Ομιλία Ευρωπαίου Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού για την "Ημέρα της Ευρώπης", Λευκωσία 9/5/2019

Print Friendly, PDF & Email
Ημερομηνία: 
10 Μάιος 2019

Κύριε Πρόεδρε,

Φίλες και φίλοι της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης του ιστορικού Δημοκρατικού Συναγερμού,

Είναι ξεχωριστή η χαρά μου, που συμμετέχω σε αυτήν την εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται λίγες μέρες πριν απο τις Ευρωεκλογες ,στέλνοντας ένα ισχυρό και ηχηρό μήνυμα νίκης των φιλελεύθερων δημοκρατικών δυνάμεων της μεγάλης οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναπόσπαστο και δυναμικό κομμάτι του οποίου είναι από το 2004 ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

 Την ίδια αυτή μέρα , στρέφουμε με σεβασμό και τιμή, την μνήμη στον ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, τον αείμνηστο εθνικό και πολιτικό ηγέτη, τον Γλαύκο Κληρίδη, και τιμούμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Του μεγάλου πολιτικού, που σφράγισε με το πέρασμά του την ιστορία της Κύπρου και του Ελληνισμού και του οποίου τις παρακαταθήκες τιμούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Η σημερινή όμως ημέρα είναι και μια μέρα γιορτής για την Ευρώπη.

Γιατί η 9η Μαΐου είναι η «Ημέρα της Ευρώπης».

Ήταν σαν σήμερα το 1950, που ένας από τους οραματιστές και θεμελιωτές της Ευρώπης, ο Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας των εθνών της ηπείρου μας.

Μίας συνεργασίας, που θα έδινε τέλος στον πόλεμο, τη διαίρεση και την αντιπαλότητα και όπου θα έθετε ως στόχο την ενότητα των Ευρωπαίων, την ειρήνη, την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία.

Και αυτό γιορτάζουμε μαζί σήμερα στην Κύπρο. Την ειρήνη και την ενότητα της Ευρώπης.  

Ενότητα και μόνιμη ειρήνη,ωστόσο ειναι και ο κοινός μας σκοπός , για ολόκληρη την Κύπρο μας και όλους ανεξαίρετα τους πολίτες της. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Και ακριβώς στο σημείο αυτό, θα ήθελα να στείλω ένα ξεκαθαρο μήνυμα στήριξης της Ευρώπης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την διασφάλιση των εθνικών της συμφερόντων και δικαίων.

Η Κύπρος από την ημέρα που πέρασε το κατώφλι της ευρωπαϊκής οικογένειας έχει στο πλευρό της, όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό συνιστά μια εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας.

 Θέλω επίσης, να στείλω ένα μήνυμα στη γειτονική Τουρκία, σημειώνοντας ότι ο δρόμος της προς την Ευρώπη θα είναι ανοιχτός. Μονο αυτός ο δρόμος περνάει από την Κύπρο.

Και δεν ειναι παρά ο δρόμος της συνάντησης, της φιλίας και της συνεργασίας.

Δεν είναι ούτε αδιέξοδο αλλά ούτε και πεδίο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης.Η εποχή των κανονιοφόρων έχει τελειώσει.

Ειδικότερα, αυτές τις ώρες, απαιτείται να κυριαρχήσει η σύνεση, η ευθύνη και οι επιταγές του διεθνούς δικαίου, το οποίο από μόνο του δείχνει τον δρόμο που καλούμεθα να ακολουθήσουμε.

Και σε αυτόν τον δρόμο συναντιόμαστε .Στον δρόμο της κοινής ευρωπαϊκής μας πορείας.Εκει που μας  οδηγεί η μεγαλύτερη κατάκτηση όλων των εποχών, που είναι μια ενιαία, δημοκρατική Ευρώπη.

Είναι ο δρόμος, που εγγυάται ασφάλεια και σταθερότητα.

Είναι ο δρόμος, που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όλων των χωρών της περιοχής ζητεί από τις ηγεσίες τους να ακολουθήσουν.

Φίλες και φίλοι,

Από τότε που ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, πετύχαμε πολλά. Ισχυροποιήθηκαν οι δημοκρατίες μας. 

Εμπεδώθηκε η ασφάλειά μας.

Διαμορφώθηκαν, από κοινού, πολιτικές ανάπτυξης και ευημερίας και βάθυνε η διαδικασία ενοποίησής μας.

