Ομιλία Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στο Συνέδριο για τη «Συμβολή της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στην πρόληψη χρήσης ναρκωτικών», Αθήνα 26 Ιουνίου 2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
26 Ιουν 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών μας υπενθυμίζει ότι η μάστιγα αυτή αποτελεί μια από τις πιο μακροχρόνιες, αλλά και διαρκώς εξελισσόμενες απειλές για τις κοινωνίες μας και, ιδιαίτερα, τους νέους μας.

Ζωές και όνειρα  χρηστών, οικογενειών και φίλων  γκρεμίζονται, ενώ, από την άλλη πλευρά, τεράστια, ανήθικα κέρδη, από την εμπορία και τη διακίνηση των ναρκωτικών, καταλήγουν στο οργανωμένο έγκλημα.

Πρόσφατα, παρουσίασα στις Βρυξέλλες την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά για το 2017. Δυστυχώς, τα συμπεράσματά της είναι ανησυχητικά για την Ευρώπη.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξάνονται, ενώ αυξάνεται και η διάθεση νέων επικίνδυνων ουσιών, ελάχιστες ποσότητες από τις οποίες αρκούν για να παραχθούν χιλιάδες ισχυρές δόσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Europol, ο τζίρος της ευρωπαϊκής αγοράς ναρκωτικών μπορεί να ξεπερνάει το δυσθεώρητο ποσό των 24 δις ευρώ ετησίως!

Τα χρήματα αυτά καταλήγουν σε τσέπες αδίστακτων συμμοριών, που εκμεταλλεύονται τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες για να προωθούν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Όπως γνωρίζετε, η αρμοδιότητα για τα ζητήματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανόμενων και των ναρκωτικών, ανήκει στα Κράτη Μέλη.  

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν προκειμένω, είναι να υποστηρίζει και να συμπληρώνει τις δράσεις των Κρατών Μελών, σε όλο το φάσμα των πολιτικών τους κατά των ναρκωτικών. Στόχος μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και, ταυτόχρονα, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Παρά το ιδιαίτερα βαρύ φορτίο υποχρεώσεων και ευθυνών μου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης και των απειλών για την ασφάλειά μας, η μάχη κατά των ναρκωτικών αποτελεί βασική μου προτεραιότητα. 

Επιτρέψτε μου να τονίσω εδώ ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο αριθμοί, όπως κάποιοι υποστηρίζουν.

Η Ευρώπη έχει, και οφείλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο, το κοινωνικό της πρόσωπο. Γιατί Ευρώπη χωρίς κοινωνικό πρόσωπο δεν είναι Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό, θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι τα δυόμιση τελευταία χρόνια έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών, όχι μόνο εντός της Ένωσης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαθέτουμε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική κατά των Ναρκωτικών. Πριν λίγους μήνες προχωρήσαμε στην παρουσίαση της ενδιάμεσης αξιολόγησής της, ύστερα από εκτενείς διαβουλεύσεις που είχαμε με τα Κράτη Μέλη και τους αρμόδιους φορείς. 

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο υιοθέτησε το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών για την περίοδο 2017-2020 που βασίζεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην πρόταση που παρουσίασα προς τα Κράτη Μέλη.

Πρόκειται για ένα ανανεωμένο σχέδιο που χτίζει πάνω σε υφιστάμενες δράσεις και εντοπίζει νέους τομείς παρέμβασης. Εστιάζουμε, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις νεαρότερες ηλικίες, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών και του Διαδικτύου.

Εισάγουμε όμως και νέες, πρωτοποριακές δράσεις για να διερευνήσουμε τις πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, των δικτύων διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων.        

Επίσης, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταλήξαμε σε συμφωνία με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μετά από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, κάθε εβδομάδα εντοπίζεται μια νέα ψυχοδραστική ναρκωτική ουσία!

Πλέον, θα είμαστε σε θέση, να κινούμαστε με ταχύτερους ρυθμούς και πιο αποτελεσματικά, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για την καταπολέμηση των επικίνδυνων αυτών ουσιών.  

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνουμε κατά των ναρκωτικών μαζί με τους εταίρους μας σε όλον τον κόσμο.

Γι' αυτό, τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ όσο και των διμερών επαφών μας με ισχυρούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, έχουμε δεσμευθεί να εντείνουμε τη συνεργασία μας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αδίστακτων δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.

Πριν λίγες μέρες, είχα την ευκαιρία να συζητήσω το ζήτημα αυτό με τους Αμερικανούς μας εταίρους, κατά  την Υπουργική Συνάντηση Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ στη Μάλτα.

Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της τοποθεσίας, κατέχει ιδιαίτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών κυκλωμάτων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών που έχουν προέλευση από χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Γι' αυτό και η συνεργασία των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών, κάτω από τον συντονιστικό ρόλο της Europol, έχει καθοριστική σημασία.

Όπως η τρομοκρατία, έτσι και τα κυκλώματα ναρκωτικών, δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι απειλές που αντιμετωπίζονται μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις, μόνο αν δράσουμε μαζί και συντονισμένα.

Εκτός όμως από την καταστολή, ειδικά στην περίπτωση των ναρκωτικών, μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόληψη.

Τα ναρκωτικά δεν κάνουν κοινωνικές ή ταξικές διακρίσεις. Στοχεύουν, συνήθως, σε ευάλωτα άτομα και σε νεαρές ηλικίες.

Η απάντηση μας δεν μπορεί να είναι η κοινωνική απομόνωση και η αδιαφορία.

Η στήριξη προς τα άτομα που δοκιμάζονται από τα ναρκωτικά δεν μπορεί να αποτελεί "πολυτέλεια" για τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας.

Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη συμπαράσταση, τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας.

Αποτελεί συλλογικό καθήκον και υποχρέωσή των κοινωνιών μας, ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, να μην αφήνουμε τους ανθρώπους αυτούς στο περιθώριο της ζωής.

Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να δώσουμε στους συνανθρώπους μας μια ακόμα ευκαιρία να σηκωθούν και να σταθούν στα πόδια τους.  

Και ο ρόλος όλων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της  Πολιτείας και της Εκκλησίας, των δημοσιών αρχών και των κοινωνικών φορέων, των εκπαιδευτικών και των κοινωνικών λειτουργών, της οικογενείας, των φίλων, είναι καθοριστικός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ προσωπικά, βρισκόμαστε στο πλευρό των κρατών μελών, στο πλευρό της Ελλάδας, στις κοινές μας προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό πρόβλημα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Εθνική Συντονίστρια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών για τη σημερινή πρωτοβουλία, και να ευχηθώ παραγωγικές συζητήσεις στο πλαίσιο του σημαντικού και επίκαιρου αυτού Συνεδρίου.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15