Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου για την υιοθέτηση της πρώτης έκθεσης σχετικά με την πρόοδο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, Βρυξέλλες 19/5/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
19 Μάιος 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Δεν ανεχόμαστε στην σημερινή Ευρώπη γυναίκες, άνδρες και παιδιά να γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας και εκμετάλλευσης, και να αντιμετωπίζονται ως «εμπορεύματα». Δεν θα το ανεχθούμε. Η εμπορία ανθρώπων είναι ειδεχθές έγκλημα και μια πολύ σοβαρή και άκρως κερδοφόρα εγκληματική πράξη.

Συνδέεται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών, την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, τη διακίνηση ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, ακόμα και την τρομοκρατία. Δεν ξεκινάμε όμως από το μηδέν. Εδώ και αρκετά χρόνια, επιδεικνύουμε ισχυρή πολιτική δέσμευση και έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο, δυναμικό, νομικό και πολιτικό πλαίσιο μέσω της Οδηγίας της ΕΕ για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και της Στρατηγικής της ΕΕ για την Εξάλειψη της Εμπορίας Ανθρώπων.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδίδει και παρουσιάζει μια έκθεση-ορόσημο. Καταγράφουμε την πρόοδο που σημειώθηκε, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και προσδιορίζουμε τις ανάγκες και τους τομείς για περαιτέρω ενέργειες και βελτιώσεις. Είναι μια άσκηση λογοδοσίας, συλλογικής ευθηνής και συλλογικής προσπάθειας, για την στήριξη των θυμάτων.

Αυτή η έκθεση αφορά τουλάχιστον 15.846 ανθρώπους που έχουν καταγραφεί ως θύματα εμπορίας στην ΕΕ κατά τα έτη 2013 και 2014. Αναφέρω τη λέξη "τουλάχιστον", διότι δυστυχώς, και θέλω να είμαι ρεαλιστής, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων υπερβαίνει πολύ αυτά τα επίσημα στοιχεία. 65% των εγγεγραμμένων θυμάτων ήταν πολίτες της ΕΕ, κυρίως Βουλγαρικής, Ουγγρικής, Ολλανδικής, Πολωνικής και Ρουμανικής υπηκοότητας. Η έκθεση προόδου διαπιστώνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στους κινδύνους της εμπορίας, όλο και περισσότερα αδίστακτα δίκτυα διακίνησης αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Τα διασυνοριακά εγκλήματα έχουν γίνει ακόμη πιο αλληλένδετα. Είναι σαφές ότι αυτές είναι προκλήσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της. Χρειαζόμαστε μια συλλογική προσπάθεια. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι θα σταματήσουμε τη δράση των εγκληματιών εγκαίρως. Αυτό είναι κάτι που τονίσαμε, ήδη πριν από ένα χρόνο, στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα Κράτη Μέλη για την πλήρη εφαρμογή του φιλόδοξου νομικού πλαισίου της ΕΕ σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Η απάντησή μας πρέπει να είναι ολοκληρωμένη: όχι μόνο προληπτικά για τους ευάλωτους ανθρώπους, αλλά και διασφαλίζοντας τη δίωξη των διακινητών.

Πάνω απ 'όλα, πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την ροή του παράνομου χρήματος και τους δράστες που επωφελούνται από αυτή την άκρως κερδοφόρα αλλά και χαμηλού ρίσκου εγκληματικότητα. Πρέπει να οδηγήσουμε στην δικαιοσύνη τους υπευθύνους και να διασφαλίζουμε την εφαρμογή του νόμου. Η εμπορία ανθρώπων είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Προϋπήρχε της τρέχουσας μεταναστευτικής κρίσης. Είναι δική μας συλλογική ευθύνη.

Πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη. Είναι η ζήτηση που ευνοεί όλες τις μορφές εκμετάλλευσης, αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι δεσμεύομαι προσωπικά στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το φιλόδοξο σχέδιό μας για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων.

Η ΕΕ σήμερα κηρύσσει τον πόλεμο κατά της εμπορίας ανθρώπων" Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου Βρυξέλλες, 19 Μαΐου 2016 Η Επιτροπή εκδίδει την πρώτη έκθεση για την πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα την πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Η σχετική έκθεση παρουσιάζει τις τάσεις και τις προκλήσεις στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, εξετάζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και επισημαίνει τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν κατά προτεραιότητα η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Είναι ηθικά και νομικά απαράδεκτο και ασυγχώρητο το γεγονός ότι στην ΕΕ του 21ου αιώνα υπάρχουν ανθρώπινα όντα που αγοράζονται, πωλούνται και αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης σαν να ήταν εμπορεύματα. Είναι χρέος όλων μας, συλλογικά και ατομικά, αλλά και εκ του νόμου υποχρέωσή μας να βάλουμε τέλος σ' αυτή την κατάσταση. Προς τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο νομοθετικό πλαίσιο. Κύρια ευθύνη μας τώρα είναι να διασφαλίσουμε την πλήρη εφαρμογή του, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι να διώκονται και τα θύματα να λαμβάνουν κάθε προστασία και βοήθεια. Αυτή η σημαντική έκθεση θα μας καθοδηγεί για την περαιτέρω ανάπτυξη του πλαισίου πολιτικής μας.»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15