Ομιλία Επιτρόπου κ. Δ. Αβραμόπουλου στην κοινή συνάντηση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (DROI) και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE)

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
15 Σεπ 2015
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Όπως γνωρίζετε, η γειτονιά μας φλέγεται και η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Το ζητούμενο δεν είναι τα χρήματα ή οι αριθμοί.

Το ζητούμενο είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο σεβασμός των ανθρώπων, και οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί.

Η απάντησή μας στην προσφυγική κρίση θα καθορίσει την ιστορία της Ευρώπης.

Η κρίση αποτελεί ένα 'crash test' για την Ευρώπη.

Ένα 'crash-test' για τις αξίες μας.

Γνωρίζω πολύ καλά την ιδιαίτερη σημασία που δίδουν οι Κοινοβουλευτικές σας Επιτροπές στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών, και κυρίως στο δικαίωμα του ασύλου.

Οι πολλές και έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις σε αυτό το Σώμα, αλλά και στο Συμβούλιο, μας βοήθησαν να σημειώσουμε πρόοδο.

Αυτές οι συζητήσεις αυτές διαφέρουν σε πολλά κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, διαφέρουν και στο Συμβούλιο, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί - ή δεν λειτουργεί - η Ευρώπη.

Νιώθω απογοητευμένος από το χθεσινό αποτέλεσμα στο Συμβούλιο, αλλά εμείς στην Επιτροπή είμαστε αποφασισμένοι και θα προχωρήσουμε.

Ο κόσμος μας παρακολουθεί.

Είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Η απάντηση της Επιτροπής στην μεταναστευτική κρίση, με την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση έχει ήδη φέρει αποτελέσματα.

Πάνω από 110.000 άνθρωποι έχουν σωθεί μετά από την ενίσχυση των επιχειρήσεων Τρίτων και τον Ποσειδών.

Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα όταν ενεργούμε ενωμένοι και συντονισμένοι.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω κι άλλα συγκεκριμένα παραδείγματα:

Τα πρώτα 'hotspot' θα αρχίσουν να λειτουργούν πολύ σύντομα. Αυτή τη βδομάδα, θα πραγματοποιηθεί επιχειρησιακή σύσκεψη για την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου.

Οι πρώτες μετεγκαταστάσεις προσφύγων εντός της ΕΕ θα ξεκινήσουν άμεσα.

Επίσης, οι πρώτες επανεγκαταστάσεις προσφύγων θα ξεκινήσουν άμεσα.

Οι προτάσεις μας στοχεύουν να διασφαλίσουμε πλήρως το δικαίωμα στο άσυλο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό και υποβάλαμε την νέα πρόταση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων. Στόχος μας είναι η μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν στην Ευρώπη ελεύθερα, με ασφάλεια.

Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στους ιδιαίτερα ευάλωτους αιτούντες, όπως αναφέρεται στο σχέδιο της απόφασης του Συμβουλίου.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης, ώστε στις μελλοντικές κρίσεις να δίδεται γρηγορότερα άσυλο σε αυτούς που το δικαιούνται.

Αυτή τη φορά, το Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει πλήρως στις διαπραγματεύσεις ως συν-νομοθέτης.

Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών προέλευσης που προτείνουμε θα ανακουφίσει από την πίεση τα εθνικά συστήματα ασύλου των κρατών-μελών και θα τα βοηθήσει να επικεντρωθούν στους αιτούντες που έχουν πραγματικά ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Το Κοινοτικό κεκτημένο, και ειδικότερα η Οδηγία για την Επιστροφή, αποτελεί νομική υποχρέωση για τα κράτη-μέλη ώστε να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική επιστροφή όσων δεν έχουν το δικαίωμα παραμονής.

Το ποσοστό των ατόμων που πρέπει να επιστρέψουν παραμένει χαμηλό: είναι λιγότερο από 40%.

Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Επιστροφή, περιγράφει τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του μέτρου, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει την αρχή της μη επαναπροώθησης καθώς και την εγγύηση των βασικών δικαιωμάτων, όπως η οικογενειακή συνοχή και η υγειονομική περίθαλψη.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι, αν θέλουμε να πετύχουμε στις προσπάθειές μας, αν θέλουμε να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την συνεργασία μας με τρίτες χώρες.

Τώρα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σύντομα στη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου.

Όπως είπα, είμαι απογοητευμένος, παρά την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε.

Υπήρχε η βούληση της πλειοψηφίας των κρατών μελών να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση 120.000 ατόμων που χρήσουν άμεση ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να αυξήσει την οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Συρία και τις γειτονικές της χώρες.

Με άλλα λόγια: δεν είχαμε τη συμφωνία που θα θέλαμε, αλλά θα επανέλθουμε. Θα δοκιμάσουμε και πάλι.

Και όπως συχνά λέω: βασίζομαι στην υποστήριξή σας.

Έχουμε να κάνουμε πολλά και πρέπει να τα κάνουμε όλοι μαζί.

Αν αποτύχουμε, δεν θα είναι τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης που θα έχουν αποτύχει. Θα είναι η Ευρώπη που θα έχει αποτύχει."

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15