Ομιλία Επιτρόπου για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, Βρυξέλλες 27/1/2016

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
27 Ιαν 2016
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Σε εκδήλωση για την σημερινή ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

« Ο Πρόεδρος Juncker σημάδεψε τη σημερινή ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος με ένα ηχηρό ''ποτέ ξανά''. Μας υπενθύμισε, πως ακριβώς, αυτό το ''ποτέ ξανά'' ήταν η ειλικρινής υπόσχεση που έδωσαν οι οι ιδρυτές της ΕΕ όταν αποφάσισαν να ξαναχτίσουν αυτή την ήπειρο πάνω στα συντρίμμια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου (ΔΠΠ) και μέσα από τις στάχτες του Ολοκαυτώματος.

Στα απομνημονεύματά της, η Janina Bauman, μία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, ανασύρει μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Η ίδια ερωτήθηκε κάποτε εάν έτυχε να συνάντησε κάποιον Ρομά στο γκέτο της Βαρσοβίας. Η ερώτηση την εξέπληξε. Από ό,τι γνώριζε δεν υπήρχε κανένας Ρομά στο γκέτο της Βαρσοβίας. Προς εξίσου μεγάλη της έκπληξη, ανακάλυψε αργότερα ότι Ρομά υπήρξαν και στην πραγματικότητα ο αριθμός τους ανερχόταν περίπου στους 5000.  Από εκείνη τη στιγμή και έκτοτε πήρε την απόφαση να αφοσιωθεί στο να μάθει για τη τύχη των Ρομά κατά τη διάρκεια του ΔΠΠ και να φέρει τις σχετικές πληροφορίες στη δημοσιότητα. Οι Ρομά ήταν για μεγάλο διάστημα τα άγνωστα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Γι' αυτό το λόγο νιώθω ιδιαίτερη ευχαρίστηση που αφιερώνουμε αυτή τη χρονιά την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος στα Ρομά θύματα του πολέμου. Υπό το ναζιστικό καθεστώς οι Ρομά υπέστησαν αυθαίρετη φυλάκιση, καταναγκαστική εργασία και μαζικές δολοφονίες. Χιλιάδες από αυτούς έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Ρομά αποτέλεσαν ακόμη στόχο συστηματικών διωγμών σε όλες τις χώρες που τέλεσαν υπό κατοχή. Γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο συνέβη στις χώρες της Βαλτικής, στη Γαλλία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Ρουμανία. Αν και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει ακόμα άγνωστος, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι οι Ναζί σκότωσαν περίπου το 25% από τους σχεδόν 1 εκατ. Ρομά της Ευρώπης. Οι αριθμοί μαρτυρούν το μέγεθος της τραγωδίας αυτής.

Ωστόσο, εκείνο που δεν μπορούν να μας αποκαλύψουν  τα στατιστικά στοιχεία είναι οι προσωπικές ιστορίες τραγωδίας αυτών των ανθρώπων που στερήθηκαν του δικαιώματος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη ζωή. Ένας από τους επιζήσαντες εκείνων των σκοτεινών καιρών βρίσκεται μαζί μας εδώ σήμερα. Ο κύριος Nicolae CALDARAR, του οποίου η παρουσία συνιστά μία υπενθύμιση των μαθημάτων που έχουμε διδαχθεί –όχι και τόσο- μακρινό ιστορικό παρελθόν μας.

Και υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να θυμόμαστε, όπως το γεγονός ότι οι δημοκρατικές κοινωνίες μας πρέπει να εξελίσσονται και να προστατεύονται, ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να είναι κάτι το δεδομένο και αυτονόητο. Αντιθέτως, η δημοκρατία είναι το αποτέλεσμα σκληρής εργασίας, η οποία συνίσταται στην προστασία των κανόνων και των αξιών μας- αξιών που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πρέπει, επίσης, να μην λησμονούμε ότι η υγιής λειτουργία των δημοκρατιών συνιστά την απολύτως βασική προϋπόθεση για να μην επαναληφθεί οποιοδήποτε παρόμοιο γεγονός. Όχι μόνο εις βάρος των Ρομά, αλλά και εις βάρος όλων των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: των Ρομά, των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των ανθρώπων με αναπηρίες και τόσων άλλων αθώων.

Σας μιλώ σήμερα και ως αρμόδιος Επίτροπος για την Ιθαγένεια, και πιο συγκεκριμένα, έχοντας την ευθύνη του Προγράμματος ''Ευρώπη για τους Πολίτες''. Πρόκειται για το εν λόγω πρόγραμμα που υποστηρίζει τη σημερινή έκθεση στη μνήμη των Ρομά. Εκατοντάδες παρόμοιων έργων έχουν υποστηριχθεί μέχρι και σήμερα μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος. Η έκθεση αυτή, που παρουσιάζεται σήμερα ακριβώς στην καρδιά της ΕΕ, είναι και ο πρέπων φόρος τιμής προς χάρη της μνήμης των αθώων θυμάτων. Τα θύματα αυτά όπως και εκατομμύρια άλλων ανθρώπων έχασαν αδικαιολόγητα τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.»

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15