Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
11 Σεπ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων ανέπτυξε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Η πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση και της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια.

Κατά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορία ανθρώπων απαγορεύεται ρητά και επομένως, η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού ισοδυναμεί με προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, αποτελεί μια σοβαρή μορφή οργανωμένου εγκλήματος, όπως ορίζεται σαφώς και στη Συνθήκη της ΕΕ.

Αυτό το απεχθές έγκλημα δεν θα υπήρχε χωρίς τα τεράστια κέρδη των εμπόρων και της ζήτησης που ευνοεί όλες τις μορφές εκμετάλλευσης. Αν θέλουμε να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που πέφτουν θύματα των εμπόρων, πρέπει να ακολουθήσουμε την ροή χρημάτων τόσο στις νόμιμες όσο και στις παράνομες δραστηριότητες.

Έχουμε ένα ολοκληρωμένο νομικό και πολιτικό πλαίσιο, που καθορίζετε από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Εμπορίας Ανθρώπων και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Εξάλειψη της Εμπορίας Ανθρώπων για το διάστημα 2012-2016. Η Οδηγία αυτή είναι βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά. Εικοσιπέντε κράτη μέλη έχουν ενημερώσει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχουν εφαρμόσει πλήρως την Οδηγία σε εθνικό επίπεδο.

Οι υπηρεσίες μας αναλύουν τις πληροφορίες που παρέχονται από όλα τα κράτη μέλη και δεν θα διστάσουν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και από την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, η Επιτροπή, θα υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το ζήτημα αυτό από το 2016.»

Τέλος, σε συνέχεια όσων ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης από μερικούς Ευρωβουλευτές για την λειτουργία της Συμφωνίας Schengen, o Επίτροπος υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία Schengen, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ. Δεν αποτελεί πρόβλημα. Αντιθέτως, αποτελεί μέρος της λύσης. Με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων Schengen, μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην διαχείριση των συνόρων μας».

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15