Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
9 Ιουλ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Οι αποτρόπαιες επιθέσεις που διαδραματίστηκαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου στη Γαλλία, στην Τυνησία, στο Κουβέιτ, καθώς και στη Σομαλία, καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά των τρομοκρατών.

Επιτρέψτε μου να απευθύνω, εκ μέρους της Επιτροπής, τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και να εκφράσω τη συμπάθειά μας στις πληγείσες χώρες.

Θα ήθελα να καταδικάσω τις τρομοκρατικές αυτές πράξεις και επαναβεβαιώσω την αποφασιστικότητά μας στην συλλογική αντιμετώπιση της απειλής. 

Θα πρέπει να παρέχουμε ασφάλεια στους πολίτες μας, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις αξίες μας.

Είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουμε απειλές που εξελίσσονται συνεχώς.

Τα πολυάριθμα θύματα των επιθέσεων της χρονιάς αυτής, μας θυμίζουν αυτήν την πραγματικότητα.

Οι έρευνες εξακολουθούν να διεξάγονται από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες για τις θηριωδίες που διεπράχθησαν στο Saint Quentin Fallavier, στην πόλη Σούσα και στο Κουβέιτ φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ιδεολογίας της μισαλλοδοξίας των τρομοκρατών της ISIS.

Στόχος τους είναι να σπείρουν τον τρόμο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι τρομοκράτες εστιάζουν σε εύκολους στόχους, όπως οι χώροι θρησκευτικής λατρείας ή τα τουριστικά θέρετρα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η Επιτροπή αυτή έχει συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη για να εντοπιστούν οι τομείς όπου η ΕΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής ριζοσπαστικοποίησης.

Έχουμε συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη για να ενισχύσουμε την ικανότητά μας στην αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

Τον Απρίλιο, η Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα  για την Ασφάλεια.

Η Ατζέντα θέτει την τρομοκρατία ψηλά στις προτεραιότητες της. Εμπεριέχει την έννοια της ασφάλειας που περιβάλλει το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η Ατζέντα καθορίζει μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτει η τρομοκρατία. Έχουμε αρχίσει να εργαζόμαστε δυναμικά για την εφαρμογή της.

Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ σε ορισμένους τομείς υψηλής πολιτικής και πρακτική σημασίας.

(1) Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης παραμένει ουσιώδης.

Το Κέντρο Αριστείας για την Ενημέρωση περί Ριζοσπαστικοποίησης, που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, θα διευρύνει το έργο του υφιστάμενου δικτύου 'RAN' (Radicalization Awareness Network). 

Θεωρώ ότι το έργο του 'RAN' και η πολιτική πρόληψης της τρομοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ, είναι αποφασιστικής σημασίας.

(2) Την 1η Ιουλίου, η Europol δημιούργησε την Μονάδα Παραπομπής στο Διαδίκτυο (Internet Referral Unit - IRU). Η Μονάδα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στους επόμενους 12 μήνες.

Η αποστολή της Μονάδας είναι η ταυτοποίηση τρομοκρατικού υλικού σε διάφορες γλώσσες και η βοήθεια ταχείας αφαίρεσής του.

(3) Μέχρι το τέλος του έτους, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει ένα Φόρουμ σε επίπεδο ΕΕ που θα συμπεριλαμβάνει εκπροσώπους από εταιρείες του Διαδικτύου.

Αυτό θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε τους τρόπους μείωσης της προσβασιμότητας σε διαδικτυακό υλικό για την τρομοκρατία, όπως επίσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια πρώτη συνάντηση εργασίας, στο πλαίσιο του Φόρουμ, θα διεξαχθεί στις 24 Ιουλίου με εμπειρογνώμονες από το διαδίκτυο και τις διωκτικές αρχές.

(4) Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Με σκοπό την υποστήριξη των κρατών μελών στην εκτέλεση βελτιωμένων και στοχοθετημένων συνοριακών ελέγχων, η Επιτροπή ολοκλήρωσε, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, ένα πρώτο πακέτο κοινών δεικτών κινδύνου.

