Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων και τη χρήση των ευρωπαϊκών συστημάτων πληροφοριών και βάσεων δεδομένων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Στρασβούργο 8/6/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
8 Ιουν 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Πρωτολογία

Όπως λέει και το γνωστό αρχαίο ρητό "η ισχύς εν τη ενώσει", αυτό είναι το ζητούμενο για την Ένωσή μας. Η Ενότητα της Ένωσης, η Ενότητα στην Ασφάλεια μας. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όλους μας, γιατί ύψιστο καθήκον μας είναι προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών μας. 

Στο σημερινό περιβάλλον ασφάλειας, δύναμη είναι η γνώση και η πληροφορία: στην πραγματικότητα, είναι η ικανότητα να μοιράζεσαι και να διαχειρίζεσαι έξυπνα την πληροφορία.

Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το μόνο αποτελεσματικό "όπλο" που έχουμε ενάντια σε ασύμμετρες και απρόβλεπτες απειλές.

Με το να κρατάμε τις πληροφορίες εντός των εθνικών μας συνόρων, δεν δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας, το αντίθετο. 

Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στις Βρυξέλλες και το Παρίσι κατέδειξαν και πάλι τις σημαντικές αδυναμίες της Ευρώπης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Βασική μας αδυναμία είναι η ανταλλαγή των πληροφοριών που διαθέτουμε.

Η αρχιτεκτονική των συστημάτων μας για τα σύνορα και την ασφάλεια πρέπει να βελτιωθεί.

Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι η πιο απτή απόδειξη εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Δεν χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό. Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά αποτελεσματικά εργαλεία για την ανταλλαγή πληροφοριών. 

Επιτρέψτε μου να σας δώσω σαν παράδειγμα, την απόφαση πλαίσιο Prüm. Δυνητικά είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πάταξη εγκληματικών πράξεων, γιατί συγκρίνει αυτόματα το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα στοιχεία των οχημάτων μεταφοράς. 

Αλλά το πλαίσιο Prüm είναι τόσο χρήσιμο όσο και οι πληροφορίες που διοχετεύουμε σε αυτό. Είναι τόσο χρήσιμο, όσο και ο αριθμός των Κρατών Μελών που συνδέονται με αυτό. Δυστυχώς, η εφαρμογή του εργαλείου αυτού στην πράξη παραμένει φτωχή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσιάσαμε, τον Απρίλιο, την πρότασή μας για Ισχυρότερα και Εξυπνότερα Πληροφοριακά Συστήματα για τα Σύνορα και την Ασφάλεια.

Διαγνώσαμε τα προβλήματα, και αντιληφθήκαμε την ανάγκη να κάνουμε αλλαγές, τόσο πρακτικά όσο και διαρθρωτικά.

Είναι σαφές ότι κάποια συστήματα δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο θα έπρεπε, καθώς το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν περιέχει μόνο ονόματα, όχι δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ άτομα με πλαστά έγγραφα μπορούν να το παρακάμψουν αρκετά εύκολα. Είναι απαραίτητο η λειτουργία συλλογής δακτυλικών αποτυπωμάτων να αναπτυχθεί επειγόντως τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Επιπλέον, υπάρχουν κενά πληροφόρησης που δεν καλύπτονται από κανένα σύστημα. Για παράδειγμα έχουμε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν χρειάζονται θεωρήσεις διαβατηρίων. Όταν αυτοί δεν ταξιδεύουν αεροπορικώς, δεν υπάρχει καμιά πληροφορία  πριν από την άφιξή τους.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το κενό, θα προτείνουμε προσεχώς ένα σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών και έγκρισης της ΕΕ. 

Επίσης, η συνολική μας εικόνα στον τομέα των πληροφοριών είναι πολύπλοκη και κατακερματισμένη. Οι συνοριοφύλακες και  οι αστυνομικοί δεν μπορούν να συμβουλεύονται πολλαπλά συστήματα της ΕΕ ταυτόχρονα, τη στιγμή που δεν είναι όλα τα Κράτη Μέλη συνδεδεμένα με όλα τα συστήματα. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται ξεχωριστά σε διάφορα μη συνδεδεμένα συστήματα. Αυτός ο κατακερματισμός μας κάνει ευάλωτους.

