Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Διεθνή Ημερίδα Τύπου και ΜΜΕ με θέμα: «Μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές»

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
19 Ιουν 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμμετείχε ως ο κεντρικός ομιλητής στην Διεθνή Ημερίδα Τύπου και ΜΜΕ, με θέμα την «Μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές». Η ημερίδα οργανώθηκε από τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης, η Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Α. Χριστοδουλοπούλου, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, Ευρωβουλευτές από Ελλάδα και Κύπρο κ.α.

Στην ομιλία του, ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

« Το θέμα που μας απασχολεί σήμερα είναι πολύ σημαντικό και επίκαιρο. Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης είναι για την Ευρώπη προτεραιότητα ζωτικής σημασίας.

Από τις απαντήσεις που θα δώσουμε ως Ενωμένη Ευρώπη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης θα κριθούν πολλά. Θα κριθεί η ταυτότητα της Ευρώπης ως χώρου σεβασμού και εγγύησης των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ασφάλεια του Ευρωπαϊκού χώρου και η δυνατότητα να ελέγχουμε τα κοινά μας σύνορα, η πρόσβαση της Ευρώπης στο ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να εγγυηθεί την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου μας και η βιωσιμότητα των κοινωνικών μας συστημάτων και η συνοχή των κοινωνιών μας.

Μη αποτελεσματική και βιώσιμη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος οδηγεί σε ανεξέλεγκτους κινδύνους για την ασφάλεια των κοινωνιών μας, σε μία εποχή που το άμεσο γεωπολιτικό μας περιβάλλον «εξάγει» συνεχώς κινδύνους και ασύμμετρες απειλές, σε όξυνση των φοβικών και αντιδραστικών αντανακλαστικών των ευρωπαϊκών κοινωνιών και τροφοδότηση εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης. Η κοινή πρόκληση συνεπώς, που αντιμετωπίζουμε όλοι, όσοι εξακολουθούμε και πιστεύουμε στο κοινό μας ευρωπαϊκό πεπρωμένο, είναι πολύ καθαρή και συγκεκριμένη.

Οφείλουμε να θεμελιώσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία μία Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης. Ο όρος συνιστά από μόνος του, μία τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό. Γιατί ευρωπαϊκή πολιτική δεν υπήρχε. Με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων σημαίνει λήψη τολμηρών αποφάσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση δεν είναι μια κίνηση έκτακτης ανάγκης. Είναι μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που θα μας καθοδηγεί για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Αλλά όλοι ξέρουμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα. Είναι επομένως η πρώτη φορά που κατατέθηκε μια δομημένη και ολοκληρωμένη πρόταση της Ευρώπης.

Οι προτάσεις που έχουμε παρουσιάσει συνιστούν έκφραση αλληλεγγύης και ευθύνης. Είναι δε, όσο ποτέ επίκαιρες.

Ειδικότερα, όταν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα νότια σύνορα της Ευρώπης από την αρχή του έτους και συνεχίζουν να φθάνουν

Πριν 3 ημέρες είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τους Ευρωπαίους Υπουργούς Εσωτερικών και θέλω να πιστεύω ότι οδεύουμε σε μια συμφωνία επί της αρχής, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράλληλα, εντείνουμε συγχρόνως, τις προσπάθειες για το μεγάλο στόχο, που είναι η δημιουργία ενός ισορροπημένου αλλά και υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης εντός της Ε.Ε. που θα χρησιμοποιείται και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να δρομολογήσουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα επανεγκατάστασης.

Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όλες τις χώρες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, στην υλοποίηση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μετανάστευση, όπως η Ελλάδα. Η χώρα μας δέχεται ισχυρή πίεση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τις συνέπειες της κατάστασης αυτής. Πρέπει δε εδώ να πω ξεκάθαρα, ότι τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα αυτό. Αυτή είναι η εκτίμηση της Επιτροπής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μετανάστευση, είναι συνώνυμη με την εξέλιξη της ιστορίας της ανθρωπότητας. Εμείς οι Έλληνες, όπως και οι αδελφοί μας Κύπριοι, γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από μία ιστορική διαδρομή 3.000 χρόνων τι σημαίνει ξενιτιά, προσφυγιά και μετανάστευση. Η μετανάστευση είναι στο DNA μας.