Η Europol και η Frontex βοηθούν τα κράτη μέλη στην εκτέλεση των ελέγχων. Επίσης, αναθεωρήσαμε πρόσφατα το Εγχειρίδιο για τους Συνοριοφύλακες.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη Διαχείριση των Τελωνειακών Κινδύνων της ΕΕ, συνεχίζονται οι εργασίες για την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των τελωνειακών και διωκτικών αρχών και τον εντοπισμό ύποπτων σε κυκλοφορία εμπορευμάτων.

(5) Για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση της χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εργαζόμαστε για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Μονάδων Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών.

Επιτρέψτε μου επίσης να τονίσω ότι η οδηγία για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος που εγκρίθηκε πρόσφατα, βελτιώνει τα μέσα  αντιμετώπισης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

(6) Όπως αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια θα πρέπει επίσης να βελτιώσουμε την προστασία των πολιτών και των νευραλγικών υποδομών από τρομοκρατικές απειλές.

Οι δράσεις μας θα περιλαμβάνουν πρακτικά μέτρα, όπως την παροχή συμβουλευτικού υλικού  για την προστασία εύκολων στόχων. 

Επίσης, αναβαθμίζουμε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Προστασία Νευραλγικών Υποδομών (EPCIP), το οποίο θα βοηθήσει στην αποτροπή των επιθέσεων, στη βελτίωση της ετοιμότητας, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών.

(7) Όπως είναι γνωστό, η πολιτική αεροπορία παραμένει ένας από τους προτιμώμενους στόχους των τρομοκρατών. Η Επιτροπή, επομένως, συνεχίζει τις εργασίες της για την ενίσχυση της ασφάλειας των αεροπορικών πτήσεων.

Διαμορφώνεται επίσης με τα κράτη μέλη  μια κοινή διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων από τις ζώνες συγκρούσεων και συστάσεων προς τις αεροπορικές εταιρείες και το κοινό.

(8) Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο ευρωπαϊκό PNR, το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο για τις προσπάθειές του να φέρει σε πέρας τη νομοθεσία της ΕΕ για το PNR.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με εποικοδομητικό τρόπο, έτσι ώστε οι συννομοθέτες να μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο που θα σέβεται τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας των δεδομένων των επιβατών και, ταυτόχρονα, να είναι αποτελεσματικό.

(9) Οι πρόσφατες επιθέσεις καταδεικνύουν την ανάγκη βελτίωσης της διεθνούς συνεργασίας.

Η επίθεση στην Τυνησία ήταν εκτός των άλλων εξαιρετικά βίαιη και  συμβολική, αφού είχε ως στόχο τον τουρισμό, ένα ζωτικής σημασίας οικονομικό τομέα της χώρας.

Ήταν μια επίθεση κατά της φιλοξενίας της Τυνησίας και κατά των μακροχρόνιων και φιλικών σχέσεων με την Ευρώπη.

Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους τυνήσιους εταίρους μας και να επιδείξουμε αλληλεγγύη.

Η ενίσχυση της ασφάλειας τους θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της δικής μας ασφάλειας. 

Στον απόηχο της επίθεσης του Μουσείου Bardo, ταξίδεψα στην Τυνησία και συζήτησα με τους ομολόγους μου πώς μπορεί η ΕΕ να παράσχει υποστήριξη στη χώρα.

Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της ριζοσπαστικοποίησης, στην ανίχνευση τρομοκρατικών μετακινήσεων, και την δημιουργία δυνατοτήτων και ικανοτήτων ασφάλειας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Έχουμε δουλέψει πολύ τους τελευταίους έξι μήνες και έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πολλούς τομείς.

Όμως, οι πρόσφατες επιθέσεις μας υπενθυμίζουν ότι πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν.

Το οφείλουμε στα θύματα των επιθέσεων. Το οφείλουμε στους πολίτες μας και τους εταίρους μας.

Συνεπώς, ας συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις κοινές μας προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15