Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην 2η Ευρω-Αραβική Σύνοδο, Αθήνα 10/11/2017

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
10 Νοε 2017
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos
  • Αβραμόπουλος Avramopoulos

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές του 2ου Ευρω-Αραβικού Φόρουμ. Πέρυσι ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα, έκανε τα πρώτα του βήματα και φέτος έχει αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Προσωπικά, θα ήθελα να αναφερθώ στον κ. Τουφίκ Χούρι, ο οποίος ξεκίνησε αυτή την ιδέα που όμως έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τις σχέσεις ανάμεσα στον αραβικό κόσμο και στην Ευρώπη.

Φέτος, η πρωτοβουλία αυτή επαναλαμβάνεται, και με τον τρόπο αυτό εδραιώνεται ένα τακτικό, μόνιμο πλαίσιο βαθύτερης πολιτικής συνεργασίας με άξονες και στόχους να ενισχύει περισσότερο την ευημερία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Δεν πρόκειται, συνεπώς, μόνο για ένα οικονομικό και εμπορικό φόρουμ, αλλά έχει και προεκτάσεις που αφορούν στην σταθερότητα στην περιοχή.

Η ιστορική σχέση Ευρώπης και Αραβικού Κόσμου, όπως όλοι γνωρίζουμε, ανάγεται στο μακρινό παρελθόν. Αιώνες συνύπαρξης, αλληλοσυμπλήρωσης, πολιτισμικής ανταλλαγής και στρατηγικών συνεργασιών μας ενώνουν, όπως και περίοδοι σύγκρουσης και αντιπαράθεσης.

Είναι αδύνατο να ορίσουμε τον πολιτισμό μας χωρίς τη συμβολή του αραβικού πολιτισμού, αλλά και τον αραβικό πολιτισμό δίχως τη συμβολή του ευρωπαϊκού.

Ταυτόχρονα, ο αραβικός κόσμος είναι μια  από τις μεγαλύτερες οικονομικές ζώνες στον κόσμο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς μας εταίρους.

Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, του διεθνούς εμπορίου, των ανοιχτών συνόρων και της εκρηκτικής ανάπτυξης του Διαδικτύου. Ζούμε, όμως, και σε μια εποχή βαθύτατων κοινωνικών-πολιτικών αλλαγών, συγκρούσεων, καθώς και σημαντικών γεωπολιτικών μεταβολών.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε επηρεάζουν τις κοινωνίες μας, τις οικονομίες μας και έχουν αντίκτυπο ακόμα και στη λειτουργία των δημοκρατιών μας.

Ειδικότερα, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις καθώς και οι τρομοκρατικές απειλές ή τα κρούσματα του κυβερνοεγκλήματος, δεν γνωρίζουν σύνορα και καλούμαστε όλοι να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού. Τα κράτη, με τις παραδοσιακές τους συμμαχίες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις νέες αυτές συνθήκες. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας, συνεννόησης και συνεργασίας. Μας ενώνουν, κοινές επιδιώξεις για το μέλλον,  που καθιστούν την εμβάθυνση της συνεργασίας μας όλο και πιο επιτακτική. Και σ’αυτό συμβάλλουν πρωτοβουλίες σαν αυτή του Ευρω-Αραβικού Forum.

Ο αραβικός κόσμος είναι μια  από τις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως, και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ευρώπης. Τα μεγέθη μιλούν από μόνα τους.

Η συνεργασία μας στους τομείς: της ενέργειας, του εμπορίου, της ναυτιλίας, των μεταφορών έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη και για την ευημερία των λαών μας.

Για να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε αυτήν την ανάπτυξη χρειαζόμαστε την κινητικότητα.Ζούμε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητα και έτσι θα χαρακτηριστεί από τον ιστορικό του μέλλοντος, πέραν των άλλων, η εποχή μας. 

Σας θυμίζω, ότι, αυτήν τη στιγμή, περίπου 260 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι μετανάστες και 70 εκατομμύρια πρόσφυγες. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευθύνη για την παγκόσμια κοινότητα, όπως και για την Ευρώπη. 

Η μετανάστευση είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και σύνθετο ζήτημα, τόσο για την ΕΕ, όσο και για τις Αραβικές χώρες. Γνωρίζουμε όλοι τις σημαντικές συνέπειες της προσφυγικής κρίσης και της γεωπολιτικής αστάθειας, που δοκιμάζει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και επηρεάζει εκ των πραγμάτων σημαντικά και την Ευρώπη.

Τα τρία τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια σειρά από διαρθρωτικές και μακροχρόνιες λύσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα τη συνεργασία με χώρες εταίρους μας.