Δυνάμωσε η αλληλεγγύη ανάμεσά μας και χαράχθηκαν μακρόπνοες στρατηγικές, με απώτερο στόχο την εμπέδωση σε ολόκληρο τον κόσμο ,της Ευρώπης ως παράγοντα ασφάλειας με ρόλο σημαντικό στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Σίγουρα έγιναν και λάθη ,και δοκιμάζονται οι βασικές αρχές, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ενωμένη Ευρώπη.

Με πρώτες αυτές  της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Στη συλλογική της έκφραση και στάση, η Ευρώπη όφειλε και οφείλει να επιδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξή της απέναντι στις χώρες και στους λαούς, που δοκιμάστηκαν από κρίσεις, όπως η οικονομική, η μεταναστευτική και εκείνη της ασφάλειας.

Αυτήν την υποχρέωση όλοι μας, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την υπενθυμίζουμε στις ευρωπαϊκές και εθνικές ηγεσίες και με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, επιδιώκουμε να τις εμπεδώσουμε και να τις ενισχύσουμε στην εσωτερική λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Φίλες και φίλοι,

Το Συνέδριο αυτό διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική, όσο και κρίσιμη συγκυρία, τόσο για την ευρωπαϊκή πολιτική μας οικογένεια, όσο για την Κύπρο.

Διανύουμε ώρες, όπου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η ευθύνη όλων μας για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Σε λίγες εβδομάδες οι πολίτες της Ευρώπης θα προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτές τις ώρες, οι 27 ηγέτες των Κρατών Μελών της ΕΕ, συναντώνται στην Ρουμανία,για να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης, σε έναν κόσμο, που γίνεται όλο και πιο αβέβαιος, πιο ασταθής και πιο απρόβλεπτος.

Έναν κόσμο λιγότερο συνεπή και πιστό στα μεταπολεμικά ιδεώδη και στους θεσμούς που οικοδόμησαν την νέα παγκόσμια τάξη, μετά από δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους με κοντά 100 εκατομμύρια νεκρους και ανυπολογιστες καταστροφες,δίνοντας, τη μεγαλύτερη στην ανθρώπινη ιστορία ,περίοδο ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε ούτε να θεωρούμε την κατάκτηση αυτή δεδομένη.

Αντίθετα, έχουμε υποχρέωση να στεριώσουμε ακόμη περισσότερο τις αξίες, τις αρχές και το όνειρο εκείνων  που στο όνομα και των δικών μας γενεών , έδωσαν όρκο να μην συμβούν αυτά, ποτέ ξανά.

Φίλες και φίλοι,

Όπως είπα πριν, διανύουμε μια περίοδο υπαρξιακή και σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι πίστευαν, δεν ήταν η οικονομική κρίση που θα δοκίμαζε την αντοχή των αρχών και των αξιών μας αλλά και την κοινωνική μας συνοχή, όπως και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ευρώπη.

Ήταν τελικά η προσφυγική κρίση και το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες στο ξάφνιασμα που προκάλεσε η χωρίς προηγούμενο αυτή προσφυγική κρίση αλλά και οι απανωτές τρομοκρατικές ενέργειες, δικαίως απαιτούν καλύτερη και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και εμπέδωση της ασφάλειάς τους.

Και είναι υποχρέωσή μας αυτά να τα διασφαλίσουμε.

 Και τα μέτρα και οι πολιτικές που υιοθετήσαμε, σε αυτό αποβλέπουν και γι΄ αυτό δεν είμαστε στην κατάσταση που βρεθήκαμε πριν από πέντε χρόνια.

Παραμένουμε όμως έτοιμοι, αποφασισμένοι και σαφώς, καλύτερα οργανωμένοι.

 Ολοι γνωρίζουμε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές δεν θα είναι σαν τις προηγούμενες.

 Και τούτο γιατί για πρώτη φορά, οι λαϊκίστες επενδύοντας στον φόβο, την ανασφάλεια και την ανησυχία, και χωρίς να έχουν επίγνωση της πολιτικά και ιστορικά ανεύθυνης  ρητορικης τους, αμφισβητούν τις αρχές, τις αξίες αλλά και την βαθύτερη πραγματική προσδοκία των πολιτών της Ευρώπης, να συνεχίσουν να ασκούν το δικαίωμά τους στη ζωή, με δημοκρατία ,ελευθερία και ασφάλεια.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε, ότι οι επερχόμενες εκλογές, είναι και ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μετωπικά πλέον αντιπαρατίθενται οι δυνάμεις που πιστεύουν σ' αυτήν, με τον λαϊκισμό, τον εθνικισμό και τον ευρωσκεπτικισμό.