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι ο διαχρονικός ιός που κουβαλά η ήπειρός μας και οφείλει να τον αποβάλει.

Η μετανάστευση, δεν είναι από μόνη της μία απειλή και θα ήταν λάθος να υψώνουμε τείχη προστασίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν είναι φρούριο.

Οφείλουμε να εγγυηθούμε ταυτόχρονα τα αγαθά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης. Να εγγυηθούμε τα αγαθά αυτά, εξασφαλίζοντας ότι οι λύσεις που υλοποιούμε θα οδηγήσουν: από μία διαρκή διαχείριση κρίσης, σε πολιτικές με βιώσιμο αποτέλεσμα, από μεμονωμένες  εθνικές απαντήσεις σε κοινή ευρωπαϊκή δράση, από την αντιμετώπιση του αποτελέσματος του φαινομένου, στην αναμέτρηση με τις αιτίες που το προκαλούν. Και πάντα σε πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Η επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, δεν είναι μόνο ηθικό και πολιτικό αξίωμα για την Ένωση αλλά και η πιο αποτελεσματική λύση, για ζητήματα που ξεπερνούν τα εθνικά μας σύνορα.

Από την άλλη πλευρά, βιώνουμε ταυτόχρονα μια πρωτοφανή γεωπολιτική αστάθεια που όλο και κλιμακώνεται.

Γίνεται επομένως σιγά σιγά σαφές σε όλους, ότι το μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες ή μόνο την Ευρώπη, αλλά είναι και μία παγκόσμια πρόκληση. Πρόκληση, που σε κάθε περίπτωση ξεπερνά τα όρια και τις δυνατότητες του έθνους-κράτους. Όλοι γνωρίζουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους που παρουσιάζει ο γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής μας.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εντάξουμε τις χώρες που γειτονεύουν με την Ενωμένη Ευρώπη, σε ένα κοινά αποδεκτό δρόμο ευρωπαϊκών πρακτικών και αξιών.

Και να προφυλάξουμε με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο τα κοινά μας σύνορα, αλλά γενικότερα την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να χτυπήσουμε προληπτικά, εκεί που οργανώνεται και προωθείται το έγκλημα. Στους εμπόρους της «ελπίδας», που συχνά σταματάει στο βυθό των θαλασσών. Ο επαναπατρισμός των οικονομικών μεταναστών, που δεν δικαιούνται άσυλο και που έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ένωση είναι επίσης ένας βασικός άξονας της νέας μεταναστευτικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση στην Ένωση, η Ευρώπη χρειάζεται το ανθρώπινο κεφάλαιο, που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. Η δημογραφικά γερασμένη Ήπειρός μας χρειάζεται νέο αίμα. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, περισσότερα χέρια, χρειαζόμαστε το ταλέντο και την αισιοδοξία που θα επανεκκινήσει το ευρωπαϊκό όνειρο.

Η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση προωθεί το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ταυτόχρονα προσφέρει κίνητρα στις χώρες που θα συνεργαστούν στην πράξη για την υλοποίηση της νέας πολιτικής μας για την μετανάστευση.

Η Ελλάδα ιστορικά, πολιτιστικά, πολιτικά και οικονομικά είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Κλείνοντας, θα τονίσω και πάλι ότι η Ευρώπη είναι η καλύτερη ομπρέλα προστασίας απέναντι σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον που παράγει αστάθεια, διαχωρίζει τους λαούς σε ευνοημένους και μη, δημιουργεί ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων και νέους κινδύνους για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Είναι προστασία και ασφάλεια για τις χώρες που πλήττονται. Είναι συγχρόνως και συνεργάτης των χωρών, και παρακαλώ έτσι να βλέπουμε και να αντιλαμβανόμαστε τη συνεργασία αυτή, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της χώρας μας.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15