Έχουν γίνει μέχρι τώρα πολλά, πρέπει, όμως, να γίνουν, ακόμα περισσότερα. Παρότι η Ευρώπη βρέθηκε στην αρχή αυτής της κρίσης, αυτού του άνευ προηγουμένου φαινομένου,  απροετοίμαστη, μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα υιοθέτησε-και σας διαβεβαιώνω δεν ήταν καθόλου εύκολο- μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη  Μετανάστευση.

Προτεραιότητά μας υπήρξε από την πρώτη στιγμή, όπως είναι αυτονόητο εξάλλου, η διάσωση των ζωών στην θάλασσα, η προστασία όσων έχουν ανάγκη και η στήριξη των Κρατών Μελών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

Στηριζόμενοι στις θεμελιώδεις αρχές της αλληλεγγύης και της συνυπευθυνότητας, θέσαμε σε εφαρμογή τα προγράμματα μετεγκατάστασης, και παρείχαμε κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης. 

Κανένα κράτος μέλος από μόνο του δεν έμεινε αβοήθητο, και ούτε πρόκειται να μείνει στο μέλλον.

Θέσαμε επίσης ως στόχο να ανοίξουμε, να δημιουργήσουμε νόμιμες και ασφαλείς οδούς για όσους έχουν ανάγκη, προσπαθώντας ταυτόχρονα να θέσουμε υπό έλεγχο τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. 

Οι παράτυπες αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν μειωθεί σημαντικά χάρη στη συνεχιζόμενη εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, το τονίζω, εξακολουθεί να ισχύει. 

Εκτός από τη συνεργασία μας όμως με την Τουρκία, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και εμβαθύνουμε τη συνεργασία στην Κεντρική Μεσόγειο. 

Φέτος το καλοκαίρι, καταφέραμε να ενισχύσουμε τον έλεγχο των ροών κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, με αποτέλεσμα να περιοριστούν αισθητά οι   αφίξεις σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Μεθαύριο, μάλιστα, μεταβαίνω στη Βέρνη για την τρίτη  Υπουργική Διάσκεψη για τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, όπου θα συζητήσω με αρμόδιους Υπουργούς από την Ευρώπη και την Αφρική σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας.

O στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ροών στην Κεντρική Μεσόγειο  και η συνολική στήριξη της περιοχής.

Στις προσπάθειες μας αυτές καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει πλέον η Ευρωπαϊκή Συνοριοακτοφυλακή, η δημιουργία της οποίας υπήρξε προσωπικό μου στοίχημα, και η οποία αποτελεί ορόσημο για την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. 

Η αποτελεσματικότερη προστασία των συνόρων, όμως, δεν σημαίνει-και θα ήθελα να το επαναλάβω αυτόκλειστά σύνορα, δεν έχει ως σκοπό τη δημιουργία μιας Ευρώπης φρούριο. 

Σκοπός μας είναι να παραμείνει η Ευρώπη η ήπειρος της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και του ανοικτού πνεύματος.

Ενισχύοντας τις ασφαλείς και νόμιμες οδούς, άτομα που χρήζουν προστασίας δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένα να στηρίζονται σε εγκληματίες και διακινητές και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να βρουν προστασία στην ΕΕ. 

Η συνεργασία μας με τις αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου των διακινητών ήδη έχει αρχίσει να δίνει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της προς τα Κράτη Μέλη για την επανεγκατάσταση τουλάχιστον 50.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη της Ευρώπης, προς χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, που αυτή τη στιγμή, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δεδομένης και της γεωπολιτικής κατάστασης που όλοι γνωρίζουμε, φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες. 

Έχουμε υποχρέωση να αναγνωρίσουμε τον ανθρωπισμό τους αλλά και να συμβάλλουμε στην προσπάθεια μέσω της μόνης αποτελεσματικής οδού: της επανεγκατάστασης. Όλες οι χώρες οφείλουν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του ΟΗΕ για τις επανεγκαταστάσεις από πληγείσες περιοχές, αλλά και από τις γειτονικές χώρες.

Εξίσου σημαντικές για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης είναι οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρώπη. Θυμίζω εδώ ότι άλλο πρόσφυγας και άλλο παρατυπος μετανάστης. Ο πρόσφυγας δικαιούται διεθνούς προστασίας, με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Ο παράτυπος μετανάστης, όμως, γνωρίζει ότι ο δρόμος για να έρθει κάποιος στην Ευρώπη δεν είναι άλλος παρά ο νόμιμος.

Γι αυτό και η ΕΕ εντείνει τη συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης για την  επανεισδοχή. 

Ο επιμερισμός των ευθυνών ανάμεσα στην παγκόσμια κοινότητας είναι κλειδί για την επιτυχία των προσπαθειών μας.

Γιατί βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της είναι ακριβώς η μείωση της έντασης στην περιοχή, η αποκατάσταση της σταθερότητας και βεβαίως η εξάλειψη των συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως και η ενίσχυση της ασφάλειας.

Η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών μας και δεν αφορά μονάχα σε ένα έθνος ή μια περιοχή. Είναι ζήτημα που δεν σταματά σε σύνορα και ηπείρους.  

Προσεγγίζοντας την ασφάλεια και την αντι-τρομοκρατία ειδικότερα υπό το πρίσμα αυτό, είναι προφανές ότι ο μόνος τρόπος για να την καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά είναι να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν αναγνωρίζει σύνορα.

Απαιτείται, κατ’ αρχήν αμοιβαία εμπιστοσύνη και ισχυρό αίσθημα ενότητας και κοινού σκοπού. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται το Ισλάμ με την τρομοκρατία.  Εξάλλου, τα πρώτα θύματά της είναι Μουσουλμάνοι.

Το Ισλάμ -και είναι μια βαθύτερη αρχή φιλοσοφίας στη μεγάλη αυτή θρησκεία- απορρίπτει  και καταδικάζει τη βία. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν, όλο και περισσότερο, οι συμπολίτες μας στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.

Πρέπει, επομένως, να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος και να διευρυνθεί η κοινή μας δράση και συνεργασία προς το στόχο αυτό. 

Κοινή δράση και μέτωπο ενάντια στα φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και εθνικισμού, τα οποία όμως δυστυχώς όλο και περισσότερο κερδίζουν κατά τρόπο ανησυχητικό έδαφος και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είναι κοινή ευθύνη και απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες για να ανακόψουμε τέτοιες τάσεις που διαβρώνουν τις κοινωνίες μας.

Παράλληλα, η ασφάλεια στις χώρες του Αραβικού Κόσμου αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη γόνιμων σχέσεων μας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.

Σήμερα, η συνεργασία της Ευρώπης και των Αραβικών Κρατών είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα.  Οι οικονομίες μας είναι όλο και πιο συνδεδεμένες, και το ίδιο ισχύει για τους πολίτες μας. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. 

Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μπορεί να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η επικοινωνία ανάμεσα στους πολίτες και η οικονομική και πολιτική συνεργασία.

Η Ελλάδα, η χώρα που φιλοξενεί αυτό το σημαντικό γεγονός, αποτελεί ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο συνδεδεμένες είναι οι οικονομίες μας γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά και οικονομικά. Η Ελλάδα αποτέλεσε, αποτελεί και έχει όλα τα εχέγγυα για να παραμείνει ένας κόμβος ανάπτυξης, μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Αραβικό Κόσμο,

Σήμερα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει και τις γνωστές σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις. Ωστόσο, οι  προκλήσεις αυτές μπορούν να γίνουν και ευκαιρίες αν επωφεληθούμε από αυτές.

Κλείνοντας, αναφερόμενος στο γνωστό έργο του Σάμιουελ Χάττινγκτον, θα ήθελα να τονίσω ότι οι προσπάθειες μας για σταθερότητα και περισσότερη ασφάλεια, καθώς και η κοινή μας μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ούτε να ερμηνεύεται ως "σύγκρουση πολιτισμών". 

Ο ευρωπαϊκός και ο αραβικός πολιτισμός ήταν ιστορικά διαδραστικοί, όπως αποδεικνύουν οι αιώνες κοινής συνύπαρξης, ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης (cross-fertilisation).

Η εποχή μας, εποχή της κινητικότητας, των ανοιχτών συνόρων κατου ανοικτού και ανεκτικού πνεύματος, δείχνουν ένα και μόνο δρόμο: το δρόμο της συνεργασίας και της συμμαχίας πολιτισμών.

“Towards a solid alliance“ λοιπόν, προς μια ισχυρή, συμμαχία και αυτόν τον δρόμο οφείλουμε να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Για την επίτευξη μιας ισχυρής συμμαχίας χρειάζεται αμοιβαίος πολιτισμικός σεβασμός και, επομένως, διαρκής διάλογος. Και το πιο κατάλληλο πλαίσιο για τον διάλογο αυτό το παρέχει το Ευρω-Αραβικό Φόρουμ. 

Η συνεργασία και η συνύπαρξη οικονομιών και πολιτισμών είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά, προς έναν κόσμο ευημερίας, σταθερότητας ασφάλειας και συνύπαρξης.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15