας καθιστά αδύναμους. Για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία, πρέπει να υπερβούμε την εθνική διάσταση της ασφάλειας και να συνεργαστούμε προς μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας. 
Τους τελευταίους μήνες, έχουμε προτείνει την ενίσχυση του υφιστάμενου Συστήματος Πληροφοριών της Σέγκεν και τη δημιουργία νέων βάσεων δεδομένων, ώστε να γνωρίζουμε καλύτερα ποιος εισέρχεται και εξέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιορίζουμε τη δυνατότητα των τρομοκρατών να ταξιδεύουν, να εκπαιδεύονται, να βρίσκουν χρηματοδότηση και να αποκτούν όπλα και εκρηκτικά. Ωστόσο, πρέπει να δράσουμε και προληπτικά, εντείνοντας τις προσπάθειές μας για την καλύτερη κατανόηση των αιτιών της ριζοσπαστικοποίησης και ενισχύοντας τις δράσεις μας, με μια "εκ των κάτω προς τα άνω" προσέγγιση.
Η ασφάλεια αποτελεί ένα ακόμα χειροπιαστό παράδειγμα της ανάγκης για περισσότερη Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Όπως ανέφερα και στην αρχή, τον ερχόμενο Μάρτιο, γιορτάζουμε 60 χρόνια από την υιοθέτηση της Συνθήκης της Ρώμης. Γιορτάζουμε 60 χρόνια θεσμοθετημένης ειρήνης, σταθερότητας και ενότητας. 
Όλα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σήμερα, σε μια περίοδο συνεχιζόμενων συγκρούσεων και αστάθειας στη γειτονιά μας. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι σήμερα, όπου οι βασικές αξίες της ενότητας και συνοχής αμφισβητούνται. Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ενότητα και το κοινό μας μέλλον είναι η άνοδος του λαϊκισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. 
Αυτές οι φωνές τροφοδοτούν τους φόβους και  τις ανησυχίες των πολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτό και ανταποκρινόμενοι στο καθήκον μας, παρουσιάσαμε μαζί με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, τη περασμένη βδομάδα, κάποιες σκέψεις για το μέλλον της Ευρώπης, εγκαινιάζοντας τη διαδικασία διαλόγου για το κοινό μέλλον μας. Παρουσιάζουμε 5 σενάρια, τα οποία δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Ξεκαθαρίσαμε πως δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε δεδομένο ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα ως Ένωση, και πως η καλύτερη λύση είναι να προχωρήσουν ενωμένα και τα 27 Κράτη Μέλη. 
Η προσέγγιση μας είναι και θα πρέπει παραμένει σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές που κατοχυρώθηκαν στη Συνθήκη της Ρώμης: τις κοινές μας αξίες και τη δέσμευσή μας για αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και των Κρατών Μελών. Για αυτό τον λόγο, θέλω να είμαι σαφής: η προστασία όλων όσων βρίσκονται σε ανάγκη αποτελεί θεμελιώδη αξία των δημοκρατιών που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο πιο ασφαλή, χωρίς όμως αυτό να γίνεται σε βάρος του ανοικτού μας πνεύματος. Άλλωστε, η ελεύθερη μετακίνηση είναι το προνόμιο που απολαμβάνουν περισσότερο οι Ευρωπαίοι – κυρίως εσείς οι νέοι - μετά την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η ελεύθερη μετακίνηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας, η οποία είναι επίσης μέλος της Ζώνης Σένγκεν. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρώπης με εσωτερικά σύνορα. 
Ας μην αφήνουμε να μας επηρεάζουν αυτοί που πρεσβεύουν τους αποκλεισμούς, την απομόνωση και τη μισαλλοδοξία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε το κοινό μας παρελθόν και να έχουμε κατά νου ότι το μέλλον μας μπορεί να είναι μόνο κοινό. 
Το μέλλον και η ενότητα της ηπείρου μας, του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος στο σύνολό του, βρίσκονται στα χέρια σας. 

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15