Οι λαϊκιστές ανεύθυνα και αγνοώντας τα μηνύματα της ιστορίας, την οποία, είτε δεν μελέτησαν, είτε την ερμηνεύουν αυθαίρετα, μας οδηγούν πίσω στις σκοτεινότερες σελίδες της.

Χρησιμοποιούν ως δούρειο ίππο και με υπεραπλουστευμένα προσχήματα την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία και έχουν επιδοθεί σε εκστρατείες παραπληροφόρησης, με χαρακτηριστικό  παραδειγμα το Brexit.

Με την σημερινή ιδιότητά μου, το βίωσα αυτό από πρώτο χέρι. Έζησα και ζω από κοντά την αμφισβήτηση των βασικών ευρωπαϊκών αρχών.

Τελικά, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα και το επεσήμανα πρωτύτερα, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια είναι τα θέματα που θα καθορίσουν τον ευρωπαϊκό πολιτικό λόγο και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα.

 Είναι για ολους μας πράγματι, ώρες ιστορικής και πολιτικής ευθύνης.

Με πυξίδα την πολιτική παρακαταθήκη των μεγάλων φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών πολιτικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, στα οποία ανήκει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, οφείλουμε να συμβάλουμε με την ψήφο μας στη διασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας.

 Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις καλούνται να συνεργασθούν, αφήνοντας στην άκρη τις μικρές πολιτικές τους διαφορές, ώστε η Ευρώπη και οι θεσμοί της να έρθουν πιο κοντά στον πολίτη, με τη δημιουργία μιας κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης.

Γιατί και αυτό διακυβεύεται.

Οφείλουμε να θέσουμε ισχυρά θεμέλια στη λειτουργία των  δημοκρατικών μας θεσμών και  με παρρησία να στραφούμε και πάλι στην πηγή της δύναμης και της έμπνευσής μας. Στους Ευρωπαίους πολίτες.

Οφείλουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια και αξιοπιστία στις δίκαιες απαιτήσεις τους,εκπληρώνοντας  τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων, που δικαίως ζητουν ένα πιο δίκαιο, συνεκτικό και αλληλέγγυο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, για να μπορούν να ασκούν με ασφάλεια το δικαίωμά τους στο όνειρο και τη ζωή.

Όσο για την Κύπρο μας, γνωρίζω καλά πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και πιεστικές συνθήκες.

 Η Κύπρος βρίσκεται στις παρυφές ενός ευρύτερου γεωπολιτικού τόξου αστάθειας.

Ενός περιβάλλοντος, που μέρα με τη μέρα γίνεται εξαιρετικά περίπλοκο.Αλλα η Κύπρος δεν ειναι ουτευα αφεθεί μόνη της. Η Ευρώπη ειναι δίπλα της.

 Και όπως είπα πρωτύτερα, η μεγαλύτερη εγγύηση για την Κύπρο και το μέλλον της είναι η θέση της στην Ευρώπη.

  Ειναι αλήθεια ότι η Κύπρος βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης και στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. 

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και να διαβεβαιώσω τις Κυπριακές Αρχές και την κυπριακή κοινωνία σε πρόσφατη επίσκεψή μου, η Κύπρος θα έχει τη συνεχή και έμπρακτη υποστήριξή μας, πολιτικά, επιχειρησιακά, οικονομικά και πρακτικά.

 Παρά το μέγεθός της, η σημαντική στρατηγική της θέση, καθιστά την Κύπρο βασικό μοχλό για  την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε όλους τους τομείς.

 Σε ό,τι αφορά στα θέματα ενέργειας, η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ένα στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο.

 Εδώ, η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην πολιτική της Ένωσης για διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των οδών μεταφοράς ενέργειας.

 Είναι σημαντική λοιπόν η εξεύρεση λύσης σε ό,τι αφορά την εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για εξερεύνηση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των φυσικών της πόρων, πάντα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.

 Αλλά δεν σταματάμε εκεί.

 Σε τομείς, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι μεταφορές, η οικονομία και το εμπόριο, η ΕΕ και η Κύπρος είναι σημαντικοί εταίροι σε όλα αυτά τα ζητήματα.