Για να είναι χρήσιμα, τα συστήματα δεδομένων μας πρέπει να είναι διαλειτουργικά και διασυνδεδεμένα. Το Σύστημα Εισόδου Εξόδου που προτείναμε τον Απρίλιο είναι διαλειτουργικό και είναι διασυνδεδεμένο με το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις.

Χρειαζόμαστε ένα Ενιαίο Περιβάλλον Αναζήτησης με δυνατότητα να κάνει αναζητήσεις σε όλες τις κεντρικές βάσεις δεδομένων μας - όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις, και το EURODAC.

Αυτό που θέλουμε για το μέλλον, είναι να έχουμε μια κοινή βάση για τα διαφορετικά συστήματα πληροφοριών, η οποία θα περιέχει όλα τα σημαντικά δεδομένα.

Άλλα, πιο συγκεκριμένα συστήματα, όπως το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις, θα πρέπει να συνδεθούν με αυτό - με όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η ανταλλαγή πληροφοριών δεν θα πρέπει να βελτιωθεί σε βάρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων: η ελευθερία και η ασφάλεια αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος - δεν μπορείς να έχεις ελευθερία χωρίς ασφάλεια.

Βρισκόμαστε τώρα στο τελικό στάδιο της σύστασης ομάδας εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τις διαφορετικές επιλογές σχετικά με τη διαλειτουργικότητα.

Η ομάδα θα συνεδριάσει αυτό το μήνα, για πρώτη φορά, και θα εργαστεί για να μας δώσει τη συμβολή της στις πολιτικές αποφάσεις για το επόμενο έτος.

Έχουμε ήδη καλέσει την επιτροπή LIBE να συνεργαστεί με τους εμπειρογνώμονες σε αυτή τη διαδικασία. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων μας θα εργάζεται σύμφωνα με τον οδικό χάρτη διαλειτουργικότητας του Συμβουλίου.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω λέγοντας ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας για τους επόμενους 12 μήνες. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στον τομέα της εφαρμογής.

Και όπου υπάρχουν διαρθρωτικά κενά θα τα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και με ένα σαφές όραμα για τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών μας.

Δευτερολογία

Άκουσα τις παρεμβάσεις σας πολύ προσεκτικά, συγκράτησα τις παρατηρήσεις σας.

Κα Hohlmeier και κα Stevens, συμφωνώ μαζί σας όσον αφορά την Europol. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα πριν τρεις εβδομάδες.

Όπως πολλοί από εσάς τονίσατε, κα Metsola κ.α., και υπογράμμισα στην πρωτολογία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα η προστασία των δεδομένων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μελλοντικής μας αρχιτεκτονικής πληροφοριών.

Πέραν αυτού, με ικανοποίηση αντιλαμβάνομαι ότι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα από την ίδια οπτική γωνία. Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι το κλειδί στην μάχη κατά των τρομοκρατών.

Οι πληροφορίες μας δεν μπορούν να μένουν κλειδωμένες σε συρτάρια. Για να είναι χρήσιμες πρέπει να τις διασυνδέσουμε. Για να γνωρίζουμε περισσότερα πρέπει να μοιραζόμαστε περισσότερο.

Φεύγουμε από τις πολιτικές διακηρύξεις και αναλαμβάνουμε συγκεκριμένη δράση για την βελτίωση της διαχείρισης των πληροφοριών.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, θα μας παραδώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε 12 μήνες. Στη βάση αυτής της συνεισφοράς, μπορεί να χρειασθεί να τροποποιήσουμε τα νομικά μας εργαλεία, ή να προτείνουμε νέα.

Κα Fajon και κα In 't Veld , όπως είπα πρωτύτερα, η εφαρμογή των υφιστάμενων εργαλείων αποτελεί προτεραιότητά μας. Ωστόσο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων μας θα αναγνωρίσει τα πιθανά κενά και η συνεισφορά της επιτροπής LIBE είναι πολύ σημαντική.

Η συμβολή σας και η υποστήριξή σας είναι καθοριστικής σημασίας, και στηρίζομαι σε αυτή.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15