 Όλον αυτόν τον καιρό, που από κοινού προσπαθούμε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά, η Κύπρος έχει επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης.

 Και παρά το μέγεθός της, η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες, στηρίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και είναι από τους βασικούς παράγοντες στη διαμόρφωσή τους.

 Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Κύπρος μπορεί να μοιρασθεί με άλλες χώρες τις εμπειρίες της και για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

 Γιατί η Κύπρος, παρά τα όσα συνέβησαν, κατάφερε να την ξεπεράσει με επιτυχία.

 Μία επιτυχία που της επιτρέπει να στέκεται στα πόδια της και να θέτει τα θεμέλια για πιο σίγουρο μέλλον. Κι αυτό γιατί επέδειξε  σοβαρότητα, ευθύνη και δεν παρασύρθηκε από τα λαϊκίστικα συνθήματα.

 Η Κύπρος επέλεξε το δρόμο της εθνικής συνεννόησης και όχι του διχασμού και του κοινωνικού μίσους. Με ηγεσίες, που κοίταξαν μπροστά και στήριξαν την κοινωνική και εθνική ενότητα, μιλώντας στους πολίτες με ειλικρίνεια και θάρρος.

 

Αγαπητές μου φίλες και φίλοι,

 Ως χώρα με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τον οποίον χάραξε ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος καλείται να διαδραματίσει τον γεωπολιτικό σταθεροποιητικό της ρόλο και να είναι η γέφυρα συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς της περιοχής.

 Και η Ευρώπη ,τονίζω και πάλι,θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

 Για μία ενωμένη Κύπρο, δημοκρατική και ευημερούσα, που θα αναπτύσσεται και θα προοδεύει ως πλήρες μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας.

 

Φίλες και φίλοι,

 Σαν σήμερα, πριν 62 χρόνια, ηγέτες-οραματιστές στάθηκαν αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια ένωση ειρήνης, σταθερότητας και δημοκρατίας.

 Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένους τους αγώνες και τα επιτεύγματα αυτών των οραματιστών, που μας επιτρέπουν να ζούμε σήμερα σε ένα ειρηνικό καθεστώς. 

 Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι η κατάλληλη ευκαιρία να στείλουμε ένα σαφές και ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα αποφασιστικότητας να διασφαλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

 Σήμερα από την Κύπρο και μέσα από αυτή την πραγματικά εντυπωσιακή εκδήλωση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η πιο γνήσια έκφραση του ευρωπαϊσμού σε αρμονία με τον πατριωτισμό, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στις υπόλοιπες δημοκρατικές ευρωπαϊκές δυνάμεις, σε κάθε γωνιά της ΕΕ.

 Και είμαι βέβαιος, ότι με τον εκλογικό του θρίαμβο στην Κύπρο μας ο Δημοκρατικός Συναγερμός, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση της ηγεσίας του, του Προέδρου Αβέρωφ και της άξιας ηγετικής ομάδας που τον πλαισιώνει, με τους εξαίρετους, εμπνευσμένους υποψήφιους Ευρωβουλευτές, που θα τον εκπροσωπήσουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα δώσουν μια ισχυρή ώθηση στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος τα επόμενα χρόνια.

 Συγχρόνως, θα ορθώσουμε όλες μαζί, οι φιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, ένα τείχος στην απειλητική, για την ευρωπαϊκή ενότητα, τη συνοχή αλλά και τις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, δράση των ανεύθυνων λαϊκιστών.

 Στο δρόμο αυτό θα συναντηθούν τα αδελφά πολιτικά φιλελεύθερα δημοκρατικά κόμματα, του Δημοκρατικού Συναγερμού και της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο κοινό τους βήμα τον πολιτικό τους θρίαμβο και τη νίκη στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

 Όλοι μαζί ενωμένοι, αλληλέγγυοι και αποφασισμένοι, με ευγενές πνεύμα μαχητικότητας για μια νέα ακόμα πιο ισχυρή Ευρώπη, εγγύηση της ασφάλειας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας μας, και για όλους εμάς, για έναν Ελληνισμό, δυναμικό στοιχείο στην κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία, με σταθερό τον στόχο για μια Κύπρο ενωμένη, αλληλέγγυα με την Ελλάδα, στον κοινό πατριωτικό και ευρωπαϊκό μας δρόμο για πρόοδο, ασφάλεια, ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία.

Διαδώστε το!

